POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fotbollen i Paris: Kan vi få två Parisklubbar i Ligue 1?

Det accepteras att Paris inte är en fotbollsstad, men det har mer att göra med att det inte är en sportstad snarare än att klubbar inte har gjort försökt. PSG pengaproppades ett flertal gånger lååångt innan Qatartiden, och de ambitiösa utvecklingsprojekten för andra Parisklubbar har varit på ett tvåsiffrigt antal.

Nu är dock Red Star officiellt klara för Ligue 2, och även Paris FC ska följa med om de inte ballar ut i de sista två omgångarna.

Så. Är det någon av dem som har potentialen att växa?

Försöken finns där. Red Star satte för några år sedan upp som mål att nå Ligue 2 år 2015, och nu är deras nya mål att de ska vara i Ligue 1 år 2020. Paris FC säger att de ska vara i Ligue 1 2019. Red Star bygger på en röd St. Pauli-identitet, medan Paris FC fortfarande letar efter en mediaprofil.

L’Équipe och Le Parisien hade båda två nyligen artiklar om vilka förutsättningar de båda klubbar har. Paris FC har en budget på drygt €4 miljoner och Red Star på drygt €3 miljoner, men storleksskillnaden handlar mer om att Paris FC har fler dyra lag i sin organisation (A, B, U19, U17).

Paris FC är den affärsstyrda klubben. Presidenten Ferracci har goda kontakter i företagsvärlden och har plockat in fyra nya stora sponsorer, och de har en arena som tar 20 000 åskådare. Till detta tar de även hjälp av Trotignon (som byggde upp Évian Thonon Gaillard), och arbetsmetoderna är väl inhuggna i den kommersiella och administrativa världen.

De jobbar mycket med sociala medier och försöker vara en fräsch klubb, men åskådarantalet är sunkigt: runt 500-700 per match. De har inte hittat charmen i sina försök, men vet hur man ska ta sig framåt. Pragmatikerna.

Red Star är det som ska vara en folkets klubb. Arenan tar under 3000 åskådare, men kan ibland packas upp bra och det säger något om dig som person om du väljer att se deras matcher. “Red Star är en myt i fransk fotboll” som Hollande sa när han var på besök i våras. Idealisterna.

De siktar på 6000-8000 i publiksnitt i Ligue 2, men arenan räcker inte till utan det måste lösas. De hinner inte renovera om och då får de heller inte spela i Ligue 2. Det letas alternativ, men om de försvinner från hemmaarenan Bauer så lär de också tappa en del identitet. Det som ska hyllas i sidoarbetet: sommaren 2014 tog de in Manu Pires, OGC Nices akademibooms huvudperson.

Créteil finns ju redan i Ligue 2 med Premier League-institutioner som Frédéric Piquionne och Hérita Ilunga, men är mer av en begränsad förortsklubb.

Vilken klubb som har bäst förutsättningar? Publiken kommer när det går bra, och Paris FC gör förmodligen fler bra saker än Red Star i kontorsmiljöerna, men underskatta inte läktarstödets påverkan på Red Star. Red Star lär dessutom ha enklare att få med sig den franska fotbollsbevakningen på ett mer positivt sätt.

PFC är Thonon Gaillard, Red Star är Guingamp.

Annan läsning

Red Star: Vänsterklubben med St. Pauli-tendenser

Den andra sidan av kriget – Om Red Stars klubbikon Rino Della Negra, som avrättades av nazister under andra världskriget

Fel Parisklubb i Champions League – Staden föredrog Paris FC före PSG

@jonas_hansson

Publicerad 2015-05-08 kl 22:08
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto