Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Största ligamatchen på över 10 år

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Nu är dagen äntligen kommen, ligaledarna Bayer Leverkusen ska ta emot de regerande mästarna Bayern München. En match som är extremt betydelsefull för tysk fotboll i stort, men i synnerhet för säsongens titelrace:

Kvällens match kan bokstavligen avgöra vilket lag som vinner Bundesliga denna säsong. Skulle Bayer Leverkusen vinna skulle det innebära att Bayern Münchens 11-åriga ligasvit bryts, vilket en stor del av fotbollstyskland hoppas på. Denna förhoppning beror inte främst på att det är Bayern, utan för att de flesta är av den åsikten att den tyska fotbollen skulle må bra av en ny ligamästare – men då måste också de andra klubbarna steppa upp och utmana Bayern.

Annons

VÄGSKÄL

Det  ligger betydligt mer i potten ikväll än de konkreta poäng som står på spel. Jag har varit inne på det tidigare, Tuchel är under enorm press, både externt och internt.

Med tanke på hans komplicerade relation med spelarna så skulle en förlust idag sätta i gång en lavin av spekulationer kring hans framtid. Något som är väldigt symboliskt på ett sätt är att Tuchel ställs mot en av hans ”potentiella” ersättare. Xabi Alonso är nämligen en av de tränare som det pratas mest om i tysk media som en potentiell bra ersättare för Tuchel. Som jag nämnt i ett tidigare blogginlägg så bör Bayern utnyttja situationen och knyta till sig Alonso med tanke på att Ancelotti förlängde med Real Madrid. Detta var precis innan Jürgen Klopp kom ut med nyheten att han avslutar sitt tränaruppdrag i Liverpool efter säsongen.

Annons

Alonso blev, med all rätt, direkt sedd som en given ersättare för Klopp. Men när man tänker ett par varv till så kanske det inte är så lockande för Alonso att ta över Liverpool nu efter Klopp. Ett rätt så ”otacksamt” läge med tanke på vad hur älskad Klopp är i Liverpool. Vi har ju sett liknande situationer i andra toppklubbar såsom Manchester United (Sir Alex) eller Arsenal (Wenger) där ersättaren inte alls lyckades axla den omöjliga uppgiften efter dessa storheter. Då kanske det är ett smartare drag för Alonso att ta över tex ett Bayern München som inte har lyckats nå sin fulla potential de senaste åren. Detta är dock en helt annan diskussion – låt oss återkomma till detta senare under våren.

Annons

Skulle Tuchel däremot gå vinnande ur denna toppmatch så har han verkligen gett kritikerna något att bita i och därmed gett sig själv andrum inför vårens hektiska och viktiga slutspurt.

STJÄRNGLANS

Det är väldigt stjärntätt i båda lagen, men två stjärnor som sticker ut är Florian Wirtz (20) och Jamal Musiala (20). De två ”magikerna” har båda egenskapen att på egen hand vända matchbilden med en sådan självklarhet och briljans, trots sin unga ålder.

Annons

Musialas avgörande mål som ledde Bayern München till sin elfte raka ligatitel:

Wirtz framspelning som ledde fram till Bayer Leverkusens vändning mot Stuttgart och därmed cupavancemang:

Annons

Det är också framför allt dessa två spelare som det tyska folket ser som framtidshoppet för det tyska herrlandslaget. Förbundskapten Julian Nagelsmann har sagt vid flertalet tillfällen att han gärna vill spela med båda samtidigt, något som är görbart med tanke på att de inte är helt identiska i spelstilen. Ikväll kommer de utan tvekan vara huvudrollsinnehavare – frågan är vem som kommer gå vinnande ur matchen.

MENTAL STYRKA

Mental styrka – något som har varit en av grundpelarna när man har beskrivit Bayern München genom åren, men som inte alls stämmer överens med den nuvarande upplagan av FCB. I stället har Xabi Alonso gett sitt Bayer Leverkusen den mentala styrkan och ”vinnargenen”, som man brukar säga i Tyskland.

I tisdags fick vi återigen se Bayer Leverkusen ligga under när de ställdes mot VFB Stuttgart i tyska cupen. Trots underläge, två gånger om, så stod Bayer Leverkusen som segrare när domaren blåste av matchen. Detta på grund av Alonsos tydliga vägledning och samarbete med spelarna. Alonso har verkligen egenskapen att omfamna sin spelare och på ett pedagogiskt sätt överföra sitt budskap till samtliga. Med hjälp av nyförvärv, såsom Granit Xhaka, har han också fått en högerhand i spelartruppen och på planen.

Annons

Alonso sa tidigare denna säsong i en intervju med Bundesligas officiella kanaler att värvningen av Xhaka är något som verkligen underlättar hans arbete. Han vet om när han inte är med spelarna att Xhaka fortsätter förmedla hans ord i truppen, något som stärker symbiosen mellan honom och hela manskapet. Detta har lett till att spelarna litar på Alonso och följer hans anvisningar. Något som just dessa comebacks bevisar. I en intervju efter segern mot Stuttgart berättar också mittbacksgeneralen Tah om Alonsos påverkan i halvtid när laget låg under:

Annons

FRÅGETECKEN

Både spelare i Bayer Leverkusen och Bayern München finns på skadelistan:

Bayer Leverkusen:

  • Victor Boniface
  • Exequiel Palacios
  • Odilon Kossounou (borta pga afrikanska mästerskapet)

Bayern München:

  • Alphonso Davies
  • Serge Gnabry
  • Kingsley Coman
  • Konrad Laimer

Det tyngsta bortfallet är dock Manuel Neuer. I skrivande stund är det fortfarande osäkert om han kan spela ikväll. Neuer har haft knäproblem och har knappt kunnat träna denna vecka. Tuchel sa på gårdagens presskonferens att de ska testa honom idag på matchdagen om han kan eller inte. Annars kommer Sven Ulreich kliva in mellan stolparna igen.

AnnonsTrots tappen från båda håll kommer vi bjudas på en fartfylld och underhållande tillställning. Vi får bland annat se om Harry Kane kan förlänga sin målskörd i FCB-tröjan (28 mål och 8 assist på 27 matcher).

Inför kvällens match har det funnits 180 000(!) förfrågningar för att lösa en biljett. För att sätta det i perspektiv – det finns cirka 197 000 invånare i Leverkusen. Enkelt sagt, kvällens match vill man inte missa!

Publicerad 2024-02-10 07:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto