Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stor seger för 51-procentregeln

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Vi är ett steg ifrån att få se en repris från 2013 när Bayern München och Dortmund ställdes mot varandra i Champions League-finalen på Wembley. Ett scenario som få nog trodde skulle kunna uppstå igen. Detta är ännu ett tydligt tecken på att pengar inte är allt.

FARMERS LEAGUE

Bundesliga har genom åren fått öknamnet ”farmers league” och ”utbildningsliga”, speciellt om man lyssnar på fans från England. Det är ett sätt att underminera ligan i sig och spelarna.

För två veckor sedan fick vi bevittna när fyra engelska lag åkte ur Europaspelet:

 • Manchester City
 • Arsenal
 • Liverpool
 • West Ham

Samtidigt som tre tyska lag avancerade i Europaspelet:

Annons
 • Bayern München
 • Dortmund
 • Bayer Leverkusen

Det är alltså ett ypperligt läge att slå tillbaka mot kritikerna, vilket Mats Hummels gjorde på bästa möjliga vis och därefter BVB:

Härligt att det bjuds på sådana kommentarer, speciellt i detta läge. Det har ett visst symbolvärde också – det går fortfarande att nå långt på de största scenerna, trots att man inte har någon storägare som pumpar in pengar på löpande band. Dessa tre tyska klubbar är ju inte några korpenlag, men jämför vi de ekonomiska musklerna mot PL-lagens så är det en enorm skillnad.

Bundesliga har nu en chans att knipa åt sig en femteplats i nästa säsongs Champions League-spel. I skrivande stund har Tyskland en femteplats, bakom Serie A som redan har säkrat sin femteplats:

Annons
 1. Serie A: 19.428
 2. Bundesliga: 17.928
 3. Premier League: 17.375
 4. Ligue 1: 16.083
 5. La Liga: 15.312

Ligorna som ligger etta och tvåa när säsongen är slut kommer ha fem garanterade platser till Champions League-säsongen 24/25. Så här delas poängen ut:

Champions League bonus poäng

4 – Delta I gruppspelet
5 – Gå till åttondel
1 – Delta i kvarten, semi och final

Europa League bonus points

4 – Gruppvinnare
2 – Plats två I gruppspelet
1 – Delta i åttondel, kvarten, semi och finalplats

Europa Conference League bonus points

2 – Gruppvinnare
1 – Plats två I gruppspelet
1 – semifinal och final

STATUS

Bayern München

Efter segern mot Arsenal har Bayer München visat på fina resultat – stora utropstecknet är Harry Kane som nu har gjort 42 mål i FCB-tröjan denna säsong.

Orosmoln finns det dock – De Ligt och Laimer klev av skadade mot Eintracht Frankfurt i lördags. Oklart om de kan medverka mot Real Madrid. Det är också en kamp mot klockan för Sané som har varit befriad från lagträningar och matcher sedan hans insats mot Arsenal. Detta då han har haft både muskelproblem och infektioner.

Annons

En positiv nyhet är att Gnabry är tillbaka från sin skada.

FC Hollywood lever ju inte upp till sitt namn om det inte finns något drama. Hederspresidenten a.k.a Gudfadern själv, Ulli Hoeneß, gick ut och kritiserade Tuchels tillvägagångssätt. Framför allt att Tuchel inte har lyckats slussa upp flera unga spelare till A-laget och inte utvecklade några av de nuvarande A-lagsspelarna. I höstas var det nämligen så att Tuchel bokstavligen demonterade spelare såsom Goretzka och Kimmich. Spelare han nu dock använder sig av i ett framgångsrikt spel. Detta utspel har många i Tyskland reagerat på, bland annat Lothar Matthäus. Han tycker det är galet att Hoeneß kommer med sådana kommenterar precis innan en Champions League-semifinal. FC Hollywood i ett nötskal. Många är också den meningen att Hoeneß bör ha en munkorg så att han slutar uttala sig så dumdristigt. All respekt till Hoeneß verk med Bayern, utan honom hade klubben aldrig varit där den är idag, men tyvärr har det gått så långt att han nästintill är en belastning för Bayern. Hans uttalande skadar klubben till viss mån och gör det svårt för den nuvarande sportsliga ledningen att utveckla klubben framåt.

Annons

Utöver detta är tränarjakten fortfarande i full gång. Det mesta talar för att Rangnick blir ny FCB-tränare. Finns något i att Tuchels kommande ersättare kan vara Tuchels egna gamla tränare och mentor. Det var nämligen Rangnick som var huvudtränare för Ulm när Tuchel avslutade sin spelarkarriär 1997. Det var också Rangnick som tog in Tuchel i tränaryrket då han värvade TT till Stuttgart 2000 som ungdomstränare när han själv var huvudtränare för VFB. Fotbollen bjuder alltid på intressanta sammankopplingar.

Dortmund

BVB kommer in i mötet mot PSG med ett stukat självförtroende. Laget åkte på en ordentlig smäll mot direktkonkurrenten RB Leipzig med 4:1 i helgen. Utöver det byttes veteranen Hummels ut pga skada. Tysken som har varit en av lagets bästa spelare i årets upplaga av Champions League. Det är oklart om Hummels kan medverka mot PSG i veckan.

Annons

Annars har snacket främst handlat om klubbpolitiken vid sidan om planen. Före detta storspelaren och akademiansvarige Lars Ricken har blivit befordrad till posten som sportsligt ansvarig i Dortmund. Ett tungt slag för nuvarande sportchefen Sebastian Kehl som inte har gjort det till en hemlighet att han ville ha tjänsten. Utöver det återvänder ”diamantögat” Sven Mislinat till Dortmund. Han kommer bli teknisk direktör vilket betyder att han ska planera A-lagstruppen och få det godkänt av Ricken. Kehl ska i denna uppsättning ”bara förhandla kontrakten”. Tydligt att Kehl förlorade denna maktkamp.

Bayer Leverkusen

Mästarna Bayer Leverkusen fortsätter att bjuda på osannolika comebacks och vändningar. Deras förlustfria svit, som många trodde skulle ta slut i lördags, är fortsatt intakt (46 raka utan förlust).

Annons

Inget verkar stoppa Xabi Alonsos Bayer Leverkusen som övertrumfar skador och avstängning vecka in och ut. Siktet är inställt på trippel och en historisk förlustfri säsong.

Annons

Man kan lugnt säga att tysk fotboll har upplevt värre tider än den vi har fått se nu under april – frågan är om denna positiva våg kommer att fortsätta under maj och resten av våren/sommaren. I Tyskland hoppas man i alla fall på en CL-repris från 2013, samt att detta bådar gott för det tyska landslaget i sommarens EM-fest i Tyskland.

Vi får vänta ett par veckor innan vi får svar på ovan frågor – men här och nu kan vi konstatera att 51-procentregeln har tagit en stor seger i dagens moderna fotboll.

Publicerad 2024-04-30 12:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto