POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

3 år efter Zlatan Ibrahimovics knäskada - så ser supersvenskens anfallsfacit ut

För några dagar sedan var det 3-årsdagen för Zlatan Ibrahimovics otäcka knäskada. Det var den 20:e april 2017 och Zlatan var vid skadetillfället cirka 35 1/2 år gammal. Nu har det gått 3 år (och 3 dagar) och vad passar inte bättre i “Corona-tider” än att summera Zlatans senaste 3 år?

Hur bra har Zlatan Ibrahimovic egentligen presterat efter knäskadan? Totalt har han spelat 75 tävlingsmatcher och så här har det sett ut:

20200423-zlatanfacit-efter-20april2017

Säsongen 2019–20 innebär givetvis till och med 23:e april 2020, och den senaste matchen spelades den 8:e mars 2020 (1–2-förlust hemma mot Genoa – Zlatan gjorde Milans enda mål). Hur säsongen avslutas beror helt på de beslut som fattas kring Serie A och den italienska cupen med anledning av Corona-viruset.

Det återstår 12 omgångar av Serie A för Milan. Dessutom återstår en semifinalretur borta mot Juventus i italienska cupen där Zlatan dock är avstängd. Om cupen kommer att spelas färdigt och om Milan slår ut Juventus väntar en finalmatch där Zlatan är tillgänglig med rådande förutsättningar. Zlatan kan spela maximalt 13 ytterligare tävlingsmatcher för Milan denna säsong.

För den pågående ligasäsongen, 2019–20, ser fördelningen ut så här mellan LA Galaxy och AC Milan:

LA Galaxy: 17 ma. – 19 mål (varav 2 på straff) & 4 assist
AC Milan: 8 ma. – 3 mål (varav 0 på straff) & 1 assist
Totalt: 25 ma. – 22 mål (varav 2 på straff) & 5 assist

***

När Zlatans facit beskådas bör följande hållas i minnet…

– Knäskadans karaktär. Kunde ha satt punkt för spelarkarriären.
– Zlatan var 36 år vid comebacken efter skadan.
– Klubbarna som Zlatan spelat för har inte varit blytunga förhandsfavoriter i tävlingarna, så som exempelvis FC Barcelona var när Zlatan skrev på sommaren 2009.

***

Vad anser ni läsare om Zlatans prestationer efter knäskadan?

Carl-Johan Eelde

Reals och Barcas anfallares facit på 2000-talet – efter rykten om Håland till Real

Supernorrmannen Håland, som gjorde braksuccé i Salzburg hösten 2019, bytte till Dortmund i januari 2020 där succén fortsatte, har ryktats att ersätta Karim Benzema i Real Madrid. Men hur bra eller dåligt målfacit har Benzema haft? Bästa sättet är att jämföra med (nästan) alla anfallare i Real Madrid och Barcelona på 2000-talet. Efter att en grafisk jämförelse har sammanställts är det dags att låta detta visas upp här i Statistikbloggen.

Behålla eller skicka iväg Karim Benzema? Det är en fråga som Real Madrid själva säkerligen funderar på när det dykt upp några nya unga superlöften på sistone. En av dessa är norrmannen Håland – en riktig målspruta. Stora frågan är om Håland borde ersätta Benzema. Real Madrid har sin ständiga kamp mot Barcelona att vinna exempelvis La Liga och då kanske det kan behövas lite förändringar i anfallsbesättningen inför nästa säsong – kanske kan Håland vara lösningen.

Så här står sig Benzemas målfacit i La Liga på 2000-talet:

20200407-anfallare-2000-talet-goals-RMA-v2

(Notering till diagrammet ovan: Ruud van Nistelrooy lämnade Real Madrid i januari 2010 för Hamburg efter extremt mycket skadefrånvaro och det är en stor del av förklaringen till de få antal gjorda målen 2008–09 och 2009–10. Även “Brasse-Ronaldo” hade svagt målfacit sista tiden i Real Madrid på grund av skadefrånvaro.)

Efter 27 omgångar (innan “Corona-uppehållet”) denna säsong står Benzema på 14 gjorda mål. Strecket vid 14 mål handlar om Benzemas facit denna säsong efter 27 av 38 omgångar. Vad det kommer sluta på – om / när – säsongen spelas färdigt återstår att se. Så här står sig Benzemas facit mot anfallarna i värsta rivalen Barcelona:

20200407-anfallare-2000-talet-goals-FCB

(Notering till diagrammet ovan: Samuel Eto’o gjorde 5 säsonger i Barca och blev intern skyttekung i ligaspelet 4 gånger under säsongerna 2004–05 till och med 2008–09 innan han och en stor säck med pengar skickades till Inter för att få över en viss Zlatan Ibrahimovic.)

Benzemas facit jämfört med Barcelonas anfallares facit visar tydligt att Benzema ligger lite i lä.

Med tanke på att det återstår 11 omgångar av pågående säsong kan en jämförelse kring målsnitt vara av intresse – så här ser det ut:

20200407-anfallare-2000-talet-snitt-RMA-v2

(Notering till diagrammet ovan: Ruud van Nistelrooys målsnitt på 1,0 säsongen 2009–10 kommer från ett enda mål från en enda ligamatch i den tredje omgången.)

Det handlar alltså om drygt 0,5 mål per match. Samtidigt har den andra stjärnanfallaren Gareth Bale haft det allt svårare med målskyttet. Dessutom är Cristiano Ronaldo borta (Juventus just nu). Det hör inte till vanligheten att Real Madrids interna skyttekung har ett sämre målsnitt än under denna säsong där Benzema är ledare.

Noterbart är att om Ruud van Nistelrooys sista säsong (med 1 mål på 1 ligamatch) räknas bort, så är det bara Cristiano Ronaldo som har lyckats prestera ett målsnitt på minst 0,9 under minst en säsong i Real Madrid på 2000-talet – och detta har portugisen gjort hela 7 gånger (eller 8 om man vill avrunda 0,897 från 2009–10 till 0,9).

Så här ser Benzemas målsnitt för pågående säsongen ut jämfört med Barcelonas facit:

20200407-anfallare-2000-talet-snitt-FCB

Här syns det att Benzemas facit för målsnitt är inte allt för skrämmande. Dessutom syns det att Messi precis som Cristiano Ronaldo har presterat ett målsnitt på minst 0,9 mål under en säsong i väldigt många säsonger. Även Luis Suarez lyckades överträffa 0,9 mål/ligamatch en gång (säsongen 2015–16). Samuel Eto’o, Barcas senaste målkung innan Messi tog över den tronen, lyckades nästan pricka in målsnittet 0,9 under säsongen 2007–08.

***

Samtliga anfallare har ej plockats in i diagrammet så som Jari Litmanen. Anfallare med för få matcher och/eller gjorda mål har ej adderats.

***

Så vad tycker ni läsare? Borde Real Madrid värva Håland i sommar eller när nästa transferfönster öppnar på grund av Corona-viruset? Och om så, borde Benzema och/eller Bale behållas? Eller borde Benzema lämna för en annan klubb?

––––––

Uppdatering (morgonen 8:e april): Ruud van Nistelrooy fanns hela tiden med i bägge Real Madrid-diagrammen med korrekta värden, men i det ena stod det tyvärr Higuain i förklaringen under. Detta är rättat och i samband med detta även adderat info kring van Nistelrooys sista tid i klubben.

Carl-Johan Eelde

Facit som "30-plussare" för anfallare: Zlatan Ibrahimovic är världsklass

När det gäller karriärfacit för gjorda mål med klubblag ligger Zlatan Ibrahimovic i lä jämfört med Messi och Ronaldo – men när det gäller facit sedan 30-årsdagarna för samma sak är det supersvensken som är den stora kungen, i alla fall just nu och ett bra tag framöver.

Zlatan Ibrahimovic blev verkligen en “late bloomer” när det gäller målskyttet. Orsaken till detta kan såklart diskuteras. Men samtidigt har vi alla tagit del av hur många mål det blivit varje säsong för respektive klubblag. Hur står sig detta superfacit mot övriga offensiva spelare genom alla tider? För att göra det enklare att summera antalet gjorda mål för klubblag har följande princip använts…

– en spelare måste någon gång som “30-plussare” ha spelat för klubbar i de bästa ligorna
– om spelaren fyller 30 år på vårsäsongen räknas målen från kommande säsong.
– om spelaren fyller 30 år på höstsäsongen räknas målen från den pågående säsongen.

Denna princip, för att göra summeringen möjlig att göra, blir inte helt rättvis. Exempelvis försvinner Cristiano Ronaldos mål (för klubblag) under februari–maj/juni den säsongen han fyllde 30 år. Spelare som fyller 30 år på hösten kommer få några av målen som 29-åring inräknade.

Trots att det kommer bli en viss felmarginal i sammanställningen så är den ändå väldigt talande. Så här ser den ut:

20200327-anfallare-30-plus-samtliga

Zlatan har alltså gjort fler mål som “30-plussare” än både Puskas och di Stefano som är några av världens bästa anfallare genom alla tider.

Naturligtvis kan fler spelare (som exempelvis Karim Benzema) läggas in i diagrammet men Zlatans 277 mål för klubblag från och med säsongen 2011–12 är väldigt svårslaget. Tilläggas bör att naturligtvis är senaste målet för Milan medräknat.

***

När det gäller mål gjorda för som “30-plussare” för forfarande aktiva spelare ser statistiken ut så här:

20200327-anfallare-30-plus-aktiva

Naturligtvis kan Zlatans facit slås av andra spelare – kanske av Leo Messi som fyller 33 år i sommar. Eller kanske av Ronaldo. Eller någon annan.

***

Avslutningsvis återstår det att se om Corona-virusets spridning i världen kan innebära att vissa spelare har gjort sina sista matcher/mål för klubblag. Vad tror ni läsare?

Carl-Johan Eelde

I Corona-tider: officiella läget just nu för transferfönstren denna vinter

Normalt sett stänger det svenska vinterfönstret i krokarna då Allsvenskan startar. Men denna vår senareläggs bland annat Allsvenskan till “tidigast i slutet av maj” med anledning av Corona-viruset. Med tanke på att det svenska vinterfönstret fortfarande officiellt sett stänger den 31:a mars kommer det bli cirka 2 månader mellan fönstrets stängning och seriestart. Det är naturligtvis inte optimalt men det är så som läget ser ut. Åter dags för en ny koll på när vinterfönstren stänger.

Så här ser läget ut nu – enligt den absolut senaste informationen från FIFA som är daterad 3:e mars 2020:

20200319-transferwindows-early-2020

Två skillnader finns i denna sammanställning jämfört med den förra för cirka 20 dagar sedan:

1 – öppningsdatumet för Kazakstan visade sig vara tidigare, men det påverkar inte stängningsdatumet.
2 – Norges datum för öppning och stängning har senarelagts med 1 dag var. Därmed stänger Norges fönster dagen efter det svenska.

***

Återstår att se – om – stängningsdatumen senareläggs mot bakgrund av Corona.

***

När det gäller sommarens transferfönster ser det ut som att nyheter kommer att introduceras. Bland annat att begränsa lån av spelare. Mer om de eventuella nyheterna finns att läsa här hos fifa.com.

Carl-Johan Eelde

"Corona-paus" för de stora ligorna: en titt på ligagulden sedan 2004–05…

Nu när det kommer bli ont om matchresultat från de större ligorna på målservice-tjänster och i medier på grund av “Corona-pauser” är det ett ypperligt läge att åter igen kasta ett öga på senaste årens mästarlag och jämföra detta med de aktuella serieledarna – samt hur många poäng de icke serieledande regerande mästarlagen är bakom rådande serieledare.

Så här ser läget ut just nu:

20200314-topp7-ligorna-senaste-gulden

Det står i praktiken klart att maximalt fyra av fem regerande mästarlag kommer att försvara sina guld i de fem bästa ligorna. Detta eftersom Liverpool leder Premier League i överlägsen stil och ledningen är i princip ointaglig för närmast jagande laget Man City som också är regerande mästare.

I bästa fall kommer vi se 6 av 7 regerande mästare att försvara sina guld i de sju bästa ligorna.

***

Samtliga av de sju bästa ligorna med undantag för den ryska ligan har inlett en “Corona-paus”. Om även ryska ligan tar en paus återstår att se. Det ser ut som att “Corona-pauserna” i ligorna kommer att bli cirka 3 veckor långa – åtminstone.

Carl-Johan Eelde

CL-titelhållaren Liverpool utslaget - ny koll på storklubbarnas titelchanser

Den överlägsna ledaren i Premier League lyckades inte särskilt bra mot den spanska ligasexan A Madrid i dubbelmötet som avslutades igår kväll på Anfield. Därmed är den regerande mästaren i Champions League redan nu utslaget. Dessutom skickade PSG ut supernorrmannen Hålands nya klubb Dortmund. Sedan tidigare är även Arsenal utslaget från Europa League.

Dags för en ny summering för storklubbarnas titelchanser inför nästa veckas returmöten i europacuperna:

20200312-storklubbarna-titeljakten-status

Nästa vecka har vi följande på menyn för CL, om Corona-viruset inte senarelägger matcher:

Tis 17 mars: City–RMA & Juve–Lyon
Ons 18 mars: BM–Chelsea & Barca–Napoli

När det gäller Man United ser spelschemat ut så här i EL-åttondelen:

Tor 12 mars: LASK–United (avspark ikväll 18:55)
Tor 19 mars: United–LASK

***

När det gäller Liverpool, med tanke på att laget har spelat färdigt i Europa för denna säsong, ser deras CL-facit genom alla tider ut så här:

20200312-cl-facit-alla-tider-liverpool

Historien upprepade sig från CL-guldet 2005. Säsongen därpå, 2005–06, tog det stopp vid åttondelen. Nu senast efter guldet 2019 tog resan slut vid åttondelen i den efterföljande säsongen (2019–20).

***

När det gäller chanser för ligaguld är Milan, Monaco och City i praktiken helt borta även om det högst teoretiskt skulle kunna gå att ordna ett guld. Monaco är närmast att förlora den teoretiska chansen med sina 30 poäng kvar att spela om och 28 poäng upp till serieledande PSG. Monaco måste vinna alla sina 10 resterande matcher och PSG måste förlora samtliga återstående matcher – vilket naturligtvis aldrig kommer att hända i verkligheten. Det är bara i drömmarnas värld det kommer att hända.

Carl-Johan Eelde

Ny koll på storklubbarnas titelchanser – efter det senaste i cuper och ligaspelet

Sedan senaste kollen för cirka 1 månad sedan har det hänt en del kring läget för de europeiska storklubbarnas titelchanser och hur läget ser ut. Exempelvis har Manchester City vunnit den engelska ligacupen efter finalseger mot Olof Mellbergs gamla klubb Aston Villa. Dessutom har några fler PL-klubbar sågats av.

Otroligt faktiskt att med ändå hyfsat många omgångar kvar i Premier League så är ligafyran Chelsea helt avsågat från guldchansen. Laget är 34 poäng bakom ledande Liverpool med 27 poäng (9 matcher) kvar att spela om. Ligatvåan City har däremot guldchansen kvar men i praktiken är chansen som bortblåst – City är 25 poäng bakom Liverpool med 30 poäng (10 matcher) kvar att spela om.

Så här ser läget för pokaler och chans till fler pokaler ut just nu:

 

20200311-storklubbarna-titeljakten-status-v3

Snart kommer vi se en del av lagen i sammanställningen ovan att slås ut från Champions League. Vi har möten som Liverpool–A Madrid, PSG–Dortmund, City–Real och Bayern–Chelsea där alltså 4 av dessa 8 lag kommer att skickas ut. Om ytterligare lag blir utslagna återstår att se: 11:e (ikväll), 17:e och 18:e mars spelas matcherna.

Carl-Johan Eelde

Klart: Cristiano Ronaldo spelar sin 1000:e karriärmatch ikväll – mot Inter!

Ursprungligen skulle Ronaldo ha fått spela sin 1000:e karriärmatch på seniornivå den 1:a mars mot Inter, men den matchen senarelades till 13:e maj och även semi-returen mot Milan som skulle spelats den 4:e mars senarelades. Fram till några dagar sedan såg det ut som att den 1000:e matchen skulle spelas borta mot Bologna idag söndag, men nu blir det som ursprungligt planerat – hemma mot Inter, men 7 dagar senare och inför tomma läktare.

Alla dessa turer med senarelagda matcher beror på Corona-virusets spridning i Italien och främst norra Italien.

Inför Juventus–Inter är Ronaldos läge efter 25 omgångar i ligan:
– 21 spelade matcher (21 starter, 0 inhopp)
– 21 gjorda mål (14 spelmål & 7 straffmål)
– 2 målgivande passningar

Dessutom har Ronaldo en mäktig svit på 11 raka spelade matcher där han har gjort minst 1 mål i varje (16 mål totalt på dessa 11 matcher över de 12 senaste omgångarna). Målsviten kan förlängas till 12 raka spelade matcher.

Mer av intresse beträffande sviter: Juventus har en svit på 6 raka möten med Inter utan förlust, i alla sammanhang och oavsett hemma eller borta. När det enbart handlar om hemmamatcher har Juventus en svit på 7 raka utan förlust mot Inter. Senaste hemmaförlusten mot Inter inträffade den 3:e november 2012.

Det är sedan klockan 13:00 officiellt bekräftat att Ronaldo är med i matchtruppen – som finns att beskåda här.

***

Ronaldos “jubileumsmatch”, den 1000:e i karriären på seniornivå (klubb- och landslag kombinerat) – Juventus hemma mot Inter, sänds på C More Fotboll och C More:s streamtjänst. Avsparkstiden är 20:45. Försnacket börjar 20:40.

Carl-Johan Eelde

Ny Zlatan vs Isak - vid samma ålder - inför Barca–Sociedad ikväll 18:30

Senast Alexander Isak och hans Real Sociedad mötte FC Barcelona i La Liga – den 14:e december – lyckades den unge ex-AIK:aren få in bollen bakom Barcas burväktare. Nu ikväll den 7:e mars med avsparkstid 18:30 är det dags för “returmötet” på Camp Nou.

Kommer vi få se Isak att göra mål igen mot Barca ikväll? Kan Isak till och med sänka Barca? Återstår att se – och inför mötet är det också intressant att ta en titt på svenskens målutveckling denna säsong samt hur detta står sig mot Zlatan Ibrahimovic när han var i samma ålder. Så här ser det ut grafiskt:

20200307-isak-vs-zlatan-ligaspel-same-age

Vi ser här att Isak redan nu vid 25 spelade omgångar står på fler gjorda mål än vad Zlatan lyckades uppnå under hela denna Ajax-säsong som det jämförs med. Noteras bör att i den holländska ligan spelar lagen 34 omgångar medan 38 omgångar gäller i den spanska ligan. Detta beroende på antalet lag i ligorna: 18 jämfört med 20. 17 motståndare hemma & borta innebär 34 omgångar och 19 motståndare hemma och borta innebär 38 omgångar.

Isak har alltså gjort 7 mål på 25 omgångar vilket är ett snitt på 0,28 mål per omgång. Grovt räknat är det 1 mål var fjärde match. Ett målsnitt på 0,28 över 38 omgångar ger 10,64 mål. Så i runda slängar indikerar målsnittet att Isak bör kunna nå 10–11 gjorda mål denna säsong i La Liga. Det innebär 3–4 mål utspritt över de avslutande omgångarna denna vår.

Matchen FC Barcelona – Real Sociedad är planerad att sparkas igång 18:30 och matchen kan ses via C More:s streamingtjänst. Försnacket börjar vid 18:00. Här är detaljerna kring C More:s sändning.

Carl-Johan Eelde

CR7:s karriärmatch nummer 1000 blir inte ikväll heller – troligen på söndag

Fotbollskanalen rapporterade igår (läs nyheten här) att semifinalreturen Juventus–Milan senareläggs. Matchen skulle ha spelats ikväll den 4:e mars. Nytt datum är ännu inte spikat. Det innebär att Ronaldo inte kommer att spela sin 1000:e karriärmatch ikväll.

För Cristiano Ronaldos del ser det – just nu – ut som att han kommer att spela sin 1000:e karriärmatch på söndag borta mot Bologna med ex-MFF:aren Mattias Svanberg, nybliven 21-åring, i truppen. Finns naturligtvis en risk att även denna match kan komma att senareläggas, men i skrivande stund ser läget ut på detta vis.

Sedan tidigare har Juventus–Inter, som skulle ha spelats i söndags, senarelagts till den 13:e maj vilket var finaldatumet för den italienska cupen. Nytt datum för finalen i italiska cupen är den 20:e maj.

***

Värt att veta inför Juventus nästa ligamatch, troligen borta mot Bologna på söndag, är att Cristiano Ronaldo har nätat i samtliga av de senaste 11 ligamatcherna där han har inkluderats i matchtrupperna. I den näst senaste spelade ligamatchen för Juventus, hemma mot Brescia (seger med 2–0), togs Ronaldo inte med i matchtruppen för att “vila” stjärnan. Det gjorde att sviten med mål i 10 raka ligaomgångar fick ett slut. Men sviten med mål i varje – spelad – match lever fortfarande och den är alltså 11 matcher lång. Kan bli förlängd till 12 stycken på söndag – om den matchen spelas och om Ronaldo är i speldugligt skick och att tränaren väljer att låta honom spela.

***

I det föregående blogginlägget i Statistikbloggen finns en summering för hur Cristiano Ronaldos 999 karriärmatcher på seniornivå är fördelade.

Carl-Johan Eelde
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto