Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Guangzhou spenderar miljarder för att bli asiatiska CL-dominanter

Hansson blogg 2015-08-25 15:55

Det mediala fokuset har varit att de plockade Paulinho från Tottenham för 130 miljoner kronor i somras, men det var en relativ standardaffär för kinesiska Guangzhou Evergrande Taobao.

Klubben – fem raka ligatitlar – hade tidigare Marcello Lippi som huvudtränare med en årslön på 95 miljoner kronor, de gjorde Darío Conca till världens tredje bäst betalda fotbollsspelare, och Lucas Barrios lämnade Dortmund då han i Kina kunde tjäna mer än någon annan Bundesligaspelare.

De senaste året har de även tagit Alberto Gilardino, Alessandro Diamanti, Robinho, Alan (105 miljoner kronor) från RB Salzburg, och den brasilianska A-landslagsspelaren Ricardo Goulart för 140 miljoner kronor. Ändå är det förmodligen Elkeson som är den stora stjärnan.

Lippi är inte kvar, ersättaren Fabio Cannavaro fick sparken i somras, och istället är det Luiz Felipe Scolari som kör på. Två gånger förbundskapten för Brasilien (ett VM-guld), Chelsea, Portugal… Italienspåret är borta, brassarna är här.

ANNONS

Förutom de fem ligagulden har de en asiatisk CL-titel, och idag spelade de kvartsfinal i samma turnering borta mot japanska Kashiwa och vann med 3-1. De har dessutom ett publiksnitt på 45 500 per match. Detta för en klubb som 2009 blev tvångsnedflyttat till andradivisionen efter en skandal med uppgjorda matcher, och innan 2010 hade de inte en enda titelseger i högstadivisionen.

Det här handlar inte om annat än ägarna. 2009 köptes de av Evergrande Group, där Xu Jiayin är en av Kinas rikaste personer och har gjort sin ekonomi på fastigheter. Där och då lovade han en insats på minst 800 miljoner kronor för att förbättra Guangzhou Evergrande Taobao. Den summan räckte väl ungefär i ett år, innan han slängde in ännu mer.

Förra året sålde Jiayin knappt 50% av sina aktier i klubben till den ännu rikare Jack Ma, som kallas för en kinesisk Steve Jobs med karisma och dominerande teknologiska idéer. Köpet var för att göra klubben ännu större. Ma på tal om klubbköpet för 1600 miljoner kronor:

ANNONS

– Det var faktiskt billigt. Jag hade ingen aning om vad en fotbollsklubb var värd.

– Jag tror inte det spelar någon roll att jag inte kan något om fotboll. Jag kunde inget om detaljhandel, e-handel, eller Internet, men det hindrade mig inte från att gå in där och då.

Affären ska ha kommit till sedan Jiayin fick Ma att bli full, och sedan behövdes det endast ett samtal på 15 minuter för att genomföra hela affären. Inte för att fotbollsklubbar är någon smart affärsinvestering, men för de här två pratar vi om marginalsummor för att förbättra sin image både på lokal och nationell nivå. Ägarskapet syns också i namnet: Evergrande för Jiayin, och Taobao (tänk Kinas eBay) för Ma.

Landet Kina har gjort en del större fotbollsinvesteringar även på inhemska talanger, för att det inte bara ska bli Nicolas Anelka- och Didier Drogba-värvningar. Landets president Xi Jinping är en stor fotbollssupporter med ambitionsmål att Kina ska arrangera och vinna ett VM, och redan innan han kom till posten gjordes det stora investeringar: 2009 kom det ett stort gräsrotsprojekt i landet som fick 2,2 miljoner barn att spela fotboll minst tre gånger i veckan.

ANNONS

Guangzhou Evergrande Taobao har gjort sin egen talanggrej. 2012 öppnades en renodlad fotbollsskola för 2600 elever, men där målet är att komma upp i 10 000 elever per termin. Bara att bygga ihop allt kostade 1500 miljoner kronor.

image

På skolan finns ett eget köpcenter, en biosalong, över 50 fotbollsplaner, och fler än 500 anställda. Ansvarig för skolan är Fernando, två landskamper för Spanien 1998, och han tog med sig 22 tränare från Real Madrid. Dessutom finns det ytterligare 140 kinesiska tränare på plats.

Det kan omöjligt bli att de kinesiska talangerna tar över stjärnstatusen från brassarna inom de kommande två-tre åren, men Kina börjar öka talangspenderarfrekvensen.

Typ: En jätterik kinesisk affärsman har gjort Guangzhou Evergrande Taobao till en inhemsk gigant. Nu ägs de av ytterligare en ännu jätterikare kinesisk affärsman, och kommer fortsätta med galendyra brassar och gigantiska talanginvesteringar.

ANNONS

Källor: ESPN, Transfermarkt, China Daily, WSJ, Telegraph, China Sports Review, CTV News, FT Magazine, SCMP, Marca, Bloomberg

@jonas_hansson

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto