Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Rebrov och Krimkrisen kan förflytta makten från Shakhtar till Dynamo Kiev

Ett av de första (och sista?) lagen från Östeuropa att skapa stora minnen i de stora europeiska turneringarna var Dynamo Kiev 1998/1999. Tränaren Valeriy Lobanovskyi var den vackra datanörden som ville ha alla fördelar med vetenskap och statistik.

I laget hade de också Oleh “Dålig Pascal Cygan” Luzhny, Kakha Kaladze, Serhiy Rebrov, och Andriy Shevchenko. De slog ut Real Madrid ur kvartsfinalen i Champions League, och förlorade med uddamålet i semifinalen mot Bayern München.

Det i efterhand mest intressanta är att Rebrov påstods vara minst lika bra som Shevchenko, som mer ansågs som en vanlig målskytt snarare än den mer lagjobbande (och lika målfrekventa) Rebrov.

Shevchenko gjorde 175 mål på 322 matcher i AC Milan och såldes till Chelsea för €44 miljoner. Efter floppåren i Tottenham hamnade Rebrov i West Ham i Championship, där han gjorde ett mål på 27 ligamatcher. Udda nog stannade Rebrov inom fotbollen, och Shevchenko försökte sig på politiken.

I april förra året hade Krimkrisen pågått i två månader. Dynamo Kiev gick uselt och gav tillfälligt huvudrollen till den dåvarande assistenten Rebrov för de återstående fem matcherna. Dessutom började klubben att spara in pengar. Spelarna kunde försvinna, som exempelvis Brown Ideye till West Brom, men det enda som fick komma in var billigare ersättare. När alla andra tränare nobbade Dynamo Kievs bud så fick de ta Rebrov. Han var billig, ingen annan ville, och hans status i klubben var så pass stor att den kunde lugna supportrarna i några månader.

Rebrovs första hela säsong som huvudtränare: 20 vinster, 6 oavgjorda, 0 förluster i ligan. En ligatitel med tio poäng ned till Shakhtar (den första ligatiteln sedan 2009), en cuptiteln, och en kvartsfinal i Europa League. Starten på den här säsongen har varit fem raka vinster.

Shakhtar, tidigare mästare fem år i rad, har problematiserat Dynamo Kievs ligaguld. Shakhtar får inte spela sina hemmamatcher på hemmaplan, utan har kallat det här för ett “påhittat” och “abnormalt” mästerskap, där Rebrovs motsvar var att det lät “som ursäkter från veklingar”. Rebrov har annars varit med stillsam i tränaryrket, kontra när han år 2008 försökte förklara varför Pavluchenkos flytt till Tottenham var dålig:

– När jag bodde där var det många mörkhyade nära White Hart Lane, så därför var det mycket kriminalitet.

iTBNE89

Rubrikerna efter en säsong har varit att Dynamo Kiev har varit “””vinnarna””” av det svåra läget i Ukraina. Vi behöver se mer av utvecklingen innan det kan fastslås, men kolla på Shakhtars sommar: de har tvingats att sälja av Douglas Costa (Bayern München), Luiz Adriano (Milan), och Fernando (Sampdoria), och den enda de har värvat är att ta tillbaka gratis- och ex-Arsenalspelaren Eduardo, 32 år.

I Dynamo Kievs lag finns det några Miguel Veloso, Antunes, och Younès Belhanda med igenkännbara namn i Västeuropa. Den schweiziska mittbacken Aleksandar Dragović kopplas frekvent ihop med “typ Manchester United”. Rebrov sa åt Andriy Yarmolenko att inte gå till Stoke, eftersom han var alldeles för bra för dem. I somras tappade de Jermaine Lens till Sunderland, men han ersattes direkt av Derlis González, en 100 miljonerkronorsspelare från Basel.

Vad är det då för något som 41-åringen Rebrov gör med laget? Ex-anfallspartnern Shevchenko:

– Han byggde ett lag i Dynamo med stor skicklighet. Han hittade ett gemensamt språk med spelarna, han förstår hur de tänker. Han är dessutom väldigt påläst på modern fotboll och vet vad laget behöver göra för att vara resultatstarka på europeisk nivå.

Rebrov själv menar att hans lag ska se ut mer som en lagsvetsad enhet.

– Barcelonas fotboll – med total kontroll på bollen – passar inte Dynamo, men Atlético de Madrids fotboll – aggressivt, kompakt – är det som karakteriserar oss.

Rebrov har tagit efter Lobanovskyis idéer om att alltid försöka veta mer än alla andra. Vi får se om hans tankar om konstant utveckling både av sig själv och laget faktiskt kan göra så att Dynamo Kiev tar över som Ukrainas stora lag.

Bonusanekdot: Rebrov är ett stort fan av amatörradio, och har framgångsrikt ställt upp både i VM och EM.

UT0U

Källor: Guardian, The Telegraph, Daily Mail, Aleksandar Holiga, Transfermarkt, Sport-Express

@jonas_hansson

Publicerad 2015-08-24 kl 21:16
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons