Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Laurent Blanc älskar Olympique de Marseille

Det var en gång ett Olympique de Marseille som var Frankrikes svulstklubb. Bernard Tapie hade fläskat på med Papin, Waddle, och Allofs för att bygga prestige och makt, både för fransk fotboll men framför allt för sig själv.

Problemet? Bordeaux var en (trist) rival på nedgång. Självdestruktiva OM behövde en arrogant rival. En kontrast. Ett motsatsförhållande till sunkighet och passion. Ett PSG.

Tapie fixade så att Canal+ köpte PSG år 1991. Qatarepoken är inte första gången som PSG pressar på med storstjärnor, utan i början på 90-talet plockade de bland annat George Weah för €6,5 miljoner och Raí för €5 miljoner. TV-kanalen betalade pengar för att öka intresset. Ett mini-Premier League-liknande scenario.

Historien har dock velat annorlunda än att ha en konstant toppstrid mellan de två klubbarna. Efter 1994 har det bara varit en enda säsong där PSG och OM tillsammans har slutat topp-2: säsongen 2012/2013, då OM slutade 12 poäng bakom PSG. Frankrikes två drivande toppklubbar, men de har varit för dåliga till och med för det inhemska spelet.

OM:s 90-tal blev för tungt. De tvångsdegraderades när mutorna blev avslöjade, och Canal+ saknade intresse för att göra vettiga satsningar under 2000-talet. Sedan 1994 har klubbarna aldrig synkats i framgångar.

Eller. De har inte ens haft framgångar. Mellan 1994 och 2012 vann PSG och OM sammanlagt en enda ligatitel. 1997/1998 var dock nära att bli något annat.

8:e november 1997, för 17 år och en dag sedan, var det PSG-OM. Le Classique. PSG var serieledare på 30 poäng och +16 i målskillnad. OM hade 30 poäng och +10 i målskillnad.

OM hade sin första toppsäsong sedan ned- och uppflyttningen. I laget fanns Köpke, Blanc, Makélélé. Den 7:e november förblir dock alltid Ravanelli-dagen.

[youtubeplay id=”m7jm-6HSAmQ” size=”large”]

Än idag vet alla i Frankrike vad “en Ravanelli” är. Man försöker ibland att dra det mot att Ravanelli trots allt fick en kontakt med benet så att fallet var olyckligt snarare än filmning, men frågan du någon med minsta sympati för PSG så avskyr de Ravanelli.

Ställningen vid filmingen var 1-1. Vem som klev fram för att slå straffen? Sydsonen Laurent Blanc. OM vann med 2-1.

la-photo-de-laurent-blanc-qui-agace-les-fans-du-psg-bngamsocmaekb_a-jpg-large,60119

Säsongen 1997/1998? PSG slutade åtta, OM fyra. Vann gjorde RC Lens. Kan vi få en PSG-OM-toppstrid ungefär 17-18 år för sent? Släng då gärna in en ny Ravanelli-liknande dramaturgi.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-11-09 kl 14:45
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons