Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bert van Marwijk och Mark van Bommel ska göra Saudiarabien till ett VM-lag igen

Det västvärlden nämner mest om Saudiarabien är deras förbud för kvinnor på fotbollsarenor, ett förbud som blev delvis förändrat 2012 när det bestämdes att de kunde få särskilda platser på arenan. Utvecklingen är dock inte av sprängmaterial: när ett gäng spanjorer i år fick skulle lägga fram en femårsplan på saudiarabisk sportutveckling så var kravet att inte blanda in kvinnor.

Andra parametrar att lägga in i landets sportutveckling är ekonomins förändring på grund av sänkta oljepriser samt landets attack mot Jemen tidigare i år. Saudiarabien hade bekräftat att de skulle bygga elva stycken världsklassarenor med minst 45 000 åskådarplatser i varje, men den förändrade situationen i landet gjorde att den siffran sänktes till två stycken.

De vill dock utveckla landets fotboll. Ett diskussionsförslag är att landets 14 klubbar i högstadivisionen (som alla ägs av medlemmar i kungafamiljen) ska bli privatiserade. Det finns också en ökad kritik mot att kungafamiljen kräver att saudiarabiska spelare ska stanna kvar i den inhemska ligan, vars utländska stjärnnamn nu inte är mycket kraftfullare än Sulley Muntari, ÖIS-Aílton, och Nabil Bahoui.

En ny förbundskapten har de i alla fall kunnat hitta. Bert van Marwijk, boss för Holland när de tog VM-silver 2010, har fått bygga ihop en ledarstab med Mark van Bommel, Adrie Koster (ex-Ajax och -Holland U21), Roel Coumans, och journalisten Taco van den Velde.

Holländaren var dock en lågprioritering. Marcelo Bielsa, Daniel Passarella, och Alejandro Sabella sa nej, och van Marwijk fick också ett avtal på endast ett år (vilket känns ekonomiskt vettigt då Saudiarabien snittar 1,5 förbundskaptener per år).

Tidigare den här månaden gjorde landet en annan anställning: Howard Webb blev chef över domarna i landet, och som jag skrev tidigare så erbjöd Saudiarabien ett jobb till Michel Sablon (Belgiens nuvarande generations pappa) för att bli landets ungdomsansvarige.

Saudiarabien har en fotbollsprestigeduell att ta med Qatar. Saudiarabien är dock ett klart större land (28 miljoner invånare) med en klart starkare fotbollstradition (fyra raka VM-slutspel 1994-2006). Fram tills för knappt tio år sedan definierades Saudiarabien fortfarande som den stora fotbollsnationen i regionen, för att idag vara på samma nivå som Qatar, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Irak, och Oman. Den västra delen av Asien handlar allt mer om Uzbekistan och framför allt Iran. Enter van Marwijk?

Typ: Saudiarabien har anställt van Marwijk som ny förbundskapten. Landet har tappat rejält i styrka de senaste fem-tio åren, trots fotbollsduellen med Qatar.

Källor: The Turbulent World of Middle East Soccer, ESPN, Al Jazeera, Inside Word Football, NOS, L’Équipe

@jonas_hansson

Publicerad 2015-08-26 kl 13:30
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons