Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mourinho, Villas-Boas, Jardim, Nuno - Den portugisiska tränarboomen är lika fin som den belgiska talangboomen

Ola Toivonen gjorde ett 2-0-mål mot AS Monaco den 29:e november. Där och då hade Leonardo Jardim kunnat få sparken. AS Monaco låg tia i tabellen, och han hade inte vunnit förtroende hos någon.

Efter det? 18 matcher. 4 insläppta.

AS Monaco-supportrarna hade inte ens fullt accepterat Jardim inför Arsenalmatchen. Idéerna som presenterades under sommaren kom inte bara från Jardim själv, utan också från de portugisiska källorna. De pratade om en man med tempofylld och elegant fotboll från hans Sportingperiod, och han själv har jämfört sin profil med Arsène Wenger.

Supportrarna har känt sig svikna över den fotbollen de har sett på matcherna. Det finns ju dock en parameter i fotboll som de skönälskande inte tycker om.

ANNONS

– Det är svårare att spela med bollen än att försvara.

Den portugisiska fotbollen är svår. I en 4-3-3/4-2-3-1-mix har den generella portugisiska tränarstilen inget som gör dem till pionjärer eller stora drömmare. Det taktiska sinnet är dock på Rafa Benítez-nivå.

Det går inte att slötitta igenom en match för att förstå upplägget, utan de taktiska dragen är så många och så välplanerade. Till och med de offensiva löpningarna bygger på en stark struktur, en noggrannhet som bland annat Svennis lärde upp till portugiserna.

Det är inte en stil som finns uteslutande hos alla portugisiska tränare, men den generella profilbilden finns där. Benficas Jorge Jesus:

– De strategiska och taktiska kvalitéerna hos portugisiska tränare gör dem till världens bästa tränare.

Det är inte nödvändigtvis en korrekt slutsats från Jesus, men han har ett case. José Mourinho (Chelsea), André Villas-Boas (Zenit), Nuno (Valencia), Leonardo Jardim. Vi kan även gå lite mindre, som Vítor Pereira (Olympiakos) och Paulo Sousa (Basel).

ANNONS

När Champions League-gruppspelet satte igång i våras fanns det sju portugisiska huvudtränare. Ingen annan nation hade lika många.

Folk pratar om att det finns många lärdomar kring belgiska talangutveckling. Det finns lika många lärdomar att ta kring portugisisk tränarutveckling.

Så. Vad har hänt? Mourinhobiografiförfattaren Thibaud Leplat.

– Mourinho är Magellan för den portugisiska fotbollen. Han öppnade dammluckorna, och alla är vi tacksamma för detta.

Mourinho har alltid haft en stor påverkan på folks tränarintresse. Av de 18 spelarna som fanns med i hans Champions League-finaltrupp 2004 har 14 avslutat sina spelarkarriärer. Av de 14 spelarna är det minst tio av dem som har haft ledarroller efter karriären, inklusive Valencias Nuno. Mourinho har haft ett lika stort inflytande på landets unga personer. Att bli fotbollstränare har blivit ett lika vackert ambitionsmål som att bli spelare.

ANNONS

Portos chansning med en ung Mourinho fungerade, och fler klubbar vågade försöka med de nya välutbildade tränarna. Att ha en stark spelarbakgrund bedömdes inte in i helheten, och den portugisiska tränarboomen hade förmodligen sin topp under säsongen 2011/2012. Följande var huvudtränare för klubbarna i Primeira Liga:

Bruno Ribeiro (35 år), Pedro Emanuel (36), Sérgio Conceição (36), José Dominguez (37), Leonardo Jardim (37), Sá Pinto (38), Rui Bento (39), Pedro Caixinha (40), Paulo Alves (41), Pedro Martins (41), Rui Vitória (41), Vítor Pereira (43), Quim Machado (44), Carlos Brito (47), Jorge Jesus (57), Henrique Calisto (57)

Snittåldern på huvudtränarna i den portugisiska högstadivisionen var 42 år – eller 39 år utan Jorge Jesus och Calisto, trots att Villas-Boas hade lämnat samma sommar. Och samtliga 16 huvudtränare var portugiser.

ANNONS

I en artikel med Le Temps läggs ytterligare en faktor på: det akademiska. José Mourinho, Leonardo Jardim, André Villas-Boas, Sporting CP:s Marco Silva: de blev akademiker i ung ålder, de flesta från universitetet i Lissabon. De var i omklädningsrummen, men i skolbänkarna fixade de den faktiska kunskapen. De lärde sig kritiskt tänkande, och hur kroppen och sinnet fungerar.

“Varför kräver vi inte att fotbollstränare utbildar sig på samma sätt som en läkare gör?” argumenterade ett gäng portugisiska professorer för. Att veta teorin kring hur huvud och kropp fungerar är inget man lär sig i ett omklädningsrum.

Mourinho-effekten, den akademiska skolningen, den taktiskt lagda portugisiska fotbollen. Med de förutsättningarna behövde de portugisiska klubbarna bara våga chansa ungt. Vem är nästa Leonardo Jardim? José Mourinho har kallat sin assistent Rui Faria, 39 år, för “den bästa portugisiska tränaren som finns”, även om Faria ogillar uppmärksamheten.

ANNONS

@jonas_hansson

Publicerad 2015-02-26 kl 15:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto