Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ligue 1 för nördar

Ingen bloggsammanfattning om januarifönstret? En fransk journalist – minns inte vem – sammanfattade det bäst.

– Det fanns ju ingen vinnare eller förlorare.

Kanske Lyon, för att de inte tappade någon, men annars ett korrekt påstående. Några personliga favoriter då?

1. Metz, för tunisiskt finlir men ändå effekt i framtidsbärarna Sassi och Ben Youssef tillsammans med baltiske tonåringen Ikaunieks.

2. Lorient, för det energiska i Ndong och Philippoteaux.

3. SC Bastia, för Sio, som hade både kroppen och livligheten att hålla kvar Sochaux i Ligue 1 våren 2013. Danic (ingen Balkanbakgrund, så släng på ett hårt K i slutet) är taktisk förståelse och en vänsterfot “så god att vi inte behöver prata om den”, som SC Bastia själva skrev.

ANNONS

***

Skrivs om att Reims kan sparka Vasseur. En poäng på fem ligamatcherna efter uppehållet, men det här tycker jag är mer viktigt: tog fina 29 poäng under hösten. Har haft massa AFCON-spelare borta, motargumentet där är att Vasseur själv har pratat om alldeles för tjock trupp, men det är ju nycklarna (Moukandjo, Mandi…) som han har saknat.

Vasseur är fräck som attans, men vet att många supportrar inte tycker det. Bara två saker ska kunna få bort honom:

1. Reims har inte råd att chansa på att man ”förmodligen” hänger kvar, för Vasseur är en chansning som tränare. Reims *måste* hänga kvar?

2. Spelarna har tappat förtroendet för honom igen. Det är det vanligaste skälet när man hör en tränare försvinna och tänker ”men äh, varför?”.

Om Reims håller honom kvar så blir han den nye Gourcuff. Våga.

ANNONS

***

Vilka som spelar i Ligue 2 nästa säsong? Metz är lugna och långsiktiga, trots usel form. Lens har inte spelarmaterialet (eller ekonomin?) till att ens vara nära Ligue 1. Caen har fyra raka segrar och gjorde ett svårbestämt transferagerande i januari. Thonon Gaillard håller sig alltid kvar. Toulouse, Lorient, Bastia, och Reims är för bra för att åka ur.

Metz, Lens, och… Jag vet inte. Någon överraskning. För två månader sedan hade jag slängt in Guingamp där, innan Lössl, Beauvue, och några till hittade livsformen.

***

Vilka som spelar i Ligue 1 nästa säsong? Troyes har åtta poängs marginal, Furlan är för skicklig för att slänga bort det. Brest är det svåraste laget att möta, men gör inga mål och fyllde därför på offensiven i januari. Efter dem känns det öppet. Dijon, Angers, Sochaux, GFC Ajaccio, Auxerre… Trist och förvånande att konstgräs-Nancy kom in i en så svår period.

ANNONS

***

Rennes fortsätter att bygga organisation. Chauvin, tidigare jeu à la nantaise-drömmande huvudtränare för Nantes och Brest, ska nu styra akademin. Sportchef Buisine (ex-Lille och -Monaco), Montanier, och Chauvin, tillsammans med den höga akademistandarden.

En sådan organisation är något man ska ge tid, för inget mittenlag i Frankrike har en lika stark grund, men en tolfteplats i ligan… Att Montanier fick lov att sätta in Chauvin tyder väl ändå på att Rennes inte extremprioriterar nutid, utan planerar för nästa säsong även med Montanier.

***

Ligans formstarkaste spelare?

Zinedine Zidane Julien Féret. Lagom tills alla trodde att hjälten hade blivit en myt. Håll den här matchvinnarkvalitéerna i några veckor till, och du håller kvar Caen.

***

Waldemar Kita, Nantes, om att äga en fotbollsklubb:

ANNONS

– Om jag visste hur mycket jag skulle behöva spendera så skulle jag aldrig ha köpt en klubb, och många andra presidenter känner samma sak. Vi klagar, men det är svårt att släppa taget. Man har ett moraliskt ansvar.

Nantes som jag tror kan öka sexighetsnivån på truppen i sommar. De har klarat Ligue 1-statusen för nästa säsong, och transferförbudet är över. De tappade visserligen Gakpé, Bessat, och kanske Riou, men klart ersättningsbara nu när de i sommar avslutar 18 månaders scoutingarbete.

Bauthéac, Kanté, J.Carrasso, Kodjia – det är starka namn som de vill ta in. Dessutom har akademin börjat ge tydliga resultat igen. I den senaste ligamatchen spelade sju upplyfta spelare.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-02-13 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto