Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"När jag lämnade Engelska Fotbollsförbundet hade vi gått från Europas 13:e till bästa ungdomsland"

Hansson blogg

Engelsk talangfotboll är ett populärt bashingämne, men de försöker göra rätt saker.

Den som styr landets ungdomsfotboll: Dan Ashworth, 44 år. Tidigare var han ansvarig för West Brom. Då tog han dem från jojorollen (sju upp- eller nedflyttningar på nio år) till att få placeringarna 11-10-8 i Premier League. Inte med dyra hetsvärvningar, utan han kunde hitta gratisspelare som Claudio Yacob och Gareth McAuley (årets spelare i West Brom 2013). Han kunde också få Romelu Lukaku på lån, eller hitta Youssouf Mulumbu för €0,2 miljoner. Han skapade dessutom förutsättningarna för en ungdomsakademi som fick upp Saido Berahino, och som tappade Izzy Brown (Chelsea), Jerome Sinclair (Liverpool), och Yan Dhanda (Liverpool).

ANNONS

Ashworth är kompetent och har bra idéer, men som alltid med FA: hur är tålamodet?

De hade tidigare Les Reed i liknande roll, vid två tillfällen. Han anställdes i en mindre roll redan 1986, då engelska fotbollsförbundet var uselt organiserat. Han själv tog in Wiel Coerver, som hade skrivit den manualen för spelarteknik för holländska fotbollsförbundet. Han lyfte in datorer i det sportsliga arbetet, han fixade program för att utveckla gräsrotsnivån, han åkte runt till alla stora länder för att lära sig hur de gjorde.

– Vi låg före Spanien och resten av världen, men politik och motstånd gjorde att alla program blev övergivna. Det irriterar mig när jag hör kommentatorer prata om att Spanien lämnade oss bakom. Båda mina turer på förbundet blev för korta, det är därför vi är där vi är, när jag tror att vi hade kunnat vara världsledande.

ANNONS

– Jag tror att vi förlorade tio års arbete, när vi istället hade kunnat vara med där uppe idag. När jag lämnade FA hade vi gått från att vara rankade 13 i den europeiska ranking för talangutveckling till att vara delad förstaplats med Spanien. Spanien fortsatte vara konsekventa, vi var inte det.

– Tyskarna, fransmännen, spanjorerna – alla kom för att se vad vi gjorde. Alla engelska lag på U21-nivå och lägre spelade 4-3-3 med en flexibel och dynamisk spelstil som baserades på passningar och rörelse.

– Vi startade flera olika progam. 2K6 var ett program som skulle ge Englands förbundskapten bästa support och spelartrupp tillgängligt för VM 2006. Vi startade ett koncept som kallades Club England, vilket var ett utvecklingsprogram från åldrarna 14-21 års ålder. Det var en tioårsplan baserad på förberedelse och kontinuitet, och den stabiliteten skulle göra oss starka för VM 2006 och växa oss allt starkare för efterföljande mästerskap.

ANNONS

Les Reed var anställd av fotbollsförbundet vid två tillfällen. Den andra gången hade han ett huvudansvar. Han skulle övervaka och styra alla avdelningar: ungdomslandslag, akademierna, gräsrotsnivå, fotbollsutveckling, idrottsmedicin, scouting, forskning, och tränarutbildning. Det skulle finnas en helhet i det landet gjorde. Dessutom investerade England så mycket pengar att bland annat Frankrike pratade om sin oro över hur dominanta de kunde bli.

Istället började engelska fotbollsförbundet att ständigt att ta in olika typer av förbundskaptener, och än värre: de bytte alltid ut de som styrde i förbundet. Les Reed fick två år som huvudansvarig, från 2002 till 2004, innan han sparkades.

Les Reed idag? 2010 anställdes han av Southampton. Han har idag huvudansvaret för klubben, på samma sätt som Ashworth jobbade i West Brom. Han anställde Ronald Koeman, och skulle ersätta Dejan Lovren, Adam Lallana, Rickie Lambert, Luke Shaw, och Calum Chambers förra sommaren. De två sistnämnda var spelare som han själv hade fått fram som ansvarig för akademin.

ANNONS

Southampton slutade på sjunde plats i Premier League.

– Hur Southampton klarade av förra säsongen? Var det Koemans magi? Eller var det grunden vi hade lagt på plats så att vi kunde ha hand om krisen? Det senare.

Att lägga grunden och fortsätta därifrån, FA. Det finns vettiga personer i England. Problemet är att de blinda sparkar på de som kan något.

Typ: Engelska FA hade en huvudperson som fixade upp England i den europeiska talangtoppen. Han sparkades. Nya personer togs in. De sparkades. Allt talangarbete omstartas med några års intervall.

Källor: Guardian, Sportal, Sky Sports, 2ndyellow, Telegraph, BBC, Transfermarkt

@jonas_hansson

Publicerad 2015-08-17 14:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto