Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ovisshetens närvaro - klubbikonerna nära exit

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

För cirka en månad skrev jag om Dortmunds turbulenta säsong – laget som beter sig som en tombola:

Vi kan nu, ett par veckor senare, konstatera att ovissheten kring Dortmunds framtid har vuxit sig större.

JAKTEN PÅ CHAMPIONS LEAGUE

Dortmunds ambition är att tillhöra ligatoppen och utmana om ligaguldet, något som BVB inte har lyckats med denna säsong. I stället håller de på att tappa ett av de mest givna säsongsmålen, nämligen att säkra en Champions League-plats till nästa säsong. I skrivande stund har Dortmund fjärdeplatsen i sin hand, dock är RB Leipzig strax bakom med ett betydligt ”lättare schema” under våren. Dortmund har samtliga topplag kvar att möta…

Annons

Som ni ser har BVB ett tufft schema framöver, vilket i sin tur kan resultera i att klubben tappar sin fjärdeplats och därmed inte kvalificerar sig till Champions League nästa säsong. Detta skulle i så fall vara en otroligt tung smäll – för det är CL-spelet som ligger till grund för Dortmunds planering inför framtiden. CL-pengarna och turneringens attraktionsvärde (för spelare) är livsviktiga för att BVB ska kunna hålla konkurrenskraften uppe och utmana om ligatiteln.

FRÅGETECKEN

I och med osäkerheten kring BVB är det i dagsläget väldigt svårt för klubben att planera truppen. Det är nämligen många spelare som sitter på frågetecken – såsom klubbikonerna Marco Reus och Mats Hummels:

  • Ramy Bensebaini – värvades in på free transfer från Gladbach för att bli den framtida vänsterbacken i BVB, en uppgift som Bensebaini inte har lyckats fylla. Kan säljas i sommar.
  • Annons
  • Mats Hummels – veteranen förlängde sitt kontrakt i fjol med ytterligare ett år. Med tanke på den spända situationen (kommer till det senare) med huvudtränaren Terzic och hans ålder, så pekar det mesta på att Hummels kommer lämna klubben efter nästan 500 matcher i BVB-tröjan.
  • Ian Maatsen – har tagit Dortmund och Bundesliga med storm. Lånet från Chelsea är ett av säsongens utropstecken, dock är frågan om BVB kan förlänga vänsterspringarens vistelse i Tyskland. Prislappen sägs vara för hög för Dortmund.
  • Marius Wolf – den hårt jobbande ”all-roundern” har ett utgående kontrakt som med största sannolikhet inte kommer förlängas.
  • Salih Özcan – värvades till klubben med stora förväntningar, men den centrala mittfältaren har inte lyckats fylla BVB-skorna. Ett farväl i sommar känns rätt så troligt.
  • Donyell Malen – de flesta trodde att hans tid i klubben skulle vara över sedan länge, men nederländaren har kommit igen och varit en av lagets poängfarligaste spelare denna säsong. Trots detta sägs BVB vilja sälja Malen för att kunna finansiera sommarens transferaktivitet.
  • Annons
  • Marco Reus – klubbens största fanbärare i modern tid ser ut att lämna i sommar. Personligen vill Reus fortsätta i Dortmund och även erbjuda sina tjänster till Nagelsmanns EM-trupp. Båda dessa mål ser ut att inte bli uppnådda för tysken – enligt tysk media verkar BVB-ledningen vilja stänga Reus-dörren och därmed starta en ny era. När det kommer till sommarens EM-mästerskap pekar det mesta på att Reus inte klarar gallringen.

Ni ser – många namn som sitter osäkert. Dortmund står inför en stor ”sommarstädning”. Laget behöver en ny ryggrad, speciellt nu när det ser ut som att två fanbärare i Hummels och Reus kommer att lämna. En given ryggkota kommer vara målvakten Kobel, men utöver honom ser jag ingen annan som är given i dagsläget. Detta är något som klubbledningen måste lösa – antingen ställa högre krav på de spelare som finns i truppen eller ta in spelare som kan passa in i sådana roller.

Annons

SPRICKAN

I höstas blev vi bländade av Mats Hummels fina form. Den nyblivne 35-åringen var lagets bästa spelare när han flertalet gånger visade sin briljans på planen. Denna sida av nyår har vi dock inte fått se Hummels så mycket på planen, något som inte bara beror på att han inte är lika formstark. Enligt SportBild ska det finnas en isig kyla mellan veteranen och tränaren Edin Terzic. Parterna kommer inte överens när det kommer till det taktiska upplägget, samtidigt menar Terzic att Hummels bänkposition beror enbart på bristande prestationer den senaste tiden.

Det som svider extra mycket för Hummels i detta läge är att bristen på speltid kan komma att leda till att han missar chansen att bli kallad till Tysklands EM-trupp – något som var Hummels tydliga mål med att lägga in en hög växel och pusha sig själv till max denna säsong. I kvällens match mot PSV bör Terzic inte bortse från Hummels då Nico Schlotterbeck är avstängd – om han inte väljer att spela Can framför Hummels i mittlåset tillsammans med Süle. Det hade varit ett tydligt statement.

Annons

KAPTENENS BRISTANDE FÖRMÅGOR

Under fjolårssäsongen, när Dortmund stod för den sanslösa upphämtningen mot Bayern München men snubblade på mållinjen, var Emre Can en av BVB:s formstarkaste spelare. Can blev dessutom vald till “årets spelare 2023” i det tyska herrlandslaget (kanske inte en sådan stor bedrift med tanke på landslagets resultat, men säger ändå något). Detta ledde fram till att Edin Terzic bokstavligen sa till klubbledningen att laget inte behöver en sexa (Dortmund var ytterst nära på att värva Edson Alvarez från Ajax) då man redan har Can. Utöver det gav Terzic kaptensbindeln till honom efter att Marco Reus ”frivilligt” lämnade över den till klubbens förfogande. Ett val som förvånade många och som inte har utvecklats väl.

Emre Can är en duktig fotbollsspelare, men han har inte förmågan att leda detta BVB och när alla spelare är friska platsar han kanske inte ens i startelvan. 

Annons

En av många frågor som behöver besvaras under den närmaste tiden är om Can ska räcka över bindeln till nuvarande vicekaptenen Kobel. En av få spelare som ständigt presterar på den nivå som Dortmund egentligen vill befinna sig på.

TRÄNARFRÅGAN

Annons

Kikar man enbart på resultatraden så kanske kritiken mot Terzic är hård…

…men ser man till hur spelet har sett ut och vilket motstånd de har mött (mitten-/bottenlag) är frågan snarare: ”… när får Terzic kicken?…” I tysk media spekuleras det redan vilt kring vem som kommer efterträda Terzic. Två kandidater är i dagsläget de hetaste alternativen:

  • Nuvarande assisterande tränaren Nuri Sahin
  • Förbundskaptenen Julian Nagelsmann

Sahin, som kom i vintras för att stötta Terzics arbete, har inte låtit det vara en hemlighet att han någon gång i framtiden vill leda BVB som huvudtränare. I dagsläget saknar dock den forne mittfältsstjärnan den nödvändiga licensen.

Nagelsmann är inget nytt namn i detta sammanhang. BVB-bossen, Watzke, har länge beundrat tysken och försökt locka honom till Dortmund flera gånger utan något lyckat resultat. Nu tränar Nagelsmann landslaget, i alla fall fram till Tysklands EM-exit. Därefter är det sannolikt att Nagelsmann kommer att återvända till klubbfotbollen, men frågan är till vilken klubb. Utöver Dortmund har Bayern München nämnts som ett alternativ då JN inte sägs vara ”färdig” i München. I måndags kom Sky med uppgiften att Nagelsmann vill ha sin framtid ”säkrad” innan EM-slutspelet för att ta död på spekulationerna under själva mästerskapet.

Annons

Enligt mig är Edin Terzic en skicklig tränare som verkligen brinner för Dortmund, dock anser jag att han inte har “det” som krävs för att ta klubben till nästa nivå. Enkelt sagt, han besitter inte verktygen för att leda BVB till nya höjder och hans slutstation är nådd med klubben.

Annons

MEN vi får inte glömma att Terzic fortfarande har allt i sina egna händer. Kvällens match mot PSV är startskottet på en extremt intensiv och ack så viktig tid för både honom och Dortmunds framtid. Avancemang ikväll och laget kan tanka självförtroende och kraft när de ska ställas mot följande motstånd kommande veckor:

  • Eintracht Frankfurt
  • Bayern München
  • VFB Stuttgart
  • Gladbach
  • Bayer Leverkusen
  • RB Leipzig

Det är bokstavligen toppskiktet av Bundesliga plus ett derby däremellan mot Gladbach.

Hade ju varit sagolikt om just Hummels och Reus klev fram i detta slutskede av säsongen och ledde sitt kära BVB till avancemang i Champions League och därefter en säkrad fjärdeplats i Bundesliga. Då får klubbikonerna, med största sannolikhet, avsluta sin tid i klubben på en positiv not.

Publicerad 2024-03-13 11:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto