POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Frankrikes landslag: supertalanger, amatörer, och dumpade akademispelare

Franck Ribéry hade endast haft en enda säsong med kontinuerlig A-lagsfotboll när han var 21 år gammal, och det var i Brest i tredjedivisionen, innan han slog igenom i Metz i Ligue 1. Innan dess hade han varit reserv i tredje- och fjärdedivisionen, och blivit utslängd från Lilles akademi eftersom han inte var tillräckligt bra.

När Koscielny var 18 år fann Guingamp honom i amatördivisionerna, men så sent som när han var 23 år spelade han fortfarande i den franska tredjedivisionen. Han gjorde inte Ligue 1-debut förrän han var 24 år.

Giroud var 22 år när Grenobles tränare Mehmed Baždarević kom fram till honom och sa ”Tyvärr Olivier, du kommer aldrig att bli tillräckligt bra för att spela elitfotboll”.

Valbuena släpptes från Bordeaux efter att endast ha gjort tre reservlagsmatcher. ”Han har inte klarat av steget från junior- till seniorfotboll” var domen (många säger att han var för liten – men det är fel, precis som i fallet med Ribéry). 19-åringen Valbuena började om i femtedivisionen, och hittade sedan till tredjedivisionen där han spelade fram tills han var 22 år.

Patrice Evra släpptes från PSG:s akademi när han var 17 år. Evra åkte därför till Italien och skrev på för pytteklubben Marsala i nuvarande Serie C1.

Morgan Schneiderlin fick bara göra några strömatcher med Strasbourg innan han började om karriären i den engelska tredjedivisionen med Southampton.

Antoine Griezmann provspelade som ung med Lyon, men de sa ”Nej tack” då de redan hade Grenier, Lacazette och Yannis Tafer (gjorde bland annat 27 mål för franska ungdomslandslag). Griezmann blev även nobbad av Montpellier och tvingades åka till Spanien för att få ett akademikontrakt.

De franska landslaget innehåller en mängd spelare som har fått supertalangsstämpel – Benzema, Varane, Pogba, Lloris, Sakho – men räkna då också med alla superdupertalanger som har försvunnit på VM-vägen: Nasri, Ben Arfa, Mexès, Djibril Cissé, Lassana Diarra, Gourcuff, M’Vila, Sinama-Pongolle, Le Tallec, Meghni, Diaby, Kakuta, Saivet, Obertan, Tafer, Ménez…

Vad detta innebär för Frankrike? Förhoppningsvis – om man nu sympatiserar med det franska landslaget – att de har en grupp med spelare som har kämpat så hårt för sina karriärer att de inte tänker slänga bort en VM-chans med att bete sig à la Samir Nasri. De är härdade och sympatiska.

Man kan också se det som att Frankrike har tappat flera generationer med de bästa fotbollsspelarna, och tvingats byta ut det mot de näst bästa de har att tillgå.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-12 kl 12:03
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå