POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Matchrapport Honduras (3-0): Valbuena halvgud, Giroud saknad

3-0 mot Honduras var en stabil start, och gillar man statistik och Frankrike så är man hybrisstark idag. Under de tio senaste VM-slutspelen har Frankrike antingen åkt ur gruppen, eller tagit sig till minst semifinal. Det finns inga åttondelar eller kvartsfinaler som slutdestination. Frankrike ska ta sig vidare från gruppen den här gången…

Statistik från Opta och Daily Mail. 

MYCKET VAR SOM FÖRVÄNTAT – VALBUENA VAR ALLT

Ett väntat slutresultat, drygt 70% bollinnehav, 20-3 i avslut, ett Franrike som hade problem med att få till både det snabba och det raka spelet när Ribéry och Giroud saknades, ett fult spelande Honduras, en Valbuena som gjorde allt till offensiven.

Hur Valbuena spelade igår:

valby

Vad jag ser:

IMG_9797

CABAYE MÅSTE LYFTA SIG ETT STEG

Med tanke på allt bänksittande i PSG så borde Cabaye vara nästa spelare att få ryggproblem, och dessutom är hans form halvtaskig. När Grenier är borta så finns ingen vice-Cabaye, och den här rollen är viktig. Mavuba? Sissoko? Schneiderlin? Nej.

Cabaye behöver inte bry sig om djupledslöpningar och närkamper, för han trycks ihop av blocken Sakho/Varane och Matuidi/Pogba som sköter alla fysiska jobb för honom. Det han behöver göra är att få tempo i passningsspelet, och det var Frankrikes största problem igår.

Han fick en sexa i betyg i L’Équipe, men de betygen höjdes av att han slog två bra längre bollar som ledde till mål. Annars trippade han mest runt kring mittplan utan att få till spelet han ville. Han ska fylla samma funktion som Xavi och Pirlo, men han var minst en kvalitetsnivå för dålig.

Cabaye
(Vänster är egen planhalva)

GIROUD SAKNADES

… och Cabayes brist på att få fart tror jag delvis beror på avsaknaden av Giroud. Det fanns aldrig något alternativ att spela en längre boll centralt, och de få gångerna det fanns så blev det mål (Cabayes längre boll innan straffen, Cabayes inlägg mot Benzema). Honduras backlinje blev passningsskyddat av deras mittfält.

Frankrike är kraftigt inläggorienterade, det var på det sättet Frankrike gjorde sin mål i kvalet och det syns på passningskartan, men Honduras’ mittbackar var svaga och Frankrike skulle ha hittat in fler passningar mot dem. Benzema gör sällan ett stabilt targetjobb, utan Frankrike måste få in en bättre targetspelare så att de har valmöjligheter att spela in bollen centralt.

Igår slog de ut varenda boll på kanten i sista tredjedelen, och testade aldrig en längre boll på en centralt stående Benzema (förutom vid inlägg). De längre bollarna slogs ut mot kanterna.

kanterna

låmng

Frankrike gjorde inte ens försök att variera sig med att trä in bollen centralt, och även om Giroud är ojämn i avslutslägen så vet man att man får en bra referens för längre bollar. De gångerna Frankrike har gett den rollen till Benzema så har han överdrivit varje aktion, och aldrig spelat enkelt.

Om Frankrike skulle få in bollar centralt utan att kräva att Valbuena ska göra allting, så måste antingen Benzemas centrala spel höja sig en nivå, eller så måste Giroud in. Dessutom hade Frankrike en stor mängd inläggslägen igår. Giroud hade utnyttjat åtminstone ett av dem för att göra mål.

Frankrike spelade tillräckligt bra för att ta bort attitydfrågorna, men hade spelsvagheterna som visar att Deschamps ändå har ett jobb kvar innan det är ett färdigt lagspel. “Lagom” form?

BETYG OCH OMDÖMEN

Stabilt och normalt arbete (6): Lloris, Debuchy, Varane, Sakho, Evra, Griezmann, Mavuba
Pogba (5): Definierade Frankrike genom att ses som på uppgång, men mer lättprovocerad än vad han borde vara.
Cabaye (6): Se ovan
Matuidi (7): Hans energi var det enda av stor glädje på ett underpresterande mittfält.
Valbuena (7): Halvgud. Han startade varenda anfall av kvalitet. Saknades endast en bra sista-boll för en åtta.
Benzema (7): Gör mål, men det saknas minst en nivå i hans spel för att vara stjärnersättaren åt Ribéry.
Sissoko (6): Det är en spelare som fortfarande slåss för att få mitt erkännande som en vettig mittfältsreserv, men han är alltid kraftigt initiativrik när han väl får spela.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-16 kl 11:45
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå