Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

VM:s första flopplag

Hansson blogg

VM:s först flopplag kom mindre än 24 timmar efter att VM satt igång: Kamerun. De har varit med i sex av de sju senaste VM-slutspelen, men det ser aldrig ut som att de lyfter sig en kvalitetsnivå. De ligger kvar i samma situation, och den här gången kändes det som förbundskaptenens fel.

Deras spelstil i VM är enkel: storväxta och fysiskt skickliga spelare centralt (Enoh, Song, Mbia, Makoun, N’Guemo) för att täppa igen en koncentrationssvag backlinje och starka kontringsspelare (Choupo-Moting, Moukandjo, Aboubakar, Salli) bredvid Eto’o. Det här laget kan hitta fem-tio sekunders briljanta anfall, men det explosiva löpningarna gör ingen nytta när Choupo-Moting och framför allt Moukandjo är ”try and fail”-spelare.

Moukandjo är för ojämn för att ens vara en viktig spelare för AS Nancy i Ligue 2, och därför kan han heller inte vara det i ett VM. Han (och Choupo-Moting) har för dålig teknik och för dålig spelförståelse för annat än att hitta fyra-fem bra löpningar per match, och det är låg sannolikhet att de lyckas göra mål med någon av dem. Det fungerar på FIFA, inte i ett VM.

Annons

Att Aboubakar, en av Ligue 1:s offensivt bästa spelare den här säsongen, väljs bort för Moukandjo/Choupo-Moting är underligt. Att han dessutom väljs bort när Kamerun försöker spela ett kontringsspel borde vara ett tillräckligt grovt fel för att förbundskaptenen Finke ska få sparken. Aboubakar i den här säsongsformen hade varit både två och tre kvalitetsnivåer bättre än Moukandjo, även om Moukandjo är mer van att kliva ned på en kant i försvarsspelet.

Även andra val går att ifrågasätta. Djeugoue spelade i Tchads liga för ett par år sedan, men fick nu starta en VM-match. Han blev utbytt i halvtid. På vänsterbacksplatsen var Bedimo Ligue 1:s bästa vänsterback under den gångna säsongen. Han var bänkad i Kamerun och istället spelade en QPR-ojämn Assou-Ekotto. Enoh fick fortsätta att spela trot att det var så uppenbart att han var ett stort problem för laget.

Annons

Till Finkes försvar får man säga att han försökte få in mer kompletta fotbollsspelare till truppen.

Innan VM ringde Eto’o runt till Frankrikebaserade spelare för att se om Kamerun kunde få in några av den som gav fler möjligheter till spelet. Kamerun ville värva spelare som hade möjlighet att ansöka om kamerunskt pass, som en desperat Deadline Day för landslag.

Ngando (Auxerre/Rennes), Ntep (Rennes) och Umtiti (Lyon) hade alla bidragit med en mer komplex och välutbildad spelstil än de fysiska valen som Finke har gjort/tvingats göra. Ingen av dem är med i VM, de tackade nej, och Finkes valalternativ blev begränsade, men de valen han kunde göra (Bedimo, Aboubakar, Djeugoue, spelsätt) gjorde han fel.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-14 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto