Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Silly Season för nördar

Hansson blogg

I fotbollsmatrixet som vi alla befinner oss i finns det inget finare än att vara en nörd. Det visar dedikation och en uppskattning av mer än det som blänker allra mest. Ett göra en Silly Season-genomgång för Ligue 1 är alltid ett nördjobb.

“Det blir inte mycket omrörning i januari, men när det blir så är det under de sista 72 timmarna.”

Det var Laurent Blancs huvudtanke kring januarifönstret. Ett tiotal märkbara övergångar har skett i Ligue 1:s januarifönster, och man ska räkna med en till två nyförvärv per klubb, men accelerationen kommer först när januari tar slut.

Stora försäljningar? Rabiot (PSG, m) till Tottenham på lån, ett eventuellt Wengerbud på Perrin (ASSE, b), en missnöjd Toivonen (Rennes, a), Origi (Lille, a) i underligt lånekontraktsbrytande till Liverpool. Så mycket mer sägs inte hända, om inte utländska storklubbar ökar intresset.

ANNONS

mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare. 3,5/5 = betyg.

SC Bastia

Bryter lånekontrakten med Mokulu (Mechelen, a), Rodriguez (Chelsea, a), och förmodligen Ongenda (PSG, a). De två sista är stora talanger, men är runda bollar i SC Bastias fyrkantiga miljö.

Deras ”it’s like a new signing” är faktiskt ”like a new signing” i Instagramsultanen Brandão (a), vars avstängning tar slut i februari och som efter det kan ge targetspel i toppklass, om nu inte kroppens energi har tagit slut. Säger att de inte ska värva mer, men har tagit in en provspelare, en ung målskytt från Guineas högstaliga vid namn Tahi. François Kamano 2.0?

Bordeaux

Vill ha in en central mittfältare och en anfallare för att stärka centrallinjen för att säkerställa en viss poängsamling efter 38 omgångar. Fick nobben av Sanogo (Arsenal, a) då Wenger ville att han skulle kontextualiseras i Premier League. Diabaté (a) är fyramånadersskadad och Kiese Thelin (Malmö FF, a) var för dyr, så ett lån av Sagbo (Hull, a) alternativt El-Arabi (Granada, a) kan funka temporärt.

ANNONS

Chalobah (Chelsea, m) blockeras av ”ett administrativt problem”, men ska lånas in. Tappa spelare? Intresse finns, men situationen försvåras av AFCON.

Guingamp

Har värvat Salibur (Clermont, m, 3/5). Råkvalitetsytter med ojämn säsong, men med klar Ligue 1-kapacitet och som kommer få chanser att bryta matchbilder. Fokuset är primärt på nästa säsong: Moimbé (Brest, b), Baal (Lens, b), och Hoarau (Young Boys, a).

Lille OSC

Förbereder sig för att avsluta Origis lånekontrakt i utbyte mot €4-6 miljoner. Har gjort den största värvningen än så länge: Boufal (Angers, m, 3,5/5) för €4 miljoner. Ska ha en stänk av Zidane över sig. Ung nordafrikanskättad ytfinnare med många timmars teknikträning. Kan han göra tillräckligt många bra saker för att sätta igång anfallsspelet för resten av laget? Eller ska vi vänta på 21-åringen?

ANNONS

Derley (Benfica, a) ska vara kvalitetshoppet som gör att Origi kan bli en ny “han var Liverpoolsupporter som ung”.

Lorient

Har plockat hipsterfavoriten Ndong (Sfaxien, m, 3,5/5) för €0,95 miljoner. Funktionell tvåvägsspelare med disciplin som en väluppfostrad hund, gör exakt det han ska göra och ger kärlek tillbaka. En nödvändighet då Lorient bara kör två centrala mittar och fyra offensivt präglade kantspelare. Det blir mycket yttäckande, och Ndong kan redan lägga till ett godkänt Lorientpassningsspel, även om han får använda det för sällan i Gabons landslag och i ex-klubblaget.

Conté (Satellite FC, b) har skrivit på till 2019. Ung från Guinea med 18 månaders planerad inskolningstid. Kan även plocka anfallare då de är korta i nummer. Touzghar (RC Lens, a) är tjurig.

Metz

Metz är Metz är Metz. Letar spelare där ingen annan orkar hårdscouta efter fynd. Ikaunieks (Liepajas Metalurgs, m) är tonårsmittfältaren som gjorde 23 mål på 32 ligamatcher i lettländska högstadivisionen under 2014. Megamegatalang med lettländskt måttband.

ANNONS

Ben Youssef (a, 3,5/5) och Sassi (m, 3,5/5) hämtas från Sfaxien för sammanlagt €1,7 miljoner. Ben Youssef är den dyrare (€1,2 miljoner) av de två, långgänglig och delikat som en mer droppande och lirkande anfallare. Sassi är Pirlo.

Lånet med bråksökaren Maïga (West Ham, a) kan avslutas om någon annan klubb vill ha honom. Ex-supertalangen och bautanedfrysta Cornet (a) behöver en ny miljö och rätt disciplinträning, och ska få det i Lyon. Kontrakt på 4,5 år.

Montpellier

Har sagt upp kontraktet med Montaño (a), som sticker till Mexiko efter en stabil fransk fotbollskarriär. Har också semifixat en värvning till sommaren: Roussillon (Sochaux, b. 3,5/5). Har varit hypad som landslagskapacitetsmässig vänsterback i tre-fyra år, men skador har gjort att han inte fått kontinuitet på sin karriär. Bara 22 år.

ANNONS

Ex-amatörspelaren och sympatiska Philippoteaux (Dijon, m/a) sägs också vara kvasiklar till nästa säsong som en försenad Cabella-ersättare, och så kollar man Nguette (Valenciennes, a) och Delort (Wigan, a) för när Barrios (a) lämnar i sommar.

OGC Nice

Hade överflöd av anfallare med hög kapacitet, och brist på yttrar. Sålde Cvitanich (Pachuca, a) efter 18 svåra månader och utrymmet ersattes av en medvindssökande Ben Arfa (Newcastle, m, 4/5), som förmodligen får speltillstånd trots FIFA-krångel. Sonen Puel ska lämna efter hatet och hånen han får mot sig. Behåller förmodligen Digard, trots utgående kontrakt och en mer spretig roll.

Rennes

Utnyttjar sitt breda kontaktnät. Har hämtat en alban från Schweiz i vänsterbacksreserven Lenjani (St. Gallen, b, 2,5/5) och värvat och lånat ut litauiska Gertmonas (Atlantas Klaipeda, mål). 18 år, men redan U21-landslagsspelare. Har också lånat ut dynamiska Ngando (m) till Angers och sålt…

ANNONS

Toulouse

… mittbacken Kana-Biyik (3/5) till Toulouse. Toulouse gillade inte att deras mittbackuppsättning bestod av ett gäng formsvaga östeuropéer och icke utvecklingsklara ungdomar. Kana-Biyik är kapacitetsmässigt en för bra värvning, men usel attityd, har inte spelat på ett halvår, och mer bökig än tänkande. Letar också central mitt och vänsterback.

Thonon Gaillard

Lånar in 21-åringen Ramirez (Deportivo Saprissa, a, 2,5/5). Costarican som de hoppas kunna göra en Yeltsin Tajeda med, men är mest bara en billig utfyllnadsspelare med viss skrällpotential. Har sagt att det kommer värvas mer. Dupraz har en liten dröm: Luca Marrone (Juventus, m). Wass (m) lämnar inte i vinter.

Inte mycket att rapportera kring SM Caen, Lyon, Olympique de Marseille, AS Monaco (ryktas alltid, händer aldrig), Nantes (transferförbud till sommaren), PSG, Reims, och Saint-Étienne (finns externt intresse, men inget försäljningsbehov). RC Lens är RC Lens.

ANNONS

@jonas_hansson

Publicerad 2015-01-13 15:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto