Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Japan planerar för VM-guld 2050

Hansson blogg

Om vi drar tillbaka tiden 10-15 år så hittar vi ett Japan som den överlägset mest utvecklade fotbollsnationen i Asien. Andra asiatiska länder kopierade det Japan gjorde, och 2005 hade Japan rankingplats 15 hos FIFA. Där och då skapade deras fotbollsförbund en målsättning: att vinna VM 2050.

De bestämde sig först för att dela in processen i fem-sex olika tidsspann. Det första tidsspannet var 2005-2015, och till 2015 skulle de ha kommit till två mål:

1. Ha fem miljoner medlemmar i “fotbollsfamiljen”.
2. Vara bland topp-10 fotbollsnationer i världen.

År 2015 har de 5,2 miljoner medlemmar i fotbollsfamiljen (varav 2,8 miljoner registerade spelare och 2 miljoner aktiva supportrar i ligan). På FIFA-rankingen ligger de på en sunkig plats 56, en försämring med 41 platser på tio år, samtidigt som de misslyckades i årets asiatiska mästerskap, men ändå anser de sig ha klarat av det andra målet.

ANNONS

De räknar istället antalet registrerade spelare, antal ligaåskådare, antal arenor med minst 15 000 åskådare, storleken på förbundet med mera, och anser sig då vara topp-10 i världen. En sunkig efterhandskonstruktion?

De är iallafall nöjda, och släppte tidigare i år “The JFA Declaration 2015”, som handlar om åren 2015-2022. De förklarar målen och problemen med 13 områden som förbundet ska jobba med, och säger bland annat att fotbollsfamiljen år 2022 ska vara på 8 miljoner och ger faktiska FIFA-rankingmål: topp-20 senast 2018, och topp-10 senast 2022.

De har dessutom redan satt upp målen för planen 2022-2030: VM-semifinal 2030, och att då vara en av världens tre bästa fotbollsnationer.

Ambitionerna och långsiktigheten finns där, men kommer det att lyckas? Japan har inte känts lika pragmatiskt och pulserande, utan det är andra asiatiska nationer som växer fortare, även om vi ska säga att de är i toppen på damsidan.

ANNONS

I ett kortsiktigt sportsligt perspektiv finns många saker att gilla med herrlandslaget, trots svaga resultat. De anställde nyligen en ny förbundskapten: Vahid Halilhodžić, succéskapare för Algeriet i VM 2014. På spelarsidan finns många Europaintressanta: Nagatomo (Inter), Kagawa (Dortmund), Okazaki (Leicester), Honda (AC Milan), Uchida (Schalke), Sakai (Hamburg), Sakai (Hannover), Yoshida (Southampton), Kiyotake (Hannover), Inui (Eibar), Hasebe (E.Frankfurt)…

Japans resultatmål 2015-2022

japanhoppas

Typ: 2005 började Japan att planera för att vinna VM 2050. Var tionde/åttonde år ger de ut nya delmål för att nå dit.

Källor: JFA, NY Times, FIFA

Publicerad 2015-08-28 13:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto