POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Karim Benzema: Zéro ou Zorro?

Le Parisiens undersökning visade att Karim Benzema numera är det franska landslagets mest populära spelare, före Hugo Lloris och Mathieu Valbuena. Det var ett scenario som var otänkbart för knappt ett år sedan, då han bland annat blev utbuad av hemmapubliken i en kvalmatch mot Spanien. Fransmännen föredrog Olivier Giroud.

Benzema gick 1222 minuters speltid i 13 matcher mellan juni 2012 och oktober 2013 utan att göra ett enda landslagsmål. Dessutom sjöng inte Benzema under nationalsången, vilket fransmännen prioriterar som en viktig del av landslagsprofilen, plus att han fortfarande fick dras med Zahia-affären.

Benzema har ofta slängts in i samma fördomar som resten av 1987-generation: Jérémy Ménez, Hatem Ben Arfa, och Samir Nasri, som ett massivt ego som inte kan kontrollera sig själv.

En historia om att han “bara” betalade €1500 per månad till sin mormor blåste snabbt upp. Det visade sig vara betydligt mer komplext än så. Karim betalade allt för hennes resor till Algeriet, samtidigt som Karim hade satt sina föräldrar på att ta hand om henne istället för att han skulle skicka pengarna direkt. Den delen av historien fick dock inte alls samma genomslag, inte ens när mormor försvarade honom, utan Benzema fick höra att han var en otacksam diva.

Det är sådana här feltolkningar som Benzema har fått mot sig under hela karriären. Han kan inte ens köpa en ny bil utan att fransmännen suckar.

När det väl lossnade i en storseger mot Australien (6-0) i oktober förra året så har Karim Benzema spelat åtta landskamper och gjort nio mål och fyra assist. Sett till att han har spelat knappt 600 minuter på de åtta landskamperna så ger det ett snitt på ett mål eller en assist var 45:e minut.

I VM har han hittills gjort tre mål och två assist, och blev vald till matchens bästa spelare både mot Schweiz och Honduras.

Flera delar lyfts fram som viktiga för det senaste årets utveckling: Deschamps’ fullständiga förtroende, Benzemas konstanta försök i landslaget utan att tappa humöret, landslagets senaste starka halvår, födelsen av dottern Melia i början på året, det totala frikännandet från Zahia-affären i januari, ett större förtroende i Real Madrid efter att Higuaín såldes.

Frankrikes fystränare rapporterar också att Benzemas fysvärden har blivit kraftigt förbättrade, samtidigt som vi inte får glömma borta att Benzema har varit en poäng- och speltidsgaranti i Real Madrid. Efter sin inskolningssäsong 2009/2010 har han spelat 202 matcher för klubben på fyra år där han har gjort 102 mål och 50 assist. Ungefär 0,75 poäng per match, och sällan skadad.

Innan VM sändes en dokumentär, “Benzema par Karim”, där fransmännen fick se en helt vanlig pappa som älskade att leka med sin dotter. Var han är går har han med sig bilder på dottern, och fransmännen fick en annan bild än den mormor-ignorerande de hade sedan tidigare.

Det som Benzema har kvar är att ge några riktigt starka prestationer i de stora matcherna. Han var kass i CL-finalen och gav ingen prestation värdig en nyckelspelare i EM 2012. Nu måste han prestera. Han är inte bara den spelaren i truppen med flest landskamper (66), utan är den mest högst kvalitet nu när Ribéry saknas.

Var Frankrike slutar i det här VM-trädet – åttondel, kvart, semi, final – kan mycket väl avgöras av om Benzemas starka form även syns i de största matcherna.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-30 kl 13:10
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå