POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Marseillespelarnas kraftiga kritik mot Bielsa förändrade hans arbetsmetoder

– Bielsa är mycket respekterad, men han skapar också en hel del rädsla.

För ett par veckor sedan gjorde RMC en genomgång av Olympique de Marseilles formsvacka. En vettig genomgång med hjälp av “källor i klubben”, då OM hade haft problem med både anfallsflyt och försvarskoncentration under slutet av höstsäsongen, och i januari och februari hade problemstorleken vuxit.

dadasdas

RMC kom fram till flera olika problem, men allt handlade om samma sak: Bielsa hade inte lagt in tillräckligt mycket kommunikation och psykologi i sin tränarstil, och spelarna vågade inte lyfta fram den här kritiken. Vem känner sig kunnig nog att kunna ifrågasätta Bielsa?

– Om spelarna inte var människor så hade jag aldrig förlorat.

När vi ska göra Bielsas gravsten får han räkna med att vi trycker dit det citatet, för det säger både det positiva och negativa om hans tränarstil. Han vet allt om siffror, men han har problem att applicera det på människor.

Spelarna kom inte nära Bielsa, de fick aldrig den enkla feedbacken som en människa behöver. Kritiken mot Bielsa slogs bort med att det grundade sig i att Bielsa inte kunde prata spanska, men det förklarar inte brassen Dórias situation.

– Jag ska vara lite oförskämd: jag vill inte prata om honom eftersom han aldrig pratade med mig.

Översättningsproblemen med fransmännen hade kunnat vara ett argument till att Bielsa aldrig pratade med spelarna, men det kan inte vara ett argument när brassen Dória, €8 miljonersvärvningen, inte fick spela en enda minut A-lagsfotboll och aldrig fick veta vad han skulle göra för att bli bättre. Dessutom märkte spelarna av brist på kommunikation och konstiga spänningar inom ledarstaben.

Till detta hade spelarna blivit både fysiskt och mentalt trötta av Bielsas träningsmetoder. Långa träningar, ibland upp emot tre timmar, och de hackas sönder av små detaljförändringar och konstanta videoanalyser. Spelarna ansåg sig kolla för mycket på videos och jobba för lite med flytande bollövningar.

Det tydligaste tecknet på spelarnas slitenhet är att André Ayew är den överlägset piggaste spelaren just nu – trots att han var på Afrikanska mästerskapet i fem veckor. Teoretiskt sett ska han vara den mest slitna, men att vara iväg på ett mästerskap var som att vila för honom.

Efter att ha förlorat med 3-2 mot Caen samlade Bielsa ihop spelarna på träningsanläggningen. Han bad dem bara om en sak: berätta sanningen. Berätta hur ni mår.

Bielsa på presskonferensen inför matchen mot Lyon:

– Efter matchen mot Caen insåg jag att mina arbetsmetoder genererade trötthet och blev ignorerade. Jag läste av signalerna och försökte att minska den psykiska pressen.

– Jag hade två alternativ: antingen lägga skulden på de som ska utföra arbetet, spelarna, eller ändra om instruktionerna jag ger. Eftersom vi hade tagit tre poäng av tolv möjliga mot lag med sämre resurser… Jag valde det senare. Jag lyssnade på vad spelarna kände och inkluderade deras åsikter i det svaret jag skulle föreslå.

Bielsa pratade om att poängtappen förmodligen var orsaken till att spelarna kände sig ännu mer slitna, att de kände efter mer än vad de gjorde under den framgångsrika höstperioden. Han påpekade också att han själv var öppen för att förändra sina metoder, och att gruppen visade mognad som själva förstod problematiken.

– Det är förlusterna som är användbara. Vinsterna hjälper dig inte med något.

***

Den positiva sidan av Bielsa? I veckan besökte han Florens för en italiensk tränarkonferens. Han skulle hålla en föreläsning på 90 minuter. Gazzetta dello Sport-journalisten Matteo Dalla Vite:

– Om tiden inte hade tagit slut hade han kunnat köra på i ytterligare tre timmar.

– Marcelo hade förberett sig för detta i flera månader. Han hade skickat ett program till fotbollsförbundet och sedan ändrat det för att vara säker på att översättningen var perfekt.

– På de 90 minuterna pratade han om tusen olika saker. Efter att han hade sett 50 000 matcher så kom han fram till att det finns 28 olika faser i spelet. Inte en enda till.

– Han visade 50 olika träningarsövningar och spelsituationer, en efter en, och papper på allt skickades runt i hallen.

Varenda en av de 50 träningsövningarna och spelsituationerna förklarades med rationella argument, videos, och fakta. Vad man hade gjort för att vara i det rummet.

Olympique de Marseille mot Lyon ikväll 21.00. Fram med blocket för att se om vi kan lära oss Bielsa-boll från TV-rutan.

dfsfsdfsdfds

@jonas_hansson

Publicerad 2015-03-15 kl 14:45
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå