Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Från rolig historia till slavproblematik på 2000 tecken

Igår kom rapporterna om en supercupfinal i Mauretanien som hade blåsts av i minut 63 vid likaläge för att istället gå till straffar. Storyn handlade om att landets president hade för tråkigt och krävde att matchen direkt skulle gå till straffar.

ANNONS

Det är det som är historien, men vi vet också att många andra saker har överdrivits, förenklats, eller bara blivit fel i den snabba informationsvärlden. Bara under de senaste veckorna har två saker blivit populära på sociala medier: ambulansen i Tyskland som skulle vara fylld med sprängmedel, och citatet från Chiles förbundskapten Sampaoli.

https://twitter.com/Philip_Schreurs/status/667349986112315392

Det fanns ingen ambulans med sprängmedel, och citatet var ett påhittat sådant från en uruguayansk journalist som drev med Sampaolis uttalanden efter landskampen mellan Uruguay och Chile.

Så. Mauretanien? Deras fotbollsförbund har nu släppt en egen förklaring. De säger att matchen kom igång för sent, att klimatet var för dåligt för att fortsätta matchen, att det skulle vara mer idrott på arenan senare under dagen, och att det saknades belysning på arenan.

ANNONS

De säger att det var ”fysiskt omöjligt” att spela vidare, särskilt då ”presidenten även hade andra åtaganden under dagen”. De fortsätter med att de inte ens har koll på om presidenten visste något om beslutet.

Så, det är här vi är. En udda historia mot en inte helt bristfri förklaring. Samtidigt är det farligt att utgå ifrån att förklaringarna är korrekta, då landets president tidigare har levt i en kraftig förnekelsebubbla.

Om jag har förstått rätt var det här en cupmatch som också firade den 28:e november, Mauretaniens nationaldag. Problemet där är att det finns mer att sörja än att glädjas åt. Det finns en rasismproblematik i landet, och det sägs att många av landets 800 000 mörkhyade invånare lever i vad CNN kallade för ”Slaveriets sista näste”.

Det här har konstant förnekats av presidenten och hans regering, trots konkreta bevis framlagda från organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter. Mauretanien var det sista landet i världen som förbjöd slaveri, i början på 80-talet, men de införde inga bestraffningar för folk som höll på med det förrän 2007, och än idag har bara en enda person blivit åtalad.

ANNONS

Men ja, oavsett vad som har skett så kanske man ska undvika att kalla presidenten för en “cool snubbe”, eller vad som nu sägs.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-12-01 kl 15:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto