Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Spelare kommer på onsdag, har ett pass på fredag, och startar för landslaget på lördag"

Hansson blogg 2015-08-26 16:15

ajjjd

FIFA:s officiella regelverk för landslagsfotboll har tagit bort all komplexitet och gör det enkelt att förstå. För att representera ett landslag måste spelaren, en av föräldrarna, eller en mor- eller farförälder vara född i ett “relevant territorium”. Alternativ 2 är att du måste ha bott där i minst två års tid.

Vi är i en period där FIFA ignorerar sitt eget regelverk.

Landets bakgrund:

Östtimor har en av vår moderna tids svåraste bakgrunder. När de släpptes från portugisiskt styre 1974 så hamnade de direkt i Indonesiens grepp. I 24 års tid vägrade Indonesien att släppa landet, vilket gjorde att någonstans mellan 100 000 – 300 000 personer avled, detta för ett land som då hade under en miljon invånare.

ANNONS

2000px-LocationEastTimor.svg

Landets svaga ekonomi har gjort fotbollsutvecklingen icke-existerande. Landslaget gick med i FIFA så sent som 2005 och klassades i flera år som ett av världens absolut sämsta fotbollslandslag.

2011 anställdes brassen Antonio Carlos Vieira som förbundskapten och idag ser vi landslagets startelvor där majoriteten av spelarna är brassar som saknar all koppling till landet. De har ingen släkt där, de har aldrig bott där, och de har tidigare aldrig ens besökt landet. José de Carvalho, tidigare ungdomsförbundskapten för Östtimor:

– Spelarna kommer hit på onsdagen, på fredagen har de timorianskt pass, och på lördagen startar de landskamper.

– Alla som vill bli medborgare i vårt land blir det.

– Dessutom finns det spelare med tre eller fyra olika timorianska pass med olika åldrar. Samma namn, samma spelare, men olika åldrar. Det gör att spelarna får tävla i alla tävlingar.

ANNONS

I den senaste landskampen, förlust mot Förenade Arabemiraten med 0-1, hade förbundskaptenen och brassen Fábio Magrão sju stycken brassefödda spelare i startelvan.

När FIFA och asiatiska fotbollsförbundet AFC ska kommentera fallen säger de att allt har gått rätt, men vägrar att ge en förklaring trots det enkla regelverket. Östtimors vicepresident menar att “det här händer överallt i världen” och att “det inte görs några fel”. Landets utrikesminister Jose Luis Guterres säger att landet bara är glada över att ha kunniga brasilianska tränare på plats.

(En sidoparentes: förbundets tekniska direktör Orlando Marques Henrique Mendes för några månader sedan blev gripen då han misstänktes ha tagit emot mutor för att förlora en landskamp mot Malaysia. En annan av de gripna hade redan suttit i fängelse vid två tillfällen för liknande uppgörelser.)

ANNONS

Tillbaka till nationalitetsfusket: är Östtimor beviset på att FIFA inte längre orkar ha ett lika strängt regelverk för spelares nationaliteter, och att vi inför VM 2022 i Qatar kan komma att se ännu fler spelare i landslag som de saknar en koppling till?

Det finns många skäl till att jag tappar intresse för landslagsfotboll. Korruption, ledare för länderna som vill tvätta rent sin smutsiga bakgrund, och överdriven och underlig nationalism är några av anledningarna. FIFA:s ignorans kring landslagsvärvningarna växer allt högre upp på listan.

Typ: Östtimor bygger sin startelva med brassar som saknar koppling till landet, och FIFA säger att allt är OK.

Källor: Transfermarkt, Vice, The Straits Times, RTP, Mundo Lusíada, Sapo Notícias

@jonas_hansson

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto