POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Schweiz 2014: Kvotera invandrande fotbollsspelare

I februari i år röstade Schweiz för att kvotera antalet invandrare. Det gick igenom.

I söndags bytte ett då förlorande Schweiz in Balkanättade Admir Mehmedi och Haris Seferović, och de två gjorde målen i vinsten mot Ecuador (2-1).

Dagen efter lämnade Toni Brunner, ledare för Schweiz’ högerextrema SVP, in ett nytt lagförslag: kvotera fotbollsspelare med invandrarbakgrund då 14 av 23 spelare i Schweiz’ VM-trupp antingen är födda utomlands, eller har föräldrar som är det.

Stabil fotbollsframtid.

suisse

Åtta spelare i VM-truppen kommer från Balkan, och det finns även rötter från Spanien, Italien, Chile, Turkiet, och Elfenbenskusten. DN rapporterade att var fjärde person i Schweiz har invandrarbakgrund, precis som 40% av de registrerade fotbollsspelarna i landet.

Segermålskyttarna mot Ecuador, Admir Mehmedi och Haris Seferović, ska starta ikväll, tillsammans med Diego Benaglio, Johan Djourou, Ricardo Rodriguez, Gökhan İnler, Valon Behrami, Granit Xhaka, och Xherdan Shaqiri. Har Schweiz någonsin haft ett såhär intressant och skickligt landslag?

Samtidigt på politiksnivå: det största partiet är högerextrema SVP, som i valet 2011 fick drygt 25% av rösterna.

På andra planhalvans startelva: Patrice Evra, Raphaël Varane, Mamadou Sakho, Paul Pogba, Blaise Matuidi, och Karim Benzema, och den franska högerextrema motsvarigheten Front National plockade 24,95% i EU-valet i maj i år.

Stabil värld.

Glad midsommar. Jag tror att Glenn Hysén redan år 1990 beskrev situationen med bättre målande ord. 

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-20 kl 12:39
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå