POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

FIFA kan ha gjort något bra den här veckan

Jag har tidigare skrivit om Östtimor. För tre år sedan hade de rankingplats 206 hos FIFA. I år var de på plats 146. En förbättring med 60 platser, på grund av att de hade plockat in över dussinet brassar.

Det är en tidigare portugisisk koloni som anställde en brasiliansk förbundskapten. Han letade efter brasilianska spelare som var villiga att tjäna lite extra pengar, och plockade in de spelarna i sitt lag. Ett klassiskt citat från sammanhanget:

– Spelarna kommer hit på onsdagen, på fredagen har de timorianskt pass, och på lördagen startar de landskamper.

Det fanns inga släktkopplingar och ingen spelare kunde redogöra för deras koppling till landet, utan landslaget tog spelare som sa ”Ja” och gav dem pass. En person från Östtimor fanns dessutom med i asiatiska fotbollsförbundets högsta kommittée, så alla spelare godkändes, trots att FIFA-reglerna tydligt säger att en spelare behöver ha bott minst fem år i ett land för att kunna representera dem.

I oktober så hade Östtimor en landskamp mot Palestina och fick 1-1. Det får ses som ett av landslagets största resultat någonsin, och de spelade den landskampen med sju (!) brassar.

Problemet: Palestinas fotbollsförbund skickade in en protest till FIFA, och några från Östtimors egna befolkning skickade brev till landets premiärminister, riksåklagare, och justitieminister. Även den inhemska befolkningen hade tröttnat på det här.

Nu har det hänt saker. Östtimor fick inte ha med en enda brasiliansk spelare under den här samlingen. Under förra landslagssamlingen, med brassarna, fick de 1-1 mot Palestina och 0-1 mot Malaysia. Under den här samlingen, utan brassarna, fick de 0-8 mot Förenade Arabemiraten och 0-10 mot Saudiarabien.

Tack FIFA?

@jonas_hansson

Publicerad 2015-11-18 kl 12:54
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto