POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Stök i Chile – stannar Sampaoli?

Det var för en vecka sedan som Jadue, ordförande för Chiles fotbollsförbund, försvann till USA. Hans fru pratade om depression och han själv om semester, men det handlade om att han skulle samarbeta med FBI för att nysta ut korruptionen i världsfotbollen.

Jadue är misstänkt för att bland annat ha tagit emot en muta på motsvarande 20 miljoner SEK, och avgick från förbundet då han hade tre val: rättegång, erkänna sin skuld, eller erkänna sin skuld och samarbeta för att minska straffet.

file_20151118080143

Det här har fått konsekvenser. Jadue var den som anställde Jorge Sampaoli som förbundskapten, och hipsterfavoriten Sampaoli (ofta grovt kallad för Bielsa 2.0) har tagit Chile till plats fem på FIFA:s ranking, Chiles bästa rankingplats någonsin.

Officiellt har Sampaoli kört på “jag vet ingenting”-spåret kring Jadue och sagt att det inte finns tvivel om att han är kvar när Chile har nästa landskamp, i mars mot Argentina. Flera källor pratar dock om att Sampaoli är rejält irriterad av bristen på information och den potentiella maktkampen som nu lär ske.

Sampaoli har tidigare stannat kvar på jobbet – trots ekonomiskt bättre bud från exempelvis Mexiko – för att han från Jadue har fått förtroende till total frihet. I en intervju för två år sedan sa han själv att han mycket väl kan lämna den dagen som Jadue försvinner.

Nu får vi se vad som sker. Den senaste veckan har tre personer ur Sampaolis stab lämnat för att istället gå in på klubblagsnivå, men det positiva är åtminstone att Sampaoli har fått en ny assistent: Juanma Lillo. 4-2-3-1-grundaren och Pep Guardiolas mentor. Guardiola har pratat om att det finns två tränare som har inspirerat honom mer än några andra: Johan Cruyff och Juanma Lillo.

Nu tyckte Juanma Lillo att Sampaoli var den vettigaste personen att jobba med, ett gott kvalitetstecken för Sampaoli. Återstår bara att se om Chiles stök kan göra att han testar på ett större uppdrag snart.

Typ: Chiles fotbollsförbunds ordförande har avgått i samband med FIFA-skandalen, och hypade Sampaoli kan nu ifrågasätta sin framtid som förbundskapten för Chile.

Källor: Emol, FIFA, 24 Horas, Terra, La Tercera, El Comercio, FOX, La Republica

@jonas_hansson

Publicerad 2015-11-24 kl 14:48
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto