Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Frankrikes stora talanger: Lista 20-11

Varje vinter bloggar jag igenom en lista över de största talangerna i Ligue 1. Det är ganska klara grunder:

1. Spelaren måste vara född 1994 eller senare.
2. Spelaren måste tillhöra en Ligue 1-klubb.
3. Spelaren måste ha fått speltid i Ligue 1.

Punkt 2 och 3 är där för att jag själv måste ha fått se spelarna i seniorsammanhang. Generellt kan man säga att det sällan skiljer så mycket på talangerna från plats 15 och uppåt, utan flera av talangerna i dagens lista (plats 31-40) och kommande listan (21-30) kan både rasa och höjas under de kommande månaderna.

Spelaren inom parentes, exempelvis Thomas Lemar ([…], Christian Eriksen) är den spelaren jag tycker har flest spelmässiga likheter med talangen. Jag gör ingen kvalitetsbedömning, utan anser att Lemars stil är mest lik Eriksen av de som är aktiva i fotbollstoppen. Detta för att få en ungefärlig bild av vad det är för spelartyp, men jag lägger ingen kvalitetsåsikt i spelarjämförelser.

Del 1: Lemar, Koziello, Meïté, Honorat, Andrada, Bahlouli, Sparagna, Gbamin, Lavigne, Kamano

Del 2: Conte, Bourigeaud, Benzia, Moreira, Nangis, Kaabouni, Abdullah, Cyprien, Sylla, Rafetraniaina

20. Mouez Hassen (1995, OGC Nice, Kristoffer Nordfeldt)

Topp-5-ligornas enda ordinarie tonårsmålvakt. Kom fram redan förra säsongen, och när det blev målvaktsskada i somras var OGC Nice inte intresserade av att värva förstaval. Hassen skulle få chansen vilket har utvecklats till att han har startat varje Ligue 1-match i höst.

Talangen är synlig, men han har också problem att fylla ut målet och förtroendet klickar inte med (de stabbiga) försvararna. OGC Nice har dock en stark målvaktstradition, och det ska finnas frekventa utvecklingssamtal mellan Hassen och OGC Nice-produkten Hugo Lloris.

19. Michaël Frey (1994, Lille, Nicklas Bendtner minus attityd)

Lille sålde Kalou (usel fotbollsspelare, god poängspelare) och plockade in schweizaren Frey. Vissa ser ett snubbeltroll. Andra ser en anfallare med så många centimeter att han kan buffla fram goda resultat.

Får lida av en Lille OSC-offensiven som inte har haft en vettig anfallsplan på 18 månader. Kostade stora belopp. Emra Tahirovic? Maroune Chamakh? Olivier Giroud? Karriärsutvecklingen är diffus.

18. Georges-Kévin Nkoudou (1995, Nantes, Raheem Sterling)

Olympique de Marseille, Inter, Milan, Juventus, Real Madrid, AS Roma, Liverpool, Arsenal, Porto. Det har varit jobbigt för media att sammanfatta de klubbarna som är Nkoudou-intresserade. Släpptes från PSG som 15-åring, kom ifatt i utvecklingen i Nantes. Kraftull yttersnabbhet, god kille, och faktiskt lite för blyg på planen tidigare.

– Jag förstod inte vad jag var kapabel att göra.

Nu förstår han, och nu är han ordinarie.

[vineplay id=”OKiBhTxvjla” size=”large”]

17. Jordan Amavi (1994, OGC Nice, Luke Shaw)

OGC Nice brukar värva från Toulon, lex Honorat (plats 37 på talanglistan) och i den listan plockar vi också in Amavi. Amavi är en av runt tio Coupe Gambardella-vinnare från 2012 som har fått en A-platstrupp, och är den med mest frekvent starka prestationer i A-laget.

Sköter sitt på vänsterkanten med allt han ska, vilket är imponerande med tanke på den under Hassendelen nämnda försvarsstabbigheten. AC Milan-aktuell, och förmodligen höstens bästa tillsammans med Nampalys Mendy i OGC Nice. Tillräckligt smart och mer än tillräckligt snabb för att OGC Nice skulle sälja Timothée Kolodziejczak till Sevilla utan att någon nu ens kommer ihåg Kolodziejczak. Amavi petade ju honom mot slutet.

16. Paul Nardi (1994, Nancy/AS Monaco, Hugo Lloris)

Den spelaren som bryter från listan. Nardi har ännu inte gjort en Ligue 1-match, men köptes av AS Monaco i somras för €3,5 miljoner. Nominerad till ”Årets målvakt” i Ligue 2 förra säsongen, trots att han fyllde 20 år i maj. Det här året lär han nog vinna priset, ett pris som ifjol vanns av 93:an Aréola.

Flexibel och med god målvaktslängd, grundförutsättningarna är där, men det som imponerar är hur idiotiskt/genialiskt modig han är. De matcherna där han inte är perfekt blir folk förvånade. Framtida PSG-Monaco-målvaktstalangtävling mellan Aréola och Nardi.

15. Corentin Tolisso (1994, Lyon, Lassana Diarra)

Har spelat på alla positioner förutom som målvakt under de senaste åren, men i Lyons A-lag skiftar han mellan ytterback, balansspelare, och tvåvägsmittfältare. För att slängas runt så ofta så gör han insatser klart över alla förväntningar.

Sticker aldrig ut, mer än när han gör matchvinnande mål mot AS Monaco och Bordeaux, utan det är det som imponerar. Han gör ett så kraftfullt grundjobb att han är viktig bara av den anledningen. Närmar sig 50 proffsmatcher, trots att han debuterade för drygt ett år sedan.

14. Bernardo Silva (1994, AS Monaco/Benfica, Rui Costa)

Benficas största talang fick inte speltid, och agenten Jorge Mendes skickade honom på lån till AS Monaco. Efter någon månads inskolning började Silva dyka upp som ett seriöst matchalternativ, och pendlar in och ut i startelvan.

Sitter på ett uppskattat värde av €20 miljoner, och kan skickas till Valencia i vinter. Har Rui Costa-tekniken, men inte Rui Costa-påverkan. Får inte effekt i sista tredjedelen och har den klyschiga ”behöver jobba på sig muskler”-auran.

13. Neal Maupay (1996, OGC Nice, Carlos Tévez)

Kunde inte debutera i början på 2012-2013-säsongen eftersom han var för ung för att få speltid. Fick därför vänta till sin 16:e födelsedag. Historiens fjärde yngsta högstadivisionsspelare och den näst yngsta målskytten. Efter det slets korsbandet sönder och vi vet inte längre var vi har Maupay.

Gör sitt bästa av att han varken är stor eller snabb, utan agerar med hjärta och hjärna i anfallspositionen. Fransk pappa, argentinsk sjuksköterskemor, sju A-lagsmål, kan vara kvar på listan i två år till.

12. Benjamin Mendy (1994, Olympique de Marseille, ung Aly Cissokho)

Din klassiska tuggytterback med Aly Cissokho-fysik. Har misstagit sig i de två senaste toppmatcherna, och det är också där problemet med Mendy hamnar: han får inte till balansen offensiv/defensiv. Bielsa har ändå ett tungt förtroende, vilket betyder mycket för listplaseringen. Känns som en vettig Kurzawa/Digne-utmanare till landslagsplatsen.

11. Hervin Ongenda (1995, SC Bastia/Paris SG, Sebastian Giovinco)

Kingsley Coman till Hervin Ongenda. Det kunde ha varit ett tecken för framtiden, men kanske bara blir ett tecken på vad som skulle ha kunnat hända. Coman är borta och Ongenda utlånad till SC Bastia, där han gör marginell nytta. Hade PSG:s bästa poängsnitt per spelad minut när han var kvar, men fick aldrig en längre chans.

Jag funderar… Saknar Ongenda något? Exceptionella och funktionella ageranden.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-11-27 kl 13:46
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons