Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

1:13:17
Nästa

Avbryt
Försök igen

Svårt att fatta att SvFF inte förhört Janne Andersson

Lundhs blogg

Förbundet jagar en ersättare till Janne Andersson. Konstigt att inte fråga den avgående förbundskapten om erfarenheter och lärdomar. Uppenbart att man plötsligt har bråttom.

HÄR KAN MAN SE HELA PRESSKONFERENSEN

Under tisdagen gjorde Janne Andersson det sista ordnade medieframträdandet i fotbollsförbundets regi. Det bjöds föga förvånande på korv med bröd när man höll presskonferens hos förbundets dräktsponsor. Den avgående förbundskaptenen inledde med att rabbla statistik och svarade sedan på frågor i över en timme.

Statistiken ville Andersson lyfta fram för att fotboll ofta blir mer känslor och då kan han vila i fakta i form av siffror. Vi fick poängsnitt, målskillnad, antal olika nationer man mött, segrar, oavgjorda och förluster. Det var en rejäl bibba papper som den avgående förbundskaptenen hade framme.

Annons

Under frågestunden kom höjdpunkter likt VM-avancemanget mot Italien, tiden i Ryssland och stoltheten att möta Tyskland i VM (då blev han rörd) men även motgångar likt EM-åttondelen mot Ukraina, VM-playoff mot Polen och den hemska perioden med Nations League 2022 (då påtalade han en brist på förståelse).

Det var uppenbart att vemodet fanns där kring att lämna arbetet. Till den sista december är han anställd och det är en del saker som ska klaras av. Därefter väntar troligen en knäoperation i början på det nya året. Förhoppningen var också att det då ska finnas anbud om nya tränaruppdrag.

Janne Andersson stänger inga dörrar kring tränarjobb. Inte ens för allsvenskan. Han flikade dock in att han ska vara kräsen och vill att det ska vara något riktigt bra och var hoppfull om att få med sig Peter Wettergren, Lasse Jacobsson och en del andra från den innersta cirkeln kring landslaget.

Annons

Däremot var Andersson inte öppen för att stå i en TV-studio och kritisera kollegor. Det verkade inte på gång att Andersson och Viaplays Lars Lagerbäck ska träffas över en kopp kaffe. Åtminstone inte i närtid. Janne Andersson kunde dock tänka sig att vara bisittare i en match eller till och med kommentera på egen hand. Så hugade TV-kanaler kan ringa om det.

Vid sidan av fotbollen har tiden som förbundskapten inte bara gett honom ett kändisskap utan även många förfrågningar. Han kan tänka sig sitta i bolagsstyrelser framöver, fortsätta föreläsa och en bok är trolig ihop med Henrik Johnsson. Där är inget heligt, enligt Andersson, för annars skulle det inte vara lönt att ge ut den. Blir spännande att se hur förbundet tar emot det.

Sett till två missade mästerskap i rad var det betydligt bättre humör på Janne Andersson än det var på Erik Hamrén dagen efter EM-äventyrets slut i Nice i juni 2016. Då var det mest en ilsken shining kring den avgående förbundskaptenen som sammanfattade knappa sju år på den öde träningsanläggningen i Pornichet.

Annons

Intressantast hade varit att höra Janne Andersson ge sin syn på hur svensk fotboll ska organisera sig för att få ännu bättre utväxling. Han var försiktig men tillräckligt tydlig kring att svensk fotboll behöver en teknisk direktör eller övergripande landslagschef. Annars gick han inte in på detaljer.

Skälet till försiktigheten hänvisade han till att han inte ville peka ut personer och historiskt inte talat om tidigare föreningar som Halmstads BK eller IFK Norrköping på många, många år. Parallellt med det hyllade han tidigare generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och avhoppade landslagschefen Jens T Andersson.

Man kan i efterhand konstatera att han inte nämnde herrlandslagschefen Stefan Pettersson. Samma person som nu leder jakten på en ny förbundskapten och i en intervju med min kollega Andreas Sundberg avslöjade Pettersson att man haft kontakt med flera kandidater.

Annons

Antagligen är det därför Sportbladet hade uppgifter om att Graham Potter tackat nej. Risken med den här offentliga metoden är att det blir flera som tackar nej och att det blir offentligt. Vilket leder till ett halkande neråt på kandidatlistan och kanske inte ser hundra ut. Eller att det bara blir offentligt som ett nej tack, utan att det är sant.

Ta bara diskussionerna mellan tidigare SvFF-basen Lars-Åke Lagrell och Sven-Göran Eriksson om den senare hade blivit erbjuden jobbet efter Lars Lagerbäck hösten 2009 och tackat nej, eller inte. När jag grävde i det i samband med min bok Landslaget enligt Lundh gav flera källor bilden att Lagrell hade rätt. SvFF gick inte vidare när Svennis skulle jobba med Notts County parallellt.

Senast fotbollsförbundet letade förbundskapten till herrlandslaget våren 2016 var det rätt ont om dylika uppgifter under de två månader det pågick. Det var en process som sköttes i smyg och Janne Andersson var inte med i många spekulationer innan det blev klart i början av april att han skulle ta över uppdraget.

Annons

Det finns delade uppfattningar om hur bråttom fotbollsförbundet ska ha i dagsläget. I min värld är det svårt att förstå att man inte först tillsätter en organisation och en tydlig struktur. Antingen en övergripande landslagschef eller en teknisk direktör som en del fotbollsförbund har. Och att sedan leder den personen jakten på en förbundskapten samt organisationen kring landslaget.

Nu blir känslan att i Jens T Anderssons bortfall har Stefan Pettersson flyttat fram positionerna. Att han tagit kommandot i jakten. Nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg sa på sin första pressträff att det var viktigare att träffa rätt än att det ska vara bråttom. Man verkar göra det i en annan ordning nu och frågan är hur träffbilden blir då.

Det var bra att fotbollsförbundet lyssnade med en del av de tongivande landslagsspelarna under senaste samlingen. Allt för att höra om vad som fungerat väl och vad som kan bli bättre kring landslaget. Lägg till det att man efterfrågade egenskaper hos en bra förbundskapten, men inte namn på kandidater vilket är klokt.

Annons

Däremot är det underligt att förbundet inte tömt Janne Andersson på tankar, lärdomar och erfarenheter efter sju och ett halvt år på posten. Det borde vara helt givet som en grund inför rekryteringen. Framför allt innan man drar i gång den skarpa jakten med samtal för att kolla intresse. Obegripligt att det inte redan skett.

Klart att det fanns ett grundarbete med en kravprofil och lång lista på namn när väl Andrea Möllerberg tog över jobbet som generalsekreterare. Även om man kortat den nu finns ingen given kandidat som passar in på profilen. Man kommer att få göra en del eftergifter på en del områden och det är inget lätt jobb att hitta rätt.

Publicerad 2023-11-22 19:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto