Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AFCON15: Elfenbenskusten-Sverige, alla pratar Bony

Hansson blogg

Det mediala fokuset har hamnat på Wilfried Bony inför Elfenbenskustens landskamp mot Sverige idag. Afrikas dyraste spelare genom tiderna gjorde bara ett mål i kvalet, och hans prestationer på landslagsnivå är inte där de borde vara.

Är han för mycket av en ”poacher”, för beroende av spelkvaliteten på resten av laget? Saknar han för många av Didier Drogbas laghöjande kvaliteer för att ivorianerna ska se honom som en värdig ersättare? Det här mästerskapet ska sätta Bonys landslagsstatus. Det kan även krävas vissa ledaregenskaper hos Bony, eller åtminstone egenskaper för att påverka de stora matcherna. Svårt att hitta en tillräcklig hög nivå för att folket inte ska sakna Drogbas tio senaste år.

Idéerna om att det här ”sista chansen” för Elfenbenskusten i AFCON kan verka överdrivna. Det är bara Kolo Touré som slutar och Yaya Touré kan orka med ett till mästerskap, men ASEC-generationen är borta och det kommer finnas en ny aura kring landslaget. ASEC-generationen har inte vunnit något, men den nya generationen är en nivå sämre.

ANNONS

Mot Sverie saknas bland annat Bony, Tioté, Gradel, och Doumbia, så vi skiftar fokus.

Hervé Renard, fotbollens He-Man, ska skaffa framgång på samma sätt som han gjorde i Zambia och på samma sätt som Nigeria fixade sitt guld: mer disciplin och mer lagarbete. Elfenbenskusten gjorde en prestigevärvning i Renard, men framför allt valde de den förbundskaptenen med störst chans att ge dem guld. Renard:

– Vi måste sluta bland de två främsta.

Det här är Elfenbenskustens 21:a AFCON-mästerskap. De har vunnit titeln en enda gång, 1992, och för att ens få med dem till AFCON15 krävdes ett Sverige-mot-Danmark-2004-scenario.

Notera att Renard lämnar planen två minuter in i klippet. Han har försökt ruska till truppen med några yngre spelare (vågar vi hoppas på att Assalé spelar idag?), men den generationen verkar ännu ett steg svagare.

ANNONS

***

Guinea var ett av de tre länderna med kraftigt ebolautbrott. Det innebar att Guineas landslag inte fick spela landskamper på hemmaplan, så hela kvalet var bortamatcher och matcher på neutral plan. Den enda positiva effekten är att det har skapat en god underdog- och sympatikänsla kring truppen. De har prövats hårdare än någon annan AFCON-deltagare. Underskatta inte en sådan effekt.

The World Health Organisation rekommenderade Ghanas supportrar att inte ha samlag med Guineas landslagsspelare, trots att i princip hela truppen tillhör europeiska klubbar. Uganda tillät bara 25 spelare och ledare från Guinea att komma till landet, och det med ytterligare ett krav: Uganda skulle få övervaka Guineas landslag 24 timmar om dygnet.

Två undersökningar per dag och konstant övervakning är en sak, det går att argumentera för, men det är att degraderas från människa till något annat som har varit den svåra prövningen.

ANNONS

– Kontroller är jobbiga, men allt handlar om attityden hos människorna du träffar och de underliga svaren du får. (förbundskapten Michel Dussuyer)

– Människor ser oss inte som människor, de ser oss som en sjukdom. (Ibrahima Traoré)

Guinea har också mästerskapets mest svårplacerade trupp. Gott om ung offensiv kvalitet, men ojämna. 4-1 mot Marocko följdes upp av 0-4-underläge mot Senegal (slutade 2-5 efter två mål på fasta situationer) i de två genrepen.

***

Ebolan? Kubanska (!) läkare har tagit sig till turneringen för att ge kunskap till landslagen. Samtliga landslag kommer också att åka in till landet via Mabolo för att undersökas.

Träningslandskampen mellan Tunisien och Mali tvingades ställas in för att landslagen skulle hinna till Ekvatorialguinea för läkarundersökningar.

ANNONS

***

En annan noterbar införlandskamp: Ekvatorialguinea mot UD Vilafranquense från portugisiska fjärdedivisionen: 0-2.

Fler fräscha nyheter från Ekvatorialguinea: efter Kongo-Brazzaville och Senegal så är det nu Burkina Faso som hoppas på värdlandets faciliteter och planering. Förbundskapten Paul Pot kallar allt för ”katastrof”.

Samtidigt greps under onsdagen två politiska motståndare eftersom de ville göra en kampanj för att bojkotta mästerskapet. Deras brott? De försökte sälja affischer och t-shirts. Vi hoppas att Obiang-familjen inte längre använder tortyr som att låta myror äta upp ens huvud ,eller springa naken runt en eld i flera timmar och sjunga Obiang-positiva sånger.

***

En ranking av landslagen:

1: Algeriet
2: Elfenbenskusten, Senegal, Kamerun, Ghana, Burkina Faso
3: Tunisien, Sydafrika, Zambia, Gabon

ANNONS
4: Mali, Guinea, Kongo-Brazzaville, Kap Verde, DR Kongo
5: Ekvatorialguinea

Så ska det se ut, men min känsla kring Zambia och Sydafrika är inte stark. Deras “ut med kvalitet, in med hård jobbande talang” kan ge enstaka resultat, framför allt för Sydafrikas defensiv, men jag tycker några landslag i grupp 4 verkar mer intressanta.

***

Mer läsning inför Elfenbenskusten – Sverige: om Cyrille Domorauds akademi, som fick fram Wilfried Bony.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-01-15 14:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto