Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Analys av IFK Göteborgs 11 miljoner kronor från UEFA år 2016 för EL-kvalet

Från signaturen “Joaz Crus” kom denna kommentar till förra blogginlägget om Östersunds UEFA-miljonregn:

Kan det vara så att du utgått från de gamla summorna gällande kvalspelet till EL, Uefa höjde ersättningen ganska rejält inför förra säsongen?

Tex har IFK Göteborg som “bara” gick till play off under förra säsongen i sin årsredovisning 2016 redovisat att de fick in 11m för kvalspelet. Östersund borde rimligtvis ha fått detsamma?

Svar på detta:

Det är korrekta UEFA-ersättningar i blogginlägget om Östersunds prispengar. Prispengarna från kvalspelet kallas dock inte för prispengar på UEFA-språk utan “solidaritetsersättningar”.

En granskning av IFK Göteborgs årsredovisning för 2016 visar att posten “UEFA-ersättningar” uppgick till 11,395 miljoner kronor (elva komma tre-nio-fem miljoner kronor). Observera att detta gäller UEFA-ersättningar och att klubben ej har särredovisat intäkterna från de prestationsbaserade intäkterna från kvalspelet.

IFK Göteborgs kvalresa till Europa League-säsongen 2016/17 startade sommaren 2016 och i den absolut första kvalomgången av de totalt fyra. IFK Göteborg nådde sista kvalomgången där laget skickades ut av Qarabag.

Följande solidaritetsersättningar & prispengar betalades ut från UEFA för EL 2016/17:

EL-kvalrond 1, deltagande: 215 tusen euro (här startade IFK Gbg)
EL-kvalrond 2, deltagande: 225 tusen euro
EL-kvalrond 3, deltagande: 235 tusen euro
EL-kvalrond 4, förlust: 245 tusen euro (här stannade resan för IFK Gbg)

Summan för det hela är 0,92 miljoner euro för IFK Göteborg. I svensk valör rör sig detta om cirka 8,7 miljoner kronor (± ca 0,2–0,3 miljoner kronor).

Nu fattas 2,7 miljoner kronor. 11,4 (total UEFA-ersättning) – 8,7 (kvalspelet) = cirka 2,7 miljoner kronor, vilket handlar om andra former av pengar från UEFA.

När det gäller Östersund denna säsong i Europa League så har laget som redovisat i förra blogginlägget gjort sig förtjänt av cirka 37,5 miljoner kronor genom den sportsliga insatsen (kvalet och gruppspelet kombinerat) vilket ska jämföras med IFK Göteborgs cirka 8,7 miljoner kronor för det sportsliga. Östersund gick dock miste om möjligheten att öka på med ytterligare cirka 2 miljoner kronor för att laget fick starta i kvalomgång 2.

Hoppas att detta har suddat ut de frågetecken som finns.

***

Signaturen “HenrikP” menar att AIK fick cirka 7 miljoner kronor för EL-kvalet sommaren 2016. Detta gäller för AIK:

EL-kvalrond 1, deltagande: 215 tusen euro (här startade AIK)
EL-kvalrond 2, deltagande: 225 tusen euro
EL-kvalrond 3, deltagande: 235 tusen euro (här stannade resan för AIK)

Detta gav AIK sammanlagt 0,675 miljoner euro i solidaritetsersättning. Oklart vilken eurokurs som bör gälla men vid 9,5 kronor/euro ger det 6,4 miljoner kronor (± någon tiondels miljon kronor). Därmed låter det som att det belopp som AIK påstås ha redovisat är fullt rimlig.

***

Som sagt, “fattigmans-CL”, men bättre det än inget alls.

Carl-Johan Eelde

Så mycket prispengar från UEFA har Östersund säkrat redan nu

Champions League är en kassako för lag från ligor som Allsvenskan. Rena drömmen att ens kvalificera sig dit. Malmö FF drog in en himla massa deg från UEFA via de två raka gruppspelen i CL nyligen. Europa League däremot är ett slags “fattigmans-CL”, men trots detta innebär det rejält tillskott till vissa klubbkassor.

Kassören eller kassörskan hos Östersunds FK har nyligen ställts inför ett lyxproblem: att räkna de nya sköna slantarna. Men hur mycket handlar det om? Det tänkte jag köra en liten genomgång av här och nu med samtliga belopp i miljoner euro där inget annat är specificerat:

KVALSPELET (–aug)

Detta gäller: varje deltagande lag i kvalet erhåller en solidaritetsersättning för deltagande i respektive kvalrond. Vissa lag startar i kvalrond 1 av 4 och vissa lag går in senare än så och allt detta styrs av ligornas rankingar och beroende på hur laget i fråga har presterat i inhemsk klubbfotboll (läs: placering i ligan eller cupvinst). Kvalrond 4 kallas ofta för playoff.

Kvalrond 1: –
Kvalrond 2: 0,225 (mötte Galatasaray, vann)
Kvalrond 3: 0,235 (mötte Fola Esch, vann)
Kvalrond 4: 0 (utgår pga seger – mot PAOK)

Totalt ger detta 0,46 miljoner euro eller ca 4,4 miljoner kronor.

GRUPPSPELET (sep – dec)

Detta gäller: först och främst erhålls en grundplåt för lagen som kvalificerat sig. Därefter tillkommer eventuella prestationsbonusar i form av segrar och kryss. När gruppspelet är färdigspelat kommer ettan och tvåan att få olika stora placeringsbonusar samt gå vidare till slutspelet.

Kvalificering: 2,6
Matchdag 1: 0,36 (seger mot Zorya)
Matchdag 2: 0,36 (seger mot Hertha)
Matchdag 3: 0,12 (kryss mot Bilbao)
Matchdag 4: 2 nov (Bilbao borta)
Matchdag 5: 23 nov (Zorya hemma)
Matchdag 6: 7 dec (Hertha borta)

Totalt ger detta 3,44 miljoner euro eller drygt 33 miljoner kronor.

Sammantaget ger pengarna från kvalet och gruppspelet hittills 3,90 miljoner euro som motsvarar ca 37,6 miljoner kronor.

Kvar att spela om för Östersund är 3 gruppspelsmatcher där det finns 1,08 miljoner euro totalt i prispotten. Det blir därför någonstans mellan inget och 10,4 miljoner kronor. Ett möjligen rimligt utfall med 1 seger (Zorya), 1 kryss (Hertha) och 1 förlust (Bilbao) på resterande matcher skulle ge 0,48 miljoner euro eller cirka 4,6 miljoner kronor.

Därefter återstår det att se om Östersund går vidare till slutspelet genom att sluta etta eller tvåa. Det skulle i så fall innebära 0,30 eller 0,60 miljoner euro som motsvarar knappt 3 eller knappt 6 miljoner kronor.

MARKET POOL

Ibland glöms detta bort, men denna så kallade marknadspool tenderar att starta från cirka 0,4 miljoner euro och det säger sig självt: här är det rena marknadskrafter som styr hur mycket pengar det kommer bli. Ju mer känt lag och ju längre in i tävlingen laget går desto större del av marknadspoolen får laget.

Med tanke på tidigare utdelade marknadspool-belopp vore det väldigt konstigt om Östersund får mindre än 0,4 miljoner euro som motsvarar knappt 4 miljoner kronor.

SUMMERING

Så, där har vi det, så här mycket skvalpar det…

Kvalspelet: cirka 4,4 miljoner kronor
Grupp hittills: drygt 33 miljoner kronor
Grupp återstående: allt mellan noll och cirka 16 miljoner kronor
Marknadspoolen: mycket konstigt om det blir mindre än 4 miljoner kronor

Säkrade pengar: drygt 41 miljoner kronor

Lägg till att Östersund hittills har haft 3 kvalmöten hemma (ca 5500–6000 åskådare per match) och 2 gruppspelsmatcher hemma (ännu bättre publiksiffror) där det förmodligen gett lite klirr i kassan. Lägg även till att marknadsvärdet för flera av spelarna har gått upp rejält. Tränaren “Harry” Potter (Årets tränare på Fotbollsgalan i november?) förtjänar också ett saftigt marknadsvärde. Östersund borde försöka att inte släppa honom gratis till någon annan klubb.

Detta facit är väldigt imponerande av en klubb som “ingen” hade någon aning om att den fanns för bara några få år sedan. Laget gick upp med raska kliv till Allsvenskan, vann Svenska Cupen och fick en biljett till Europa och förvaltade denna biljett på absolut bästa sätt.

***

Blir det Europa League även nästa år/säsong för Östersund? Vad tror ni läsare om det?

Carl-Johan Eelde

Grafiskt: Sverige vs Italien på FIFA-rankingen – sedan starten

De flesta har nog alltid hållt Italien som ett bättre landslag än Sverige, åtminstone efter efterkrigstiden där Sverige skördade ett flertal framgångar inom landslag plus att det fanns någorlunda gott om Superswedes som GreNoLi i de europeiska ligorna.

Totalt sett har Italien haft större framgångar för sitt landslag och i de stora mästerskapen har Sverige inte lyckats rubba Italien bättre än i EM 2004 med Zlatans magiska mål som trots allt “bara” var ett kvitteringsmål även om det kanske kändes som ett segermål.

Vad det hela handlar om är hur man idag – oktober 2017 – bör se på Italien som motståndare till Sverige. Har Sverige en rimlig chans över 90+90 minuter i VM-playoffen i november? Sverige och Italien har mötts 23 gånger genom åren och har totalt sett ett statistiskt underläge med 6 vinster, 6 kryss och 11 förluster. Nu vankas möte nummer 24 och 25 (playoff till VM 2018 i Ryssland).

Igår gick jag igenom hemma- och bortastatistiken för Sverige mot Italien. Skulle man klassa förlusten i OS-mötet år 1912 (Stockholm) som hemmamatch så har Sverige inte förlorat hemma mot Italien på drygt 105 år. Räknar vi den matchen som möte på neutral mark så har Sverige aldrig förlorat hemma mot Italien. Extremt fin statistik!

Idag går turen över till att granska Sveriges och Italiens utveckling på FIFA-rankingen under lupp. Rankingen lanserades sensommaren 1993 och har uppdaterats varje månad med få undantag. Rankingen är inte perfekt och kommer så aldrig att bli, men den ger ändå en fingervisning om styrkeförhållanden mellan olika landslag. Som att världsettan Tyskland rimligen är ett bättre landslag än 198:e-rankade Sri Lanka.

Här nedan kommer 3 st olika diagram av intresse:

20171018-sverige-italien-fifa-rank-sedan-1993

Här ovan ser vi att Sverige så gott som ständigt varit ett sämre rankat landslag. Man kan dock se att vid fåtalet tillfällen har Sverige varit ett bättre rankat landslag men dessa sviter har varit kortlivade.

Det kanske inte syns heller i diagrammet ovan men Italien har varit världsetta några gånger. Första gången i november 1993. Därefter 5 gånger under år 2007.

Den genomsnittliga rankingpositionen för de 291 månaderna som FIFA-rankingen funnits är med avrundning 8 för Italien och 22 för Sverige.

20171018-sverige-italien-fifa-rank-sedan-2010

Här ser vi att Sverige under det pågående årtiondet aldrig varit bättre rankad än Italien. Sverige har varit nära, men nära räcker ju inte för att gå om. Noterbart dock att Italien från och med juli 2014 har legat utanför topp 10.

20171018-sverige-italien-fifa-rank-sedan-1993-diff

Här ovan ser vi på ett bättre sätt hur Italiens övertag på FIFA-rankingen har varit. Senast som Sverige varit bättre rankat än Italien var i september 2005. Det övertaget hade Sverige i endast en månad. Därefter har Italiens övertag pågått i 144 månader i rad vilket är exakt 12 år (oktober 2005 –> oktober 2017).

***

Vad tror ni läsare om Sveriges chanser att slå Italien i detta playoff? Själv så tror jag det chansfördelningen i Italien-favör är 95–5. Italien är i mina ögon en storfavorit. Vissa experter/tyckare i medier vill ju ge Sverige klart större vinstchans än mina 5% (och kanske är det lite väl optimistiskt). Några anser till och med att det är 50/50 och förmodligen var det bara en tippning rakt från hjärtat 🙂

Om nu någon kanske inte snappat upp speldagarna så gäller följande för Sveriges del…

Möte 1 av 2: fredag 10:e november, hemma, Kompisvallen
Möte 2 av 2: måndag 13:e november, borta, San Siro (aka “Stadio Giuseppe Meazza”)

Den så viktiga högerbacken Micke Lustig är avstängd i det inledande hemmamötet och kliver därför väldigt passande in i bortareturen.

Carl-Johan Eelde

Inför playoff mot Italien: Sverige har en superstatistik hemma

Det blev Sverige mot Italien i playoff till VM. Kanske en riktig mardrömslottning, kanske kan Sverige skrälla och vinna över 2 matcher. Frågan är hur stort hopp det kan tänkas finnas för att det ska kunna bli en sån där skräll för Sverige som missat VM 2010 och VM 2014.

Den här gången skippar jag den totala statistiken med alla 23 landskamperna inklusive OS-mötet 1912. Det som bringar fram ett stort hopp är att Sverige faktiskt har en superstatistik hemma mot Italien, och den ser ut så här:

20171017-sverige-italien-h2h-endast-hemma

7 matcher med 4 segrar och 3 kryss. Ingen förlust! 12–6 i målskillnad och fyra raka hemmamatcher med att hålla nollan. Senast Italien gjorde mål mot Sverige i Sverige var i den där 2–2-matchen i juni 1965 på Malmö Stadion i Malmö.

För er som hellre föredrar så har Sverige inte släppt in ett mål mot Italien på hemmaplan på drygt 52 år. Under denna svit har det blivit 3 segrar och 1 kryss med 4–0 i målskillnad.

Om vi “vänder blad” som en viss kung brukar göra så ser det inte lika roligt ut. På detta blad har vi bortaresultaten:

20171017-sverige-italien-h2h-endast-borta

Ja, vad säger man? Nästan nattsvart statistik, men ett uns av ljus i den mörka tunneln är att de 4 senaste förlusterna ändå är uddamålsförluster och inga förnedrande resultat. Den värsta smockan kom i oktober 1971 med 0–3-förlusten i Milano.

Man får heller inte glömma att Sverige ändå har en bortaseger mot Italien, och det var en riktigt fin sådan. Ravelli (!) höll nollan och Glenn Strömberg gjorde 2 av de 3 målen. Thomas Sunesson avslutade målskyttet.

***

Viktigt att hålla i tankarna inför dubbelmötet är att högerbacken Micke Lustig är avstängd i första mötet som är hemma.

Spelprogram…
10 november: Sverige–Italien
13 november: Italien–Sverige

***

Vad tror ni läsare är rimligt för svensk del i denna playoff?

Carl-Johan Eelde

Önskemål om särskild statistik inför veckans europacupmatcher?

Möjligen är detta inlägg det kortaste i bloggens historia, då det helt enkelt kommer fungera som en “önskelåda”.

Vad har ni läsare för önskemål i statistikväg inför veckans matcher i Champions League och Europa League? Av de önskemål som trillar in ska jag vad som verkar mest relevant och inom ramarna för något som är genomförbart.

(På tisdag och onsdag 17–18 oktober är det CL & på torsdag 19 oktober är det EL. Speldag 3 av 6 för gruppspelen står på agendan.)

Carl-Johan Eelde

Statistiken för halvtid av Allsvenskan fick rätt om Malmö FF som mästare 2017!

Redan den 16:e juli och därmed efter 15 av 30 omgångar fanns det statistik som talade för Malmö FF som blivande mästare för Allsvenskan 2017. Den genomgången finns via denna länk – så ni slipper scrolla och klicka och leta.

Efter kvällens 3–1-seger borta mot IFK Norrköping klev Malmö FF upp i en serieledning på ointagliga 10 poäng. Tvåan AIK ligger 10 poäng bakom med 9 poäng kvar att spela om.

Så här mycket bättre har Malmö FF varit än nuvarande tabelltvåan AIK omgång-för-omgång denna säsong:

20171016-mff-vs-aik-2017

För er som inte klickade på länken i inledningen av detta inlägg eller på annat sätt besökte det gamla blogginlägget så handlar det kortfattat om att alla så kallade “halvtidsmästare” av 16-lagsallsvenskan med 32 poäng eller mer på tabellkontot har tagit SM-guld. För de två lagen som tagit 31 poäng har det i slutändan landat vid antingen SM-guld eller en andraplats.

Åter igen har alltså ett mästarlag inlett sin säsong med att ta poäng. Så har det varit för varje säsong från och med 1993 då nuvarande upplägg av Allsvenskan infördes. 1993–2007 var det dock 14 lag. Från och med 2008 har det varit 16 lag.

Statistikbloggen lyfter på hatten och säger grattis till Malmö FF som vunnit det femtioelfte SM-guldet!

…jag älskar verkligen när ett lag blir mästare på plan och inte “i kavaj”. Oavsett om det är mitt eget favoritlag eller om det är ett annat lag. Känns sportsligt sett mest behagligt på så vis. Mästarlaget fick kämpa sig till guldet och inte sitta på närmsta sportbar i kavaj och äta T-bone och mer eller mindre stark öl eller “pojkdricka” (läs: sockervatten).

***

Återstår nu att se hur det blir i Superettan. Kommer BP att vinna serien som det fanns statistiskt belägg för i somras? BP har nu ett kanonläge att gå om Dalkurd och ha en serieledning på 1 poäng och i nästa omgång tar BP emot Dalkurd på Grimsta den 24:e oktober.

Stora frågan: vad tror ni om BP på lite längre sikt med nya friska fläktar som “Skägget” och Maestro?

Carl-Johan Eelde

Efter 14 mål på 26 omgångar i DIF – är Kim Källström 2003 eller Magnus Eriksson 2017 bäst?

Den allsvenska skytteligan toppas i skrivande stund av Djurgårdens mittfältare Magnus Eriksson på 14 mål efter 26 omgångar – 2 mål mer än närmsta konkurrent (Kalle Holmberg i IFK Norrköping). 26 omgångar är för övrigt det antalet omgångar som Allsvenskan hade säsongerna 1993–2007. Detta gör Magnus Erikssons målfacit jämförbart med tidigare interna skyttekungar i Djurgården, speciellt då en viss mittfältare (gissa vem…) pangade in 14 bollar under guldåret 2003.

Men hur står sig Magnus Erikssons målfacit hittills i år jämfört med samtliga tidigare interna skyttekungar i Djurgården? För att hinna ut med åtminstone något inför Djurgårdens 27:e allsvenska match denna säsong får det av praktiska skäl stanna vid en genomgång av interna skyttekungar på 2000-talet, vilket förhoppningsvis räcker långt. Så här ser det ut:

20171015-dif-skyttekungar

Det är verkligen ett fint facit av Magnus Eriksson. Inte ofta någon gör mer än 12 mål. “Dr Jones” för er som kanske inte har koll så är det Jones Kusi-Asare. “Adde” är Andreas Johansson. Anmärkningsvärt är att det är två mittfältare som har svarat för de bästa målprestationerna under 2000-talet. Anfallaren Nyasha Mushekwi fick dock aldrig någon chans att spela klart säsongen 2015 då han lämnade laget efter drygt 20 omgångar med 12 gjorda mål.

Hur ser skyttekungarnas facit ut om tar hänsyn till antalet omgångar i seriespelet? Jo, så här:

20171015-dif-skyttekungar-snitt

Diagrammet ovan handlar alltså inte om spelarnas verkliga målsnitt. Det är den matematiska kvoten mål dividerat med antalet omgångar för säsongen i fråga. När det gäller pågående säsongen 2017 används 26 omgångar och inte 30 i divisionen.

För de flesta spelare blir det ändå rättvist, men för vissa blir det tyvärr orättvist – främst de spelare som av transferanledning bara spelat cirka en halv säsong. Att skapa 100% rättvisa när man jämför spelares målfacit är nästan omöjligt, se bara på jämförelserna mellan Messi, Ronaldo och Zlatan…

Givetvis går det att ta fram skyttekungarnas verkliga målsnitt, men vad önskas i så fall? Ska det handla om totalt antal spelade matcher eller endast mål i förhållande till antalet startade matcher?

***

Men nu över till herrarna på täppan: Kim Källström (2003) och Magnus Eriksson (2017)!

Bägge har gjort 14 mål på 26 omgångar för säsongerna 2003 och 2017. Men vilken prestation kan klassas som den bästa?

1 ) Speltid: Bägge har hittills dragit på sig lika många gula kort (4 st), och vore det inte för Källströms dubbla gula i 3–2-segern mot Hammarby i september 2003 så hade han förmodligen också stått på 25 spelade matcher istället för 24 som utfallet blev. Kim spelade 24 och Mange står på 25. Sett till speltid är det ganska likt.

2 ) Fördelning av mål: Stora skillnaden är att Kim gjorde 3 av sina mål på straff medan Mange är uppe i 5. Kim kunde dock ha stått på 4 om straffen borta mot Helsingborg våren 2003 hade gått in direkt…

Sett till spelmål (inklusive fasta situationer) är det Kim Källström som är strået vassare. För visst bör denna typ av mål premieras även om straffmål också är mål?

3 ) Målpassningar/assister: Denna sidoverksamhet till det egna målskyttet är också viktig och intressant. Kim nådde 9 målpassningar vilket är några fler än Manges 6 hittills stycken.

Kim Källström gjorde alltså 23 poäng (14 mål & 9 ass) på 24 matcher. Magnus Eriksson står på 20 poäng (14 mål & 6 ass) på 25 matcher. Här får vi nog hålla Kim Källström högst.

4 ) Måleffektivitet: Kim behövde 91 avslut varav 39 på mål för sina 14 mål. Det kan vid en första anblick se ut som att Mange är otroligt mycket bättre med endast 62 avslut varav 34 på mål för lika många mål.

Men….

När vi rensar bort avsluten som har med straffmålen att göra så får vi följande statistik istället och denna är klart mer intressant:

Kim Källström: 88 avslut varav 36 på mål för 11 mål
Magnus Eriksson: 57 avslut varav 29 på mål för 9 mål

….det ger följande effektivitet:

Kim Källström: 12,5% av avsluten blev mål – 30,6% av avsluten på mål blev mål
Magnus Eriksson: 15,8% av avsluten blev mål – 31,0% av avsluten på mål blev mål

Här har Magnus Eriksson ett litet övertag.

***

Tilläggas bör också att under säsongen 2003 kallades Kim Källström in till Sveriges A-landslag för landskamper plus att Svenska Cupen gick samtidigt med Allsvenskan plus att Djurgården CL-kvalade mot Partizan Belgrad. Magnus Eriksson har i år knappast behövt hårdbevaka mailen/nallen ifall Party-Janne hör av sig samt att Djurgården inte spelat något alls i Europa plus att det enda kring Svenska Cupen samtidigt med Allsvenskan har varit ett korplag som bara ska “städas av” för att nå gruppspelet i vinter.

***

Så vilken prestation smäller högst av dessa två ändå fina prestationer? Kim Källström år 2003 eller Magnus Eriksson 2017?

***

Djurgårdens 27:e match i Allsvenskan startar klockan 17:30 idag – borta mot Sirius i Uppsala. Sirius har 7 raka förluster bakom sig. Ska sviten växa till 8 raka förluster eller ska den slut? Djurgården har 8 raka allsvenska matcher utan förlust: 5 segrar och 3 kryss.

Carl-Johan Eelde

United efter 0–0 mot Liverpool: nu bara 2p bättre än vid samma tid under senaste guldsäsongen

Efter att United inlett denna säsongen av Premier League mot 7 olika lag som knappast kan klassas som något tuffare test, och varit delad serieledare med City, så var det dags idag borta mot Liverpool att verkligen visa var man står. Hur kan man summera den matchen? 

Kortfattad summering: Detta blev Uniteds första ligamatch denna säsong utan att göra mål framåt och även deras första mållösa ligamatch. United tog klivet upp från 19 till 20 poäng, behåller målskillnaden 21–2, ökar från 6 till 7 målvaktsnollor och är därmed tvåa i tabellen 2 poäng bakom ledande City som alldeles nyss daskade till Guidettis gamla Stoke rejält med 7–2.

På spelarfronten är det noterbara att Lindelöf äntligen fick göra PL-debut via ett sent inhopp, samt att Zlatan ännu inte är redo för fotbollsmatcher efter knä-/benskadan i våras i Europa League.

De 20 poängen efter 8 omgångar för United kan jämföras med 18 poäng efter samma skede i senaste guldsäsongen för laget 2012–13. Försprånget är nu bara 2 poäng mot senaste guldtruppen. Inför omgång 8 var försprånget 4 poäng.

Så här ser poängbanorna ut:

20171014-united-s12-13-till-s17-18-omg8

Något PL-guld kan verkligen inte basuneras ut redan nu till varken City, United eller de övriga lagen i tabelltoppen. En sak är säker: United kommer att ha en grymt hård konkurrens från City om att kriga hem ligaguldet.

United ligger dock ändå poängmässigt i nivå med hur ett tidigare mästarlag har presterat. Med andra ord är det ändå aningen större guldchans just nu än för exakt ett år sedan.

***

Något som bara måste tas upp också är att jämföra den preliminära startelvan (via livescore.com) dagen innan med den som mönstrades:

Preliminära elvan: De Gea – Valencia, Jones, Bailly, Young – Matic, Herrera – Rashford, Mikkitäärijan, Martial – Lukaku

Mönstrade elvan: De Gea – Valencia, Smalling, Jones, Darmian – Herrera, Matic – Young, Mikkitäärijan, Martial – Lukaku

***

Så hur bra är Manchester United just nu? Läs gärna bloggkollegan Peter Hyllmans längre analys kring detta i Englandsbloggen via denna länk – eller navigera/klicka er dit genom att leta upp Englandsbloggen eller klicka på eventuellt bokmärke eller om annan metod att leta upp bloggen föredras.

***

Stora frågan nu till er läsare: vilket lag – tror – ni vinner Premier League? Och vilket lag – hoppas – ni ska vinna?

Carl-Johan Eelde

Uniteds inledning bättre än vid senaste PL-guldet: Zlatan mot 14:e ligaguldet?

Få spelare har 2-siffrigt antal ligaguld. Zlatan Ibrahimovic är med i denna klubb. Det är dock inte en viss Cristiano Ronaldo, för han har “bara” ynka fem ligaguld. Å andra sidan står CR7 på 4 CL-guld mot Zlatans noll…

Men den här gången ska det handla om ligaguld och Zlatan-fokus. Zlatans 13 ligaguld, om man väljer att inkludera de fråntagna Juve-gulden 04/05 & 05/06, är fördelade på följande vis:

Holland, 2 guld (Ajax)
Italien, 6 guld (Juve, Inter & Milan)
Spanien, 1 guld (Barca)
Frankrike, 4 guld (PSG)

Ligagulden är alltså utspridda på 6 olika lag och 4 olika ligor.

Om Zlatan vinner Premier League denna säsong med coachen “Murre” Mourinho så innebär det totalt 14 ligaguld där dessa har vunnits i 5 olika ligor med 7 olika lag.

Sannolikheten för att Zlatan kan vinna Premier League redan denna säsong? För att ta reda på det kan vi jämföra poängbanorna från senaste säsongerna med den pågående…

20171013-united-s12-13-till-s17-18-omg7

Bara att konstatera att den pågående säsongens inledning är bättre än efter 7 omgångar för samtliga föregående säsonger sedan senaste guldsäsongen.

Guldsäsongens poängbana är utmärkt som “referenskurva” för att se om United ligger bra till för att kunna ta hem guldet. Just nu är United 4 poäng bättre än United av årgång 2012–13.

Uniteds poängsnitt vid guldsäsongen 2012–13 var 2,34 (89 poäng på 38 omgångar). Just nu står United på 2,71 i poängsnitt och är delad serieledare med City. City har dock bättre målskillnad.

Jämfört med förra säsongen ligger United 6 poäng bättre till. Då stod United på 13 poäng efter 7 omgångar. Nu finns det 19 poäng på kontot.

Återstår att se när Zlatan är redo att skutta in i Uniteds elva. Det vi vet är att sannolikheten är god att det sker innan nästa transferfönster (januari 2018), eftersom Zlatan kritade på för United redan i augusti.

***

Än så länge har United inte ställts mot de lag i ligan som anses vara de bästa och bör finnas med uppe i tabelltoppen mot slutet av säsongen. Möjligen att Everton kan klassas som ett svår motståndare, men det laget städade United av med 4–0.

Det blir först nu i nästa omgång där United ställs inför en riktig utmaning i ligan. Bortamatch mot Liverpool imorgon lördag med avspark redan 13:30 svensk tid (12:30 lokal tid).

Preliminär startelva för United (4-2-3-1) mot Liverpool:

De Gea – Valencia, Jones, Bailly, Young – Matic, Herrera – Rashford, Mikkitäärijan, Martial – Lukaku

Japp, Mikkitäärijan. Som vissa engelska kommentatorer har uttalat hans namn.

***

Stora frågan: hur föredrar ni att uttala “Mikkitäärijan”?

Carl-Johan Eelde

Den preliminära FIFA-rankingen för oktober 2017: Sverige tappar & Holland rusar

Nu på måndag 16:e oktober kommer FIFA att presentera den nya världsrankingen för herrlandslag och Statistikbloggen kan redan nu konstatera hur den kommer att bli – åtminstone för den övre och intressanta regionen på tabellen, baserat på de sportsliga resultat som vi tagit del av under landskampsfönstret.

När det gäller “Worst & Best movers” bland de bättre landslagen så har vi Holland som rusar 9 placeringar uppåt och Danmark avancerar hela 7 placeringar sedan september. Räknar vi sedan augusti kommer Holland att ha rusat 16 placeringar (36 –> 20) medan Danmark har avancerat 27 (!) placeringar (46 –> 19). Detta är väl det mest intressanta.

För svensk del har det blivit lite utförsbacke sedan augustis rankingposition 19. I september blev det position 23 och det mesta talar för att det blir position 25 i oktober.

Men nu över till den – preliminära – tabellen:

20171011-prel-fifa-rank-herrar-okt2017

Jag har markerat vilka lag som har tagit sig vidare till playoff till VM. De fyra bäst rankade lottas mot de fyra sämst rankade.

Hade Sverige kunnat bli seedat vid seger mot Holland? Då hade Sverige stått på 999 poäng, vilket innebär 2 svidande poäng bakom Danmark. Det hade alltså inte räckt. Det hade därmed även behövts rätt resultat i Danmarks och/eller Kroatiens landskamper.

Men nu är det som det är. Holland är förmodligen ganska avundsjuka på Sverige som trots allt har hoppet om VM kvar. Vi i Sverige kan vara glada att ha nått playoff även denna gång till skillnad från kvalet till VM 2010 då Lagerbäck & Co blev trea i kvalgruppen bakom Portugal och Danmark.

***

…alltid dessa länder Portugal och Danmark.

***

Observera att värdlandet Ryssland är en bra ner på rankingen. Eftersom värdländerna inte spelar kvalmatcher där vinster ger fler poäng än vinster i träningsmatcher så blir det oftast en sådan negativ effekt för värdländers världsranking inför ett mästerskap.

***

På tisdag eftermiddag 17:e oktober, dagen efter att nya FIFA-rankingen blir officiell, kommer lottningen för playoff-matcherna att ske.

Vad vill ni läsare helst se för lottning för svensk del?

Sverige – Schweiz (prel rank 11)
Sverige – Italien (prel rank 15)
Sverige – Kroatien (prel rank 18)
Sverige – Danmark (prel rank 19)

Ur ett nordiskt perspektiv då Island redan är VM-klart så skulle Sverige – Danmark garantera att det blir 2 nordiska länder i VM. Om Sverige lottas mot annat land än Danmark får vi helt enkelt se om det blir 1, 2 eller 3 nordiska länder i VM.

Så här har det sett ut med fördelningen av olika typer av landslag i alla VM som varit:

20171011-alla-vm-antal-lag

Efter 1982 blev det 7 VM i rad med nordiskt deltagande. Sedan kom 2014 utan ett enda nordiskt land. Men så räddade islänningarna (!) den nordiska hedern med att kvala in till VM 2018 som etta i sin kvalgrupp och vi får se om det blir 1, 2 eller 3 nordiska länder i VM.

Faktum är att vi aldrig haft 3 nordiska länder i något VM. 4 gånger har vi haft 2 nordiska länder. Vore det inte kul med 3 nordiska länder i VM 2018?

Carl-Johan Eelde