Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Alternativ förklaring till PSG:s fina säsong

Alla vet om att PSG har gjort konstanta förbättringar i sitt passningsspel och sin stabilitet. Laurent Blanc har hittat en flexibilitet på lagspelet, och istället för att dela ut tydliga roller så har spelet mer gått ut på att ”alla gör allt”. Spelarna tar ännu bättre löpningar utan boll, vilket öppnar upp passningstrianglar och enklare river isär motståndarna, jämfört med hur det såg ut under Ancelottis tid.

Vad som däremot har hamnat i skymundan är två viktiga faktorer till att poängantalet har varit så högt: fasta situationer och brist på skador.

Blanc älskar sina fasta situationer. Ifjol med Ancelotti var antalet mål på fasta situationer uppe i 21 mål i Ligue 1 och Champions League. I år är siffran 34, trots att det återstår minst nio matcher på säsongen. Det ligger helt i linje med hur det såg ut under Blancs tid i Bordeaux. På den tiden gick Bordeaux till kvartsfinal i Champions League endast med hjälp av en stabil defensiv och fasta situationer. De europeiska framgångarna var inte på grund av de svåra tekniska sekvenserna som gjorde Gourcuff till en Youtubekändis, utan på grund av att tio av lagets 14 mål kom på fasta situationer.

ANNONS

PSG dominerar på fasta situationer. 26 av deras ligamål har kommit på fasta situationer, Ligue 1-laget som har gjort näst flest mål på fasta situationer är AS Monaco på 14 ligamål. Ifjol gjorde PSG 15 ligamål på fasta situationer. Med tanke på att det återstå sju omgångar så ser det ut som att PSG lär ha fördubblat antalet mål på fasta situationer den här säsongen.

Även i Champions League är det liknande siffror. PSG och Atlético de Madrid har gjort flest mål på fasta situationer (8), och det är ett par mål fler på fasta situationer jämfört med hur många som PSG gjorde ifjol, trots att de i år har spelat ett par matcher färre såhär långt. De som gjorde flest mål på fasta situationer ifjol: Bayern München (9).

Går det då också att säga att PSG har ett bättre passningsspel vilket leder till att de kan skapa fler fasta situationer?

ANNONS

Faktiskt inte. Ifjol skapade PSG 195 hörnor i Ligue 1. I år är siffran 164 hörnor när sju omgångar återstår. De verkar inte skapa märkbart fler fasta situationer, förutom straffar, utan de verkar bara ha blivit effektivare.

Straffarna var det. Även om man tar bort straffarna så ligger antalet mål på fasta situationer i år på 25 mål. Ifjol var siffran 17 mål, trots att de har spelat nio matcher färre den här säsongen.

Den andra viktiga faktorn är skador. Visst har de ibland haft några mindre skador på några spelare, det får man alltid räkna med, men jämfört med de andra topplagen så har de kunnat haft en urstark kontinuitet. Tio olika PSG-spelare har startat minst 20 ligamatcher den här säsongen (plus Lavezzi på 19 starter). När man kollar bland Europas övriga toppklubbar så hittar jag inget lag som har bättre statistik, och det är två andra bra presterande klubbar – Juventus och Atlético de Madrid – som ligger på samma siffra.

ANNONS

Thiago Motta, Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Blaise Matuidi, Alex, Salvatore Sirigu – samtliga har varit grunden i laget, och samtliga har kunnat spela i de flesta matcher.

I Barcelona (Blanc älskar två saker: fasta situationer och Barcelona) har de ett system där de kan se hur framgångsrika de kommer vara under säsongen genom att kolla på hur många skador de får. De har satt ett visst antal skador som en gräns, kommer de över den gränsen så kommer de inte vinna några stora titlar. Om de kommer på ett lågt antal så känner de sig säkra på titlar.

PSG:s utvecklingslista för 2013/2014

1. Bättre på fasta situationer
2. Färre skador
3. Utvecklat passningsspel
4. Bygga vidare från fjolåret
5. Några starka nyförvärv

De står inte skrivna i någon speciell ordning, men det är förmodligen de fem sakerna som har gjort PSG:s 2013/2014-säsong starkare än fjolåret. Det återstår dock fortfarande frågetecken kring Laurent Blanc samt Financial Fair Play, och även om de kommer ha en lika låg skadenivå även nästa säsong.

ANNONS

@jonas_hansson

Publicerad 2014-03-29 kl 15:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto