POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM:s första flopplag

VM:s först flopplag kom mindre än 24 timmar efter att VM satt igång: Kamerun. De har varit med i sex av de sju senaste VM-slutspelen, men det ser aldrig ut som att de lyfter sig en kvalitetsnivå. De ligger kvar i samma situation, och den här gången kändes det som förbundskaptenens fel.

Deras spelstil i VM är enkel: storväxta och fysiskt skickliga spelare centralt (Enoh, Song, Mbia, Makoun, N’Guemo) för att täppa igen en koncentrationssvag backlinje och starka kontringsspelare (Choupo-Moting, Moukandjo, Aboubakar, Salli) bredvid Eto’o. Det här laget kan hitta fem-tio sekunders briljanta anfall, men det explosiva löpningarna gör ingen nytta när Choupo-Moting och framför allt Moukandjo är ”try and fail”-spelare.

Moukandjo är för ojämn för att ens vara en viktig spelare för AS Nancy i Ligue 2, och därför kan han heller inte vara det i ett VM. Han (och Choupo-Moting) har för dålig teknik och för dålig spelförståelse för annat än att hitta fyra-fem bra löpningar per match, och det är låg sannolikhet att de lyckas göra mål med någon av dem. Det fungerar på FIFA, inte i ett VM.

Att Aboubakar, en av Ligue 1:s offensivt bästa spelare den här säsongen, väljs bort för Moukandjo/Choupo-Moting är underligt. Att han dessutom väljs bort när Kamerun försöker spela ett kontringsspel borde vara ett tillräckligt grovt fel för att förbundskaptenen Finke ska få sparken. Aboubakar i den här säsongsformen hade varit både två och tre kvalitetsnivåer bättre än Moukandjo, även om Moukandjo är mer van att kliva ned på en kant i försvarsspelet.

Även andra val går att ifrågasätta. Djeugoue spelade i Tchads liga för ett par år sedan, men fick nu starta en VM-match. Han blev utbytt i halvtid. På vänsterbacksplatsen var Bedimo Ligue 1:s bästa vänsterback under den gångna säsongen. Han var bänkad i Kamerun och istället spelade en QPR-ojämn Assou-Ekotto. Enoh fick fortsätta att spela trot att det var så uppenbart att han var ett stort problem för laget.

Till Finkes försvar får man säga att han försökte få in mer kompletta fotbollsspelare till truppen.

Innan VM ringde Eto’o runt till Frankrikebaserade spelare för att se om Kamerun kunde få in några av den som gav fler möjligheter till spelet. Kamerun ville värva spelare som hade möjlighet att ansöka om kamerunskt pass, som en desperat Deadline Day för landslag.

Ngando (Auxerre/Rennes), Ntep (Rennes) och Umtiti (Lyon) hade alla bidragit med en mer komplex och välutbildad spelstil än de fysiska valen som Finke har gjort/tvingats göra. Ingen av dem är med i VM, de tackade nej, och Finkes valalternativ blev begränsade, men de valen han kunde göra (Bedimo, Aboubakar, Djeugoue, spelsätt) gjorde han fel.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-14 kl 12:00
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå