Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fotbollsspelare blir allt snällare

Hansson blogg 2015-08-21 16:30

FIFA har släppt sina officiella resultat från forskningsarbete kring skador under VM-turneringar, och både på herr- och damsidan blir det allt färre skador.

F1.medium
Herrar. Grått för alla skador, svart för skador som gör att en spelare missar match. Källa: FIFA.

Rapporten, skriven av Dr Jiri Dvořák, redovisar att antalet skador per match i VM-slutspel har minskat med 37% på 12 år. Bland det som nämns som orsaker är hårdare bestraffning för armbågar och tacklingar bakifrån. Tacklingar som klassas som regelbrott står idag för 22,2% av alla skador.

Skador från icke-kontakt har inte förändrats nämnvärt sedan 2002 (från 0,7/match till 0,6/match), men däremot har antalet skador från kontakt minskat märkbart (1,91/match till 1,03/match). Av de 1,03/match var det dock endast en tredjedel som bedömdes som regelbrott av läkarteamet.

ANNONS

Muskelbristning i låret var den vanligate skadetypen, medan de mycket omdiskuterade huvudskadorna är förhållandevis få. Under de fem senaste VM-slutspelen har det blivit totalt tolv hjärnskakningar.

Även på damsidan (1999-2015) minskade antalet skador för första gången någonsin under VM 2015, även om vi inte har lika mycket information att gå efter. Dam-VM blev kritiserat för att det spelades på konstgräs, men där kan ett argument vara att de långsiktiga skadorna blir fler på konstgräs, samt att det inte blir lika mycket kontakt som matcher på vanligt gräs.

En mer tråkig nyhet har dock tagits fram av Dvořák. Han undersökte hur mycket medicin som spelarna tar i samband med VM-slutspel, och kallar resultatet för “alarmerande”. 69% av alla herrspelare tog medicin, och då är ändå inte självmedicinering eller medicinering från klubbarna inräknat. Drygt hälften av spelarna använder dessutom antiinflammatoriska läkemedel, trots potentiella sidoeffekter på återhämtning, och det finns inga tecken på att medicineringen avtar.

ANNONS

Typ: Vi får färre skador i VM på grund av hårdare regelverk (och snällare spelare), men samtidigt medicineras allt fler spelare.

@jonas_hansson

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto