Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Två ord ska förbjudas från ungdomsfotboll: vinna och gallring"

Hansson blogg

Förra veckan släppte Singapore ut en 187 sidor lång manual på hur landets fotboll ska se ut i framtiden. Det var inte anmärkningsvärt att den baserades på Belgiens talangmanual, som skapades för drygt tio år sedan, eftersom många länder vill gå på Belgienhypen.

Däremot är det anmärkningsvärt att det är samma person som har skrivit båda: Michel Sablon.

Sablon ses som personen som fixade den nuvarande generationen för Belgien. Han åkte runt till Europas stora fotbollsländer efter millennieskiftet och försökte sätta en vetenskaplig prägel på hur systemet ska vara uppbyggt. Han strök allt som förbundet hade gjort tidigare, och skrev ned hur ett optimalt system för Belgien var.

Det viktigaste enligt Sablon var att utveckla fler och bättre tränare, och få dem att förstå och följa riktlinjerna. Det svåraste – och viktigaste – var att få bort ungdomstränarnas behov av att vinna matcher.

ANNONS

– Och om du bara fokuserar på att vinna så lär sig inte barnen att spela fotboll. På ungdomsnivå är inte matchresultat så viktigt.

– Jag har varit på många skolmatcher, och jag har sett barn tvingas spela fotboll som om de vore vuxna. De är under så stor press att vinna. Det kan inte vara rätt väg att gå.

– Enligt min åsikt ska två ord förbjudas från ungdomsfotboll: “vinna” och “gallring”.

Andra saker var att få de yngsta spelarna att spela 2 vs 2-matcher, och sedan stegra långsammare mot 11 vs 11-matcher än vad som är standarden. Han ville också få alla lag att spela en rörlig 4-3-3-fotboll, eftersom den formationen och det spelsättet ansågs vara den mest utvecklande för unga spelare. Han ville också att en del spelare skulle spela färre matcher.

– Hur kan du lära dig något om du spelar tre matcher i veckan? Var finns tiden för att träna? Du blir trött, skadad, mentalt slut – det funkar inte. Jag brukar säga “ni tar inte hand om era pojkar”, och det är det jag försöker att ändra på.

ANNONS

Det området han definierade som det viktigaste för utvecklingen var 10-13 års ålder, men att de åldrarna inte ska skötas med strikt gallring. Tränarna ska följa de här direktiven, men i början i Belgien var det fler tränare var ignorerade det än de som följde planen.

– Det var fler personer var missnöjda än de som var nöjda.

Sablon avgick 2012, men det är hans arbete som har tagit Belgien dit de är idag. I april i år nobbade han ett bud från Saudiarabien för att istället ta jobbet i Singapore. Singapore med blott fem miljoner invånare och ett fotbollsförbund med en årsomsättning (drygt 80 miljoner kronor) som är mycket lägre än ens närliggande länder som Indonesien (950 miljoner kronor) och Vietnam (drygt 500 miljoner kronor).

Manualen är viktigast, men andra huvuduppgifter är att öka antalet fotbollsspelare i landet, att få ihop fler sponsorer, samt att landet vill arrangera U17-VM 2019. Han har redan anställt Richard Tardy, en fransman som jobbat ihop med Gérard Houllier. Houllier som var Frankrikes ungdomsansvarige under de åtta åren inför VM98/EM00-generation.

ANNONS

Sablon har pratat om att problemen är stora. Han kallade Singapores fotboll för kick and rush, och menade att ett land som Thailand ser klart mer utvecklat ut. Tränarutbildningen är alldeles för svag.

Singapore har ändå genomfört ett par stora program tidigare. 1999 startade dansken Jan Poulsen ett tio år långt program för att öka antalet fotbollsspelarna ungdomar i skolan. 2010 var det serben och ex-Degerforsaren Slobodan Pavković som gjorde en plan för 2010-2015. Han gjorde en manual på 414 sidor, med huvudmålet att Singapore år 2015 skulle vara ett av Asiens bästa landslag. Idag har Singapore en av sina sämsta FIFA-rankingplatser någonsin.

FIFA
FIFA-rankingen för Singapore 1993-2015

– Det är väldigt mycket arbete att göra, och vi måste börja från ett tomt papper för att förbättra tränarutbildningen.

ANNONS

Att släppa ut manualen var den första delen i arbetet. Om det här kommer att funka i Singapore? Sablon använder själv ett citat från den brittiska ekonomen John Maynard Keynes.

– The real difficulty is not in developing new ideas, but in escaping from the old ones.

Källor: FAS, Guardian, ESPN, Inside World Football, Asia One, The New Paper, Today Online, Yahoo

@jonas_hansson

Publicerad 2015-08-23 22:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto