Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Major Toni – EM-guld i sikte

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Det är rätt så fascinerande hur snabbt en negativ känsla kan vända till något positivt i fotbollsvärlden. Inför det landslagsuppehåll som vi nu precis har bockat av existerade knappt någon form av entusiasm i Tyskland inför sommarens EM-fest. Alla var pessimistiska gällande Tysklands status och vad de kommer kunna leverera under mästerskapet. Det fanns en stor rädsla för att det kanske skulle bli ytterligare ett praktfiasko, precis som de tidigare mästerskapen…. Denna känsla är dock nästintill utraderad vid det här laget. På knappt tio dagar har Julian Nagelsmann lyckats skapat en fotbollseufori i Tyskland som vi inte har upplevt på över sex år.

Annons

LAGET

En av de stora skillnaderna på detta landslagsuppehåll jämfört med de tidigare åren var att truppen sprudlade av en helt ny geist och vilja. Nagelsmann höll sitt ord när han för ett par månader sedan sa att han kommer utgå från ”prestationsprincipen”. Med det sagt tog Nagelsmann ut truppen baserat på form och prestation och inte namn/historik. Detta har lett fram till att vi har fått se ett par debutanter i landslagsdressen, såsom Maximilian Mittelstädt, Deniz Undav och Chris Führich.

Annons

Den nya gruppdynamiken som Nagelsmann konstruerade visade sig vara framgångsrik. Kombinationen av de mer etablerade spelarna och debutanterna resulterade i ett starkt kollektiv. Förut märkte man tydligt att de flesta fortfarande var tyngda av ett bagage i form av de senaste årens resultat, vilket gjorde att många spelare inte riktigt lyckades prestera på sin sanna nivå. Nu, med de nya ansiktena i laget, har det frigjorts ny energi, och det visade sig direkt på planen:

2:0 vinst borta mot Frankrike

2:1 vinst hemma mot Nederlänaderna

Annons

Tyskland lyckades vinna mot både Frankrike och Nederländerna och de spelade på ett sätt vi inte har sett dem göra på nästan tio år. Återigen fanns det passion i den tyska truppen, men framför allt en självklarhet när de spelade. Det ska sägas att det inte var perfekt, men när det gjordes misstag försökte laget reparera dem på bästa sätt tillsammans, och det är vi inte vana vid längre.

Jag är väldigt spänd på att se hur Nagelsmanns Tyskland kommer att hantera mindre nationer som är betydligt mer kompakta. Ser vi till Tysklands historik har just denna sorts motstånd satt krokben för dem under de senaste åren. 

ÅTERKOMSTEN

En spelare som definitivt har varit en viktig nyckel den senaste tiden är Toni Kroos. Direkt under hans första träning visade han sin briljans och det var som om att alla sökte Kroos, till och med bollen.

Annons

Kroos lugn smittade av sig på hela laget och det finns nu en harmoni samt en tydlig hierarki inom truppen som har saknats. Kroos som spelare och ledare är exakt det som laget behöver. På planen är han en quarterback som styr och fördelar bollar. Utanför planen är han en ledare, men inte den ”klassiska” ledaren som skäller, är högljudd och gör mycket väsen av sig. Kroos är i stället en lugn ledare som med få, tydliga ord förmedlar en säkerhet. Exakt vad ett sårat Tyskland behöver.

Annons

TYDLIG ROLLFÖRDELNING

En av sakerna Julian Nagelsmann gjorde precis i början av landslagsuppehållet var att ha samtal med varje spelare och berätta tydligt för dem vad för sorts roll de kommer ha i laget. På så vis har Nagelsmann kunnat spela in en förväntad startelva, samtidigt som spelarna utanför vet om vad de kommer ha för uppgift när de väl får spela. Detta var ett väldigt smart drag av JN tycker jag. Med denna tydlighet finns det inga oklarheter och alla vet vad deras uppgift är så att de kan nå sitt gemensamma mål, det vill säga att lyfta EM-pokalen i Berlin den 14 juli.

Annons

STARTELVAN

Stommen och startelvan är nog rätt så spikad, om inget oförutsett händer. Nagelsmann har redan bekräftat att Manuel Neuer kommer vara nummer 1 mellan stolparna och att Toni Kroos är given i mitten. Utöver det kan vi nog pussla ihop följande lag:

Neuer

Kimmich – Rüdiger – Tah – Mittelstädt

Kroos – Andrich

Wirtz – Gündogan – Musiala

Havertz

Jag har svårt att se någon annan startelva, men jag tror att Nagelsmann kommer använda sig av olika sorters byten beroende på motstånd. Niclas Füllkrug visade ju återigen att han är målfarlig när han väl kommer in och med en Leroy Sané eller Thomas Müller kan Nagelsmann skapa ett annat sorts offensivt tryck. Även om stommen är på plats så är det möjligt att göra många olika sorters ”tweaks” – vilket såklart är nyttigt och bra med tanke på att ett mästerskap ger en olika sorters utmaningar.

Annons

I skrivande stund är det 76 dagar till öppningsmatchen mot Skottland i München, och mycket kan fortfarande hända fram tills dess (skador, formsvackor, etc.). Men det vi i alla fall kan ta med oss från detta landslagsuppehåll är att Tyskland återigen är att räkna med, på riktigt. Nagelsmann har verkligen gjort sin hemläxa och han gör allt i sin makt för att ge hemmapubliken ett lag som de kan tro på och vara stolta över.  Enkelt sagt, ”liket lever igen”.

Annons
Publicerad 2024-03-31 12:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto