Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Oljekris = ligan förbjuder alla utländska spelare

Hansson blogg

Om vi slänger bort extremexemplet Nordkorea så har vi en unik situation med Algeriet. De har bestämt att förbjuda utländska spelare i den inhemska fotbollen. Algeriet vars landslag hade ett framgångsrikt VM förra året med en bosnisk förbundskapten som styrde över 16 (av 23) Frankrikefödda spelare.

1397063752740

Det är dock en komplex fråga som inte är ett nationalistiskt hetsbeslut. Oljerkrisen, med sänkta priser, har fått svåra konsekvenser för många länders ekonomier i Afrika och Asien. Olja står för 95% av Algeriets export, och landet tvingas leva på sin reservkassa. På ett års tid har 18% av den reservkassan försvunnit.

Algeriska fotbollsförbundet vill inte att mer pengar ska hamna utomlands, och att pengar ska prioriteras på rätt sätt.

Samtidigt kan man också hitta andra argument till förbudet. I beslutet står det också om att förbundet är missnöjt på hur agenter sköter sig, och vi kommer ihåg att Algeriet har gjort stora insatser för att förbättra sin inhemska talangfotboll. Förra året anställdes Christian Gourcuff som ny förbundskapten, och han är lika mycket anställd för att jobba med talangfotbollen.

ANNONS

Det finns dock kvar många problem i landet. För exakt ett år sedan dog den kameruanske anfallaren Albert Ebossé i samband med en fotbollsmatch. Än idag vet vi inte vad som faktiskt hände.

Var det en sten som träffade honom? En hjärtattack? Ett mordfall? Rapporterna talar om att han dog av våld mot huvudet, men sanningen verkar begravas i splittrade historier och byråkratiseghet.

[youtubeplay id=”8IHHs_RJRj8″ size=”large”]
Albert Ebossé med son den 22:a augusti 2014, dagen innan dödsfallet.

Utländska spelare med kontrakt får dock stanna kvar i ligan tills deras kontrakt rinner ut. I maj i år intervjuades Toulousefödda Salim Baghdad, då spelare i Ligue 2-klubben AS Nancys reservlag, av France Football. Han berättade att han var “collateral damage” efter attacken mot Charlie Hebdo. Allt började när en person gick fram för att prata med Baghdad.

ANNONS

– Han började att prata fotboll. “Ni måste vinna nästa match för att ta er till Ligue 1”. Plötsligt spottade han på mig. Han började att förolämpa mig.

Islamofoben började att prata om “Frankrike är för fransmän”, “smutsiga arab”, och ord om Mohammed Merah, en fransk-algerisk extremist som mördade tre barn, tre soldater, och en rabbin efter att ha attackerat en judisk skola 2012.

När Baghdad kom hem till sin flickvän fick han veta att det hade varit främlingar vid dörren för att lämna en påse. I påsen fanns en lapp (“Salim Baghdad, född 11:e september, gick på samma skola som Mohammed Merah”), fläsk, och en fransk flagga.

En identisk påse hade skickats till AS Nancy. Baghdad tog upp fallet med huvudtränaren Pablo Correa.

– Han sa till mig: “Du får inte prata om det här, det kommer att ta stora proportioner, plus att det politiska klimatet i Frankrike är spänt”. Han berättade också att transferfönstret inte var över. Jag blev chockad, jag sa att jag inte förväntade mig att höra detta från honom.

ANNONS

Historierna från AS Nancy och Baghdad skiljer sig. Baghdad berättar om att han blev bortpetad från allt och att Correa inte pratade med honom längre, medan AS Nancys sportchef Paul Fischer sa att det uteslutande handlade om att Baghdad, 23 år, inte var tillräckligt bra fotbollsspelare, och att man tog alla hot på allvar. Klubbpresidenten Jacques Rousselot sa att det handlade om en bitter spelare över att inte ha fått nytt kontrakt.

Baghdad hade fram tills dess varit tyst om händelsen i fyra månader, men hade svårt att orka med livet, att ständigt behöva vara vaksam över vad som händer.

– Jag kör bara hem-fotboll-hem. Jag är rädd för att ta hem min mamma hit, jag är alltid på vakt när någon pratar med mig och då frågar jag mig själv: “vad kommer han att göra?”. Jag blir paranoid. Jag tänker att de kanske kommer att sticka mig med en kniv.

ANNONS

Salim Baghdad idag? För knappt en månad sedan skrev han på ett tvåårskontrakt med den algeriska högstadivisionsklubben RC Arbaâ, strax innan transferförbudet klubbades igenom.

Typ: Det är oljekris, så det algeriska fotbollsförbundet har förbjudit utländska spelare i ligan. En av de sista som värvades in var Frankrikefödda Salim Baghdad, i våras i AS Nancy, som blev utsatt för hot och islamofobi efter attacken mot Charlie Hebdo.

Källor: Bloomberg, AFP, BBC, Maher Mezahi, France Football

@jonas_hansson

Publicerad 2015-08-19 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto