Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Att värva mentala tränare är bättre än att värva glassiga stjärnor

När SM Caens tränare Patrice Garande pratade om varför hans lag hade fyra raka segrar och hämtade upp ett 0-2-underläge mot PSG i fredags så pratar han om ett nyförvärv.

Emiliano Sala, januarilånet som gjorde 1-2? Nej.

Nicola Benezet, januarilånet som fixade frisparken till 2-2? Nej.

Hervé Bazile, sommarvärvningen som gjorde 2-2? Nej.

Julien Féret, sommarvärvningen med fyra mål och tre assist på de fem senaste? Nej.

I en tid när klubbar i kris – efter 20 omgångar hade Caen tagit 15 poäng och låg toksist – försöker lösa sina problem slänger de runt i startelvan, byter taktik, eller hetsvärvar. Garande pratade inför PSG-matchen om något annat nytt, ett nyförvärv som hette ”Gérard”. Gérard? Gérard Baglin, mental tränare.

ANNONS

– Det är helt enkelt en person som har fått spelarna att prata, de kan fritt uttrycka sina känslor, även de negativa.

Caen är en normal jojo-klubb. Inte tillräckligt mycket spelarkvalitet för att hänga kvar, ingen ekonomi för att värva spets, inga ambitiösa långsiktiga planer. Mittbacken Alaeddine Yahia pratade i en annan intervju om hur enkelt problemet hade varit, men att ingen i klubben hade insett det innan Baglin kom in under vintern.

– Jag kom hit i oktober, men när vi var inne i december fanns det fortfarande spelare vars röster jag inte hade hört! Vi pratade inte med varandra, det fanns ingen solidaritet i det här laget. Nu på träningen kan alla säga vad de har på hjärtat, och alla lyssnar. Det är balanserade och nödvändiga sanningar. En bra grund.

Bangaly-Fodé Koita fyllde på.

ANNONS

– För ett lag som Caen handlar 70-80% av spelet om vilken attityd man har, för vi är mindre utrustade än de andra. Vi måste kämpa och tänka kollektivt, inte spela på individerna, för det kommer inte att fungera.

En desperat klubb försöker köpa sig ur kriser. En desperat smart klubb försöker hitta nya sätt för att utnyttja mer av de spelarna man har.

***

Ett annat lag i botten: Metz, med tre poäng på de 13 senaste matcherna. Ett spel som bygger på intensitet, men en fansida skriver nu att laget har “sjuka lungor”. De spelar bara på känsla och tempo, men spelarna är ur form och det saknas viktiga bitar i spelet.

Åka ner i Ligue 2, bygga vidare, och komma upp efter ett år hade kanske passat spelartruppen, men Ligue 2 är en för svår liga för att garantera uppflyttning.

***

Le Parisien skriver att det redan nu är klart att Montanier (Rennes) och Girard (Lille) lämnar sina huvudtränaruppdrag i sommar. Girard gör avstigningen mer frivilligt än Montanier, och jag är förvånad över Rennes’ agerande. Montanier förtjänar ett år till.

ANNONS

Ersättare? Rennes kommer återigen försöka allt mot Gourvennec, och Lille har lagt ut trådar till Gerets och Renard.

***

Lyons Aulas klagade poängtappet på konstgräsplanen i Lorient. Problemet i sig är inte att det är konstgräs, utan att det är sönderslitet. När det installerades 2010 skulle det hålla i gott skick i åtta år. Fyra och ett halvt år senare är det sönderslitet. Den nya mattan, kostnad på €0,5 miljoner, installeras dock inte förrän 2016.

“En hybridmatta då?”. Det är ett populärt motargument, men en hybridmatta kostar €1,2 miljoner, det vill säga mer än dubbelt så mycket, samtidigt som den kräver underhåll. Att ha en bra gräsmatta, oavsett om det är hybrid eller riktigt gräs, är idag en kostnadsfråga för mellanstora klubbar.

***

På bänken i 90 minuter i helgen: Wissam Ben Yedder. En av Ligue 1:s bästa spelare under de första tio omgångarna, men glömdes bort på grund av Lacazette/Gignac-mediadrevet. Efter det: ett mål och två assist på 15 starter.

ANNONS

Toulouses tränare Casanova pratade om att Ben Yedder fortfarande är viktig för att undvika nedflyttning, men att det behövdes en förändring. Mina tidigare rop på A-landslagschans hos Frankrike är för stunden rejält dämpade, men kapaciteten finns där.

***

OMGÅNGENS ELVA (4-3-3)

A.Ayew 500083Duhamel 553251 – Khazri 500211
Féret 500075 – Oniangué Stade_reims – Tejeda 553251
Amavi logo_nice_100 – Umtiti 500080 – Baša 500054 – Akpa-Akpro 524391
Lecomte 501913

@jonas_hansson

Publicerad 2015-02-16 kl 16:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto