POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Talangfotboll som bäst i Frankrike, Tyskland, och Spanien

Frankrike, Spanien, och numera även Tyskland efter en stark uppsving de tio senaste åren. De tre starkaste talangländerna i Europa, om man räknar samman bredd och spets.

Visst: Belgien har en stark generation, Holland presterar alltid starkare än vad de borde göra sett till landets storlek (tacka Cruyff?), och Italien och England är så pass stora fotbollsnationer att de alltid kommer att ha spelare som sticker ut.

Portugal? Känns avslagna efter att Sporting CP valt en delvis ny transferfilosofi. Ryssland och Turkiet? Är inte ens nära att utnyttja sina förutsättningar till en acceptabel nivå.Ukraina, Polen, och Rumänien? De ligger efter resten.

Frankrike, Tyskland, och Spanien har tillräckligt stark ungdomsfotboll när det gäller förbundsgemensam filosofi, tydliga direktiv, tränarkunskap, och antal klubbar som gör bra saker för att alltid ha en stark lägstanivå. Akademisystemet fungerar och många klubbar använder det.

Skillnaden mellan toppen och botten i landslagstrupperna är förhållandevis små i de tre länderna. Frankrike kunde igår ta bort sex spelare från startelvan och ändå kändes det inte som att det fanns en svag punkt i laget. Det var fortfarande en genuint stark startelva.

Det som däremot brukar avgöra de stora framgångarna är att få en stark generation. Spanien hade det mellan 2008 och 2012. Känslan är att Tyskland skulle ha haft det nu. Frankrike hade det runt millennieskiftet, men de har inte det just nu.

Det har varit både en gåva och en svaghet för Frankrike att sakna Ribéry i det här VM-slutspelet. Dels för att Ribérys frånvaro har tvingat andra spelare att ligga på topp i gruppspelet, men också att Frankrike inte ska kunna slå Tyskland i en eventuell kvartsfinal, såvida de inte prickar in alla marginaler i den matchen (om nu inte Enyeama gör en jättematch och Frankrike åker ut redan i åttondelen).

Ta bort de två-tre bästa spelarna i Frankrike och återstående 20 spelare håller någorlunda lika nivå. Digne eller Evra? Debuchy eller Sagna? Koscielny, Mangala, eller Sakho? Griezmann eller Giroud? Schneiderlin eller Pogba (i svag VM-form)? Rémy, Lacazette, Gignac, eller Cabella som supersub? Alla supportrar har sina preferenser, men det är inga direkt avgörande skillnader i kvalitet utifrån prestationer i klubblag, landslag, och i VM. Däremot saknas det ett par-tre världstoppspelare.

Frankrikes 1987-generation plus 1986:an Diaby skulle ha burit det här landslaget. Offensiven i VM 2014 skulle ha sett ut såhär:

Benzema
Ben Arfa – Nasri – Ménez
Diaby – X
X -X – X – X
X

Allt var bestämt redan för tio år sedan, men Frankrike utnyttjade inte den generationen, på samma sätt som generationen innan det med Cissé och Mexès inte fick ut max av sin kapacitet.

Det syntes i gårdagens VM-match mot Ecuador (0-0). Det var elva duktiga spelare som gjorde ett bra jobb, men när Cabaye, Valbuena (två spelare som inte är toppspelare i Champions League), och Ribéry saknades så tvingades Pogba vara spelfördelare, Sissoko var kantanfallare, och Griezmann var klart tystare när resten av lagkamraterna hade en svagare dag.

Frankrike hade elva duktiga spelare på planen, men för få riktigt bra spelare. Frankrike kunde göra en bra insats, men utan att ha spetsen, trots att Benzema var på planen så behövdes det minst en eller två spelare till.

Frankrike har Lloris, Ribéry, Matuidi, och Ribéry som klubblagsstjärnor idag, Pogba och Varane ska vara den framtida stora generationen. De två får inte försvinna in i samma landslagssituation som fyra femtedelar av 1987-generationen. Frankrike kommer alltid att kunna hitta 40-50-60 franska spelare som defintivt är tillräckligt bra för att vara med i en VM-trupp, men hur många avgörande spelare?

Kan Ongenda, Lacazette, Rabiot, Saint-Maximin, Thauvin, Ntep, Coman, Maupay, Martial, eller någon annan ta en viktig landslagsbärande plats och vara ständigt “på-gränsen-till-Ballon-d’Or”-bra?

England och Italiens framtid? Italiens ungdomsfotbollsutveckling har jag för dålig koll på, men jag har inte sett några uppenbara tecken på förändring (hojta om jag har fel).

England håller just nu på med ett stort projekt. Dan Ashworth är en av landets mest underskattade fotbollsprofiler efter sitt megajobb i WBA (från genuint jojo-gäng till plats 11-10-8 i Premier League) och han har fått jobbet att lyfta upp engelsk landslagsfotboll, men sedan ska det komma i symbios med ligafotbollen vilket kommer bli den största utmaningen.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-26 kl 17:08
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå