POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

30 115 på Friends - mot Rumänien igår: så står sig den publiksiffran

Efter bottensiffran på knappa 10 tusen i träningsmatchen mot Slovakien i oktober förra året har det vänt upp med besked. Först drygt 20 tusen mot Ryssland i november i Nations League och nu drygt 30 tusen mot Rumänien denna helg i EM-kvalet. Stora frågan nu är hur drygt 30 tusen står sig jämfört med alla tidigare herrlandskamper på nationalarenan.

Från NEJ-tions League till JO-ropean Qualify får man faktiskt säga. Nations League lockade bara drygt 20 tusen personer per match för de två matcherna. Nu med “the real deal”, det klassiska EM-kvalet som vi är vana vid – blev intresset klart större.

Så här ser det ut grafiskt för senaste matcherna jämfört med alla tidigare landskamper i den nya arenan:

20190324-publiksiffror-friends

***

Landskampen mot Rumänien var den 31:a för herrlandslaget på Kompisvallen. Dessa 31 fördelar sig på 20 tävlings- och 11 träningsmatcher. Något avrundat är det genomsnittliga matchresultatet 2–1 till Sveriges fördel, eller 65–34 för den som är nyfiken på exakta antalet mål framåt och bakåt.

Fördelningen per förbundskapten är 19 stycken med Erik Hamrén och 12 med Janne Andersson. Matchresultaten har blivit följande:

EH 19m 12–2–5 38–25, 8 MV-nollor
JA 12m 7–3–2 27–9, 6 MV-nollor

Defensiven har fått sig ett lyft med Janne, i alla fall för den totala statistiken. Det går dock att visa att Hamrén fick ordning på defensiven under slutet. Om vi tar en titt på Hamréns 11 sista landskamper på Kompisvallen ser det ut så här i jämförelse med hur det har gått för Janne:

EH 11m 8–1–2 19–9, 6 MV-nollor (de 11 sista landskamperna)
JA 11m 6–3–2 19–9, 5 MV-nollor, exkl 8–0-segern mot Luxemburg
JA 12m 7–3–2 27–9, 6 MV-nollor, inkl 8–0-segern mot Luxemburg

Här ser vi att Erik Hamréns facit är väldigt likt Jannes facit. Till och med bättre om den galna Luxemburg-matchen exkluderas.

Flest insläppta mål i en och samma landskamp på Kompisvallen är fortfarande 5 stycken från den där 3–5-kvalmatchen mot blivande världsmästaren Tyskland (Okt 2013). På andra plats är det 1–4-kvalmatchen mot Österrike (Sep 2015). Bägge under Hamréns ledarskap.

Efter att de kommande 7 landskamperna på Kompisvallen har spelats kommer Janne Andersson också att stå på 19 matcher. Krävs 5 segrar på 7 försök för att nå upp till Hamréns vinstsaldo.

***

Återstående matcher på Kompisvallen detta år, enligt nuvarande planering:

Juni 2019, Sverige – Malta, EM-kval
Sep 2019, Sverige – Norge, EM-kval
Okt 2019, Sverige – Spanien, EM-kval
Nov 2019, Sverige – Färöarna, EM-kval

Vilka av dessa kommande matcher tror ni läsare kommer locka cirka/nästan 50 tusen åskådare?

Carl-Johan Eelde

Inför Sverige–Rumänien i helgen: alla inbördes möten i tabellform

Ja, det är fortfarande “svensk-kroaten” Jozo Matovac som är Sveriges senaste målskytt mot Rumänien. Kanske blir det ändring på det under lördagens EM-kvalmöte. Inför detta möte är det läge att ta en titt på en summering av samtliga föregående möten.

Så här ser läget ut och lördagens kvalmatch blir det 11:e mötet mellan fotbollsnationerna:

20190322-sverige-rum-h2h-allt

Sverige har två raka förluster med total målskillnad 0–3 mot Rumänien i EM-kvalsammanhang. I VM-kvarten 1994 i USA blev det oavgjort vid full tid. Den enda segern vid full tid mot Rumänien är den där Kings Cup-matchen. Nu är det ett gyllene läge för Sverige att besegra Rumänien vid full tid i en tävlingsmatch som håller klart högre status än Kings Cup.

***

Utöver de inbördes mötena är det också värt att hålla i minnet att Rumänien gjorde ett helt förlustfritt fotbollsår 2018: 10 landskamper med 7 segrar och 3 kryss. Med andra ord förlustfritt även i Nations League men vann dock ej sin grupp som vanns av Serbien.

Rumäniens senaste förlust är deras sista landskamp för året 2017: hemma mot Holland i mitten av november. Sveriges senaste förlust kom mot Finland i början av januari i år på vinterturnén. Därefter har Sverige en “svit” på 1 match utan förlust.

Rumänien leder kampen mot Sverige om bäst förlustfri svit med hela 10–1. Å andra sidan missade Rumänien VM 2018 i Ryssland, då nationen kom fyra i sin kvalgrupp med fem andra lag. Dock så hade Rumänien den näst bästa defensiven i sin grupp.

***

Matchstart är 18:00 och sändande kanaler är TV4, TV4 HD samt C More Fotboll och C More:s streamlösning. Förmodligen kan matchen även följas på den lokala krogen eller sportbaren.

Carl-Johan Eelde

Grafik – så står sig Messis pågående säsong & rimligt med ny rekordsäsong?

39 mål och 18 assist (alltså 57 poäng) på 37 matcher hittills denna säsong för Barcelonas guldklimp Leo Messi. Poängsnittet är 1,54 medan målsnittet är 1,05. Det har varit en hel del prestationsmässig rock-n-roll/lekstuga på sistone. Är grabben på väg mot en ny rekordsäsong eller handlar det bara om en säsong att gäspa åt?

Facit för pågående säsongen behöver klämmas in i en jämförelse med alla tidigare säsonger och var beredd på ganska höga staplar, eftersom det är imponerande statistik:

20190320-messi-seasons

Zlatan får agera “referensgubbe” även denna gång. Messi har spöat Zlatans poäng– och målfacit hela fem gånger. Cristiano Ronaldos poängrekord är 83. Messi har två säsonger med fler poäng än CR7:s personbästa.

Den stora frågan är naturligtvis om Messi har chans att sätta nytt rekord. Det krävs 45 poäng för att nå 102 och det återstår maximalt 16 matcher. Ifall Messi spelar samtliga matcher och inte missar en enda krävs ett poängsnitt på 2,8125 – eller i praktiken 2 mål och 1 assist i snitt per match för de kommande 16 matcherna förutsatt att Barcelona når CL-final.

Poängsnittet 2,8125 i 16 raka matcher som krävs för nytt poängrekord kan jämföras med poängsnittet 1,54 som det varit hittills för de 37 första spelade matcherna.

Skulle poängsnittet så här långt in på säsongen hålla sig i kombination med att Barca når CL-final och Messi spelar alla återstående 16 matcher kommer han ha spelat 53 matcher och kan sätta upp 81–82 poäng på sitt CV för säsongen 2018–19. Det blir i så fall hans tredje bästa säsong någonsin.

***

Stora frågan: vad tror ni läsare, vad är möjligt för Messi att uppnå denna säsong med sitt Barcelona?

Carl-Johan Eelde

Efter helgens hattrick – Messi bara 2 st bakom Ronaldo i ligaspelet

Under helgens klubbfotboll bättrade Leo Messi på sitt hattrick-konto för ligaspelet tack vare de tre målen i 4–1-segern mot Betis. Det var argentinarens tredje hattrick för säsongen och det 33:e i karriären när det gäller ligaspel. Därmed är Messi väldigt nära Ronaldos facit för antal mål och hattrick i ligaspelet.

Hattrick-kollen visar att Messi har ångat på rejält på sistone samtidigt som ledande Ronaldo mer eller mindre har kommit av sig:

20190319-hattrick-kollen

(I diagrammet ovan har nu även “Per-Erik” Aubameyang lagts in sedan senaste hattrick-kollen i denna blogg.)

För den som undrar hur det ligger till mellan Messi och Ronaldo i Champions League står det 8–8 i den inbördes kampen om vem som är bäst. Dock viss fördel Ronaldo som har en större andel hattrick i CL-slutspelet.

Messis hattrick i helgen mot Betis i kombination med att Ronaldo inte ens var med i Juve-matchtruppen innebar att Messi närmade sig Ronaldos totala målfacit för ligaspelet – nu skiljer det endast 5 mål – trots att Ronaldo har spelat två säsonger mer. Så här ser läget ut nu:

20190319-messi-cr7-ligan-goals-seasons-all-leagues

För referensspelaren Zlatans del startar räkningen vid Ajax-tiden. Inga ligamål från MFF-tiden är med i detta diagram.

Tack vare numrering av säsongerna kan vi exempelvis utläsa att Zlatan behövde 17 säsonger på sig för att göra 310 mål. Messi behövde bara 12 säsonger. Ronaldo gjorde sitt 412:e ligamål i säsong 17 – Messi gjorde det i säsong 15.

***

Facit för ligaspelet genom karriärerna

Ronaldo: 417 mål + ca 140 assist på 539 matcher
Messi: 412 mål + ca 160 assist på 444 matcher

***

Antal hattricks, ligaspel + CL…

Ronaldo: 35 + 8 = 43 st
Messi: 33 + 8 = 41 st
Zlatan: 10 + 1 = 11 st (referensspelaren)

Carl-Johan Eelde

United utslaget från FA-cupen – nya läget för storklubbarnas titeljakt

Premier Leagues nuvarande sjundeplacerade lag – Wolverhampton – har nu inte bara skickat ut den starka guldkandidaten Liverpool utan även Man United i FA-cupen. I lördags kväll vann Wolverhampton mot gästande storklubben United med 2–1 i kvartsfinalen och därmed reducerades Uniteds antal titelchanser från 3 till 2. Därmed dags för en ny sammanställning av läget för storklubbarna.

Fortfarande är det Uniteds lokalrival Man City som har vunnit flest titlar hittills denna säsong och är tillsammans med Barcelona den enda storklubben (i sammanställningen) som ännu inte gått miste om en titel. Stora skillnaden mellan Filosofens nuvarande och före detta klubb är att spanska klubbfotbollen inte har någon ligacup som minskar antalet titelchanser.

Så här ser läget ut just nu och det ser ju ut som ganska goda möjligheter för City att norpa allt som går att norpa:

20190318-storklubbarna-titeljakten-status

City möter Brighton 6:e april i semifinalen av den engelska cupen, samt Tottenham i 9:e och 17:e april i kvartsfinalen i CL. I ligan är City tvåa på 74 poäng, 2 poäng bakom Liverpool som har en match mer spelad – därmed är det svårt att avgöra vem som egentligen leder då det handlar om hur det kommer gå i hängmatchen. Vinst i hängmatchen och City leder med 1 poäng före Liverpool. Därav anledningen till placeringen “1–2” för City och Liverpool.

***

Gällande den spanska dominansen kring de internationella titlarna i klubbfotboll är frågan om det kan bli en spansk dubbel mot slutet av vårkanten – seger i både Champions & Europa League.

I Champions League är det bara Barcelona som är kvar då de bägge Madrid-lagen skickades ut (av Ajax och Juventus). Barca möter United i kvartsfinalen.

I Europa League lottades de två återstående spanska lagen mot varandra för kvartsfinalen: Villarreal mot Valencia.

Chansen finns därmed fortfarande för en spansk dubbel, men samma sak gäller även för exempelvis England. Spanien är det enda land som vunnit “dubbeln” (bägge europacuperna) på 2000-talet, inte bara en gång utan hela fem gånger varav fyra gånger senaste fem åren: 2006 samt 2014, 2015, 2016 & 2018.

***

Angående titelchanser – vad anser ni läsare om dessa ligacuper? Bör Spanien, Tyskland och Italien införa detta? Eller är det bra som det är att bara Frankrike och England av de största ligorna har en ligacup?

Skulle det vara trevligt om även Sverige drar igång en ligacup? Någon som saknar den svenska Supercupen?

Carl-Johan Eelde

Lindelöfs återbud till Blågult - statistik kring graviditet ger stöd

Lite annorlunda inlägg den här gången – hoppas ni läsare gillar det. Detta med anledning av “personliga skäl” till varför mittbacken Victor Nilsson Lindelöf (“Lindelöf”) tackar nej till landslagssamlingen med EM-kvalmatcher den 23:e och 26:e mars. Vissa menar att “personliga skälet” är att John Guidetti inte tagits ut i truppen till samlingen. Men förmodligen handlar det verkligen om en viss graviditet…

Det är inte särskilt hemligt att Lindelöfs fru Maja är gravid och faktiskt höggravid. Statistiken säger att de flesta barn föds kring veckorna 37–42 i en graviditet. Men ibland kan barn födas tidigare än så – alltså 36 eller några snäpp tidigare.

Dessutom är det inte hemligt vad gäller vilken vecka som Maja är gravid i – och det är 36 (oklart hur tidigt eller sent i den veckan), se följande klargörande på Instagram för 3 dagar sedan:

View this post on Instagram

Week 36 but who’s counting really

A post shared by Maja Nilsson Lindelöf (@majanilssonlindelof) on

Planerade födseln var just där och då “om fyra veckor”:

Men hur det såg ut med planerad födsel strax innan återbudet är oklart, det kan kan bli när som helst. Det kan kan handla om en prognos som säger “tidigt i intervallet vecka 37–42” eller “när som helst”. När det är dags för kvalmatcherna är det förmodligen kring vecka 37–38, vilket innebär att det kan bli dags “när som helst”.

***

Det var för fyra dagar sedan som truppen till landslagssamlingen togs ut, alltså den 13:e mars. Eftersom Lindelöf tackade ja redan där och då kan den planerade födseln ha legat efter landslagsuppehållet. Två alternativa bakgrunder känns mest troliga för “personliga skäl”:

a) Lindelöfs reaktionstid på Guidetti-petningen var 4 dagar.
b) prognosen för planerad födsel kan ha ändrats under senaste 4 dagarna.

Svårt att se att huvudskälet till Lindelöfs återbud skulle handla om att Guidetti petats med tanke på Majas status där läget kan förändras från dag till dag.

Kanske hade det varit snyggt om Lindelöf hade flaggat redan vid uttagningen den 13:e mars för att det finns en risk att behöva lämna återbud med anledning av en nära förestående födsel.

***

Statistikbloggen håller självklart tummarna att allt går bra för paret Lindelöf Nilsson!

Carl-Johan Eelde

Juves förlustfria svit i ligan denna säsong sprack – men inte Ronaldos ligasvit

Efter 27 raka utan förlust i ligan för Juventus denna säsong blev det 0–2 borta mot Genoa i den 28:e matchen idag (17 mars 2019). Cristiano Ronaldo satt inte ens på bänken för sitt “Juve”. Därmed påverkade inte denna förlust super-portugisens egen förlustfria svit i ligaspelet som står kvar vid 39 raka spelade matcher.

Det hela började efter Real Madrids förlust med 0–1 hemma mot Villarreal den 13:e januari 2018. Ronaldo spelade hela den matchen. Men därefter har Ronaldo aldrig förlorat en enda ligamatch som han har haft speltid i och därmed kunnat dra sitt strå till stacken för att att påverka.

Första förlustfria ligamatchen i den 39 matcher långa sviten ägde rum den 21:a januari 2018 och det var 7–1-segern hemma mot Deportivo la Coruna. Ronaldo svarade för 2 mål och 1 assist i den segern. Sedan har det rullat på. Så här står sig Ronaldos supersvit mot Messis 39 första förlustfria matcher i den 48 matcher långa sviten:

20190317-cr7-vs-messi-ligamatcher-sviter-39-matcher

Det är relativt jämnt skägg mellan dessa två superstjärnor. Messi har ett litet övertag för assister och spelmål, men Ronaldo har ett litet övertag i straffmål och speltid per mål.

Hade Ronaldo fått hoppa in i slutskedet av förra ligamatchen då han nötte bänk i 90 minuter hade sviten vuxit från 39 till 40, men med försämrat målsnitt såklart.

Oavsett om man håller Messi eller Ronaldo högst så är dessa två spelare i en klass för sig. Imponerande statistik!

***

För Messis del är hans pågående förlustfria svit i ligaspelet 15 matcher. Han har gjort 17 mål (varav 3 på straff) och 7 assist vilket ger 24 poäng. Totalt har Barca i sin helhet svarat för 35 mål (2,33 gjorda mål per match). Messis poängskörd motsvarar alltså nästan 69 procent av lagets totala målskörd. Messis målsnitt är 1,13 alternativt 75 minuter och knappt 39 sekunder speltid per mål under denna förlustfria svit i La Liga.

Återstår att se hur lång denna förlustfria svit för Messis del blir. 33 ytterligare krävs för att tangera de 48 raka han tidigare varit med om.

Carl-Johan Eelde

Lagen i Svenska Cupens semi genom åren – så stor är allsvenskans dominans

I skrivande stund pågår den första av de två semifinalerna i Svenska Cupen. Två allsvenska lag möts. Imorgon spelas nästa semifinal och även där möts två allsvenska lag. Att de allsvenska lagen dominerar i semifinalerna känner nog de flesta till – men nu är det läge att visa hur stor dominansen verkligen varit sedan 2002.

Djurgården, Häcken, AIK och AFC E-tuna – denna allsvenska kvartett är det som lagt vantarna på semifinalplatserna för denna säsong av Svenska Cupen. Det innebär att semifinallagens serietillhörighet har sett ut på följande vis sedan 2002:

20190316-sv-cupen-semi-2002-2019-lag-per-division

En befogad frågeställning är – har Svenska Cupens omstuvning gjort det svårare för lag från lägre divisioner att nå semifinalerna?

Åren 2002–2011 spelades semifinalerna mer eller mindre kring sensommaren eller tidig höst och cupen tillämpade vår-höst.

Sedan kom omläggningen till höst-vår plus att X antal omgångar ersattes med ett gruppspel med åtta grupper där bara gruppsegrarna går vidare till kvartsfinalerna. I diagrammet där semifinalen 2013 visas gäller det alltså semifinalen för säsongen 2012–13 av Svenska Cupen.

***

Totalt för semifinalerna 2002–2019 handlar det om 68 platser. Så här har dessa platser fördelats av lag per tillhörighet av division:

Allsvenskan – 57 av 68
Superettan – 10 av 68
Tredjediv. – 1 av 68

***

De semifinalerna där icke allsvenska lag spelat, efter att ha tagit sig förbi ett gruppspel, har haft dessa resultat…

2013: Örgryte (Superettan) => 0–1 borta mot Djurgården
2014: Sirius (Superettan) => 1–4 hemma mot Elfsborg
2017: BP (Superettan) => 0–4 borta mot Norrköping

Carl-Johan Eelde

Efter veckans CL: ny koll på storklubbarnas titeljakt

Efter att exempelvis Tysklands tungviktare Bayern München skickades ut från Champions League av Liverpool under denna vecka och att alla engelska slutspelslag tog sig vidare i de tvåa europacuperna är det dags för en ny koll på läget för antalet titlar samt bästa teoretiska utfall denna säsong.

Så här ser statusen ut just nu:

20190315-storklubbarna-titeljakten-status

***

En fråga som vissa kanske ställer sig är: hur har det egentligen gått under samtliga säsonger i CL för de nyss utslagna lagen Bayern München och Atlético Madrid?

Först ut är Bayern München…

20190315-cl-facit-alla-tider-bayern-m

Därefter kommer “Det andra Madrid”…

20190315-cl-facit-alla-tider-a-madrid

Q-final är kvartsfinal (Quarter final). Med stor sannolikhet ser vi bägge av dessa två lag i CL-gruppspelsfasen i höst under nästa säsong. Det kan inte bli CL-kvalmatcher för de bästa lagen i Bundesliga och La Liga. Samtliga av de bästa lagen kliver rakt in i gruppspelet.

Att bägge lagen åkte ur redan i åttondelarna behöver inte vara ett dåligt tecken. Våren 2011 åkte Bayern ut i åttondelen – våren därpå nådde laget final. För A Madrids del var det tre missade CL-säsonger i rad innan säsongen 2013–14 då laget nådde final.

***

Om man kollar in lottningen för CL-kvartarna och adderar lagens ranking inför denna säsong ser det ut så här:

Ajax (31) – Juve (5)
Liverpool (22) – Porto (11)
Tottenham (19) – City (8)
United (12) – Barca (4)

Rankingmässigt är Juve, Porto, City och Barca favoriter till att gå vidare. Senaste gångerna Barca mötte United i CL-slutspel blev det så här:

Våren 2008, semi: United vann (Messi: noll mål)
Våren 2009, final: Barca vann (Messi: 1 mål)
Våren 2011, final: Barca vann (Messi: 1 mål)

***

Vilket lag håller ni läsare som favorit till CL-guld?

Carl-Johan Eelde

CL-åttondelarna 2015–2019: La Liga & Premier League har haft motsatt utveckling

Samtliga fyra PL-klubbar tog sig vidare från åttondelarna denna vår. Annat var det för några år sedan – då åkte alla (tre) PL-klubbarna ut direkt. Intressant är hur spanska lagen har presterat i CL – det är i princip tvärtom: från att alla gick vidare till att det börjar bli ont om lag som går vidare.

Intressant är också hur PL-klubbarna näst intill gradvis har presterat bättre i varje ny åttondelsfinal. Tänk 3D-slidern i en Nintendo 3DS: från helt avstängd till maximal 3D. Det var verkligen skilda värdar 2015 för Premier League och La Liga – samma sak nu också, men att vinden har vänt eller hur man ska säga.

Kanske är det nu som de oräkneliga miljardsatsningarna i de engelska klubbarna börjar betala sig i form av sportsliga internationella framgångar. Tänk att de tre engelska lagen som mötte tyska lag i åttondelarna vann dubbelmötena med totalt 17–3 över 3×180 minuter och att United lyckades skicka ut PSG. Lindelöf mår säkert inte speciellt dåligt av den där bortamålsregeln som råkade vara till Uniteds fördel.

Låt oss nu ta en titt på resultatutvecklingen för de engelska lagen i CL-åttondelarna 2015–2018 och jämför förändringarna i framgångarna med den där 3D-slidern:

20190314-pl-klubbarna-i-cl-attondel-2015-2019

Parenteserna efter PL-klubbarnas namn är lagens placeringar i respektive grupp i det föregående gruppspel som spelades.

Kolla nu in utvecklingen för de spanska klubbarna för samma årtal och fas i CL:

20190314-laliga-klubbarna-i-cl-attondel-2015-2019

***

Senaste 5 säsongerna har Champions League vunnits av spanska lag. Fyra gånger av Real Madrid (4x) och Barcelona (1x). 6 säsonger bakåt var det Bayern München som vann. Den sjunde senaste CL-segern är senaste gången ett engelskt lag vann en final: Chelsea, som hade sin galna tränarcirkus den säsongen.

Följande säsonger har PL-klubbar vunnit CL:

1998–99: Man United
2004–05: Liverpool
2007–08: Man United
2011–12: Chelsea

Kommer vi få se ett engelskt lag vinna Champions League denna säsong eller blir det “Messi eller Ronaldo” som vinner? Och vad tror ni läsare om kommande säsonger för klubbarna från PL och La Liga i CL-slutspelet?

Carl-Johan Eelde
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå