Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lewandowski tangerade Gerd Müllers Bundesligamålrekord

Idag i den 33:e omgången i Bundesliga lyckades Bayern Münchens polske stjärnanfallare göra det 40:e ligamålet för säsongen. Det innebär tangerat säsongsrekord med en omgång kvar där Lewandowski kan bli ensam rekordinnehavare.

ANNONS

Det var under säsongen 1971–72 som Gerd Müller gjorde 40 mål för sitt Bayern München i Bundesliga. Det rekordet har stått sig fram till idag lördag den 15:e maj 2021. Nu delar Gerd Müller och Robert Lewandowski på målrekordet.

Lewandowski har gjort de 40 målen på 28 spelade matcher – med en omgång sm återstår. Gerd Müller gjorde de 40 målen på 34 spelade matcher.

Den stora frågan nu är om Lewandowski kommer att göra mål eller inte i den sista omgången (nästa lördag som är den 22:a maj) där vi har följande match:

Bayern München vs Augsburg

Augsburg befinner sig på den undre halvan i tabellen och har säkrat en plats i nästa säsong. Kan därmed inte åka ur serien och har inte särskilt mycket anledning att prestera på topp. Vore en annan situation om Bayern München skulle möta ett nedflyttningshotat lag som har allt att spela för.

ANNONS

***

Troligen kommer Lewandowski vinna Guldskon denna säsong. Ny uppdatering för läget i denna individuella tävling kommer i dagarna.

Carl-Johan Eelde

Efter omgång 6 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Igår spelades den 6:e omgången av Allsvenskan 2021 färdigt och serieledande Djurgården studsade tillbaks till vinnarspåret (2–0 mot Östersund) efter bortaförlusten mot Degerfors i den 5:e omgången. Djurgården är därmed fortfarande i serieledning. Dags för en ny koll på guldchandstabellen och relaterad statistik!

ANNONS

Så här ser den så kallade guldchanstabellen ut efter 6 omgångar:

Det är fortfarande för tidigt att försöka utse ett blivande mästarlag men det ser ut som en väldigt stor sannolikhet att guldet står mellan just Djurgården, Malmö FF och IFK Norrköping. Så har spådomen sett ut i denna blogg efter den 4:e, 5:e och nu även den 6:e omgången. AIK kan dock inte helt räknas bort men är dock inte med i den nyss nämnda klunga som kan bedömas att ha störst chans.

***

Som så ofta blir det dessutom en koll på det lag som just nu är i serieledning – Djurgården – och hur lagets tabellrad står sig mot tidigare serieledande lag i 16-lagsallsvenskan:

Eftersom Djurgården är i ensam serieledning blir jämförelsen tidigare ensamma serieledare (på poäng), samt sorterat efter antal poäng ner till närmast jagande lag i tabellen.

ANNONS

Vi har 9 tidigare ensamma serieledare i 16-lagsallsvenskan. 5 av 9 ensamma serieledare efter 6 omgångar har blivit mästarlag. Det ger en andel på 55–56 procent. De övriga fyra ensamma serieledarna har slutat tvåa, delad trea, 5:a och 6:a. 7 av 9 gånger har den ensamma serieledaren slutat delad trea eller bättre. Därmed är det god anledning att spå att serieledande Djurgården kommer att göra en väldigt fin allsvensk säsong i år.

Så här har Djurgårdens poängfacit efter 6 omgångar sett ut varje säsong i Allsvenskan sedan 2001 efter att ha vunnit Superettan år 2000:

De fyra SM-gulden på 2000-talet har inletts med 10–15 poäng efter 6 omgångar. Därför ser vi streckade linjer för just 10 och 15 poäng.

Den enda gången tidigare som Djurgården haft lika många poäng som nu var 2003: 15 poäng efter 6 omgångar. Den säsongen slutade med ett nytt SM-guld. Men vi ser också den fina säsongsinledningen 2008 som inte följdes upp av en ett bra säsongsfacit.

ANNONS

***

Den 7:e omgången av Allsvenskan 2021 spelas nu på söndag–tisdag den 16:e till 18:e maj. För serieledande Djurgården väntar ett bortaderby mot Hammarby på söndag.

Carl-Johan Eelde

City säkrade PL-guldet igår - ny titt på topp 7-ligorna

Igår tisdag den 11:e maj 2021 blev Manchester City mästare på nytt i Premier League med tre återstående omgångar efter att enda kvarvarande utmanaren Manchester United åkte på stryk med 1–2 hemma mot Leicester. I helgen säkrade Bayern München ligatiteln i Tyskland. Därmed läge att kasta ett öga på alla ligaguld i topp 7-ligorna efter EM 2004.

ANNONS

Så här har ligagulden fördelats på senare år:

Det största utropstecknet är minst sagt Cristiano Ronaldos före detta klubb Sporting som brutit den 18 säsonger långa sviten för Benfica och Porto som turats om att vinna ligagulden (Porto 11 st & Benfica 7 st). Detta utropstecken får nog klassas som större än Inter som bröt Juventus svit som stannade vid 9 raka ligaguld.

Fem av ligagulden i de sju bäst rankade ligorna är redan säkrade. Två av ligagulden har vunnits av regerande mästarlag: Bayern München och Zenit. Det finns fortfarande en chans regerande mästarlagen i Spanien (Real Madrid) och Frankrike (PSG) kan vinna men dessa lag är dock inte i serieledning.

Senast så få som bara två av regerande mästarlagen i de sju bäst rankade ligorna vann sin respektive liga på nytt var säsongen 2017–18.

ANNONS
Carl-Johan Eelde

Efter omgång 5 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Serieledande Djurgården åkte på sitt första poängtapp i söndags borta mot Degerfors: förlust med 0–2. Trots förlusten är huvudstadslaget fortfarande serieledare i årets säsong av Allsvenskan. Dags för en ny koll på den så kallade guldchanstabellen!

ANNONS

Så här ser guldchanstabellen ut just nu efter den 5:e omgången:

Kanske borde även Mjällby ha en så kallad “bock” – √ – efter klubbnamnet för att indikera att laget enligt flertalet parametrar har med den större guldchansen att göra. Detta mot bakgrund att laget hade en tillräckligt bra allsvensk placering förra året och tog poäng i premiärmatchen samt har tillräckligt många poäng just nu.

Efter förra omgången skrev undertecknad följande:

“Rent spontant efter 4 omgångar, baserat på tabellen ovan, ser det ut som att det allsvenska guldet 2021 står mellan följande tre lag: Djurgården, Malmö FF och IFK Norrköping.”

Då var Djurgården etta medan Malmö FF och IFK Norrköping delade femteplatsen – alltså platserna 5 och 6. Nu är alla dessa tre lag på platserna 1–3. Det ser fortfarande ut som att något av dessa tre lag kommer att vinna Allsvenskan 2021. Vi får troligen invänta omgång 14–16 innan vi kan utnämna något av lagen som “blivande mästarlaget”.

ANNONS

***

Beträffande Djurgården är det intressant hur många poäng laget plockat efter 5 omgångar varje säsong sedan 2001:

12 poäng är en tangering av tidigare rekordet från 2003 då det blev ett SM-guld till slut. Om det blir SM-guld även 2021 återstår naturligtvis att se.

En god anledning att inte “ropa hej” så här tidigt på säsongen är bland annat Djurgårdens inledning år 2008 med 11 poäng på 5 omgångar – sedan säckade laget ihop fullständigt de två matcherna innan EM 2008: derbyt mot Hammarby och Kalmar borta. Sedan fortsatte Djurgården att gå dåligt 2008 och det blev ännu värre 2009.

***

Den 6:e omgången spelas ons–tor 12–13:e maj. Serieledande Djurgården tar emot Östersund hemma. Vi har även bland annat AIK–Malmö och Norrköping–Degerfors.

Carl-Johan Eelde

Milan vs Juventus 2010–2021: med och utan Zlatan i Milan

Igår söndag lyckades Milan vinna borta mot Juventus för första gången på cirka 10 år – den gången också med Zlatan Ibrahimovic i Milan. Därmed ett passande läge att kasta ett öga på hur det gått för Milan mot Juventus när Zlatan tillhört Milano-laget, lämnat och återkommit.

ANNONS

Så här har det gått i alla tävlingsmatcher mellan Milan och Juventus sedan säsongen 2010–11:

Vi ser tydligt i sammanställningen ovan vilken skillnad det varit. Vi kan dela in detta i tre epoker: med, utan & med Zlatan Ibrahimovic.

Så här ser Milans inbördes tabellrader ut

Epok 1: 6m 1 2 3 (med Zlatan)
Epok 2: 21m 3 0 18 (utan Zlatan)
Epok 3: 5m 2 2 1 (med Zlatan)
Totalt: 32m 6 4 22

Matchfacit ovan kan omvandlas till procentsatser…

Epok 1: Vinstprocent 16,6 & Förlustprocent 50,0
Epok 2: Vinstprocent 14,3 & Förlustprocent 85,7
Epok 3: Vinstprocent 40,0 & Förlustprocent 20,0

En variant på detta där “poängprocent” innebär att vinster och kryss slås ihop oavsett om det är liga- eller cupmatcher…

Epok 1: Poängprocent 50,0 (med Zlatan)
Epok 2: Poängprocent 14,3 (utan Zlatan)
Epok 3: Poängprocent 80,0 (med Zlatan)

ANNONS

Med “poängprocent” ser man tydligt vilken skillnad det varit med och utan Zlatan Ibrahimovic i Milans spelartrupp. Noterbart för Milans 1–3-förlust den 6:e januari är att Zlatan missade den matchen på grund av lårskadan från bortamatchen mot Napoli den 22:a november 2020.

Hur det blir för Milan mot Juventus nästa säsong återstår att se. Det vi däremot vet är att Zlatan skrev på för ytterligare en säsong (2021–22) med Milan den 22:a april 2021.

Tyvärr tvingades Zlatan Ibrahimovic kliva av gårdagens möte med Juventus efter smärta i ena knät i den 66:e minuten. Statusen för Zlatans knä följs med fördel på fotbollskanalen.se.

Carl-Johan Eelde

Efter omgång 4 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Imorgon lördag den 8:e maj inleds den femte omgången av årets Allsvenskan och på söndag den 9:e maj spelar serieledande Djurgården en bortamatch mot Degerfors som efter många år nu är tillbaks i svensk seriefotbolls finrum. Vad ska man tro om Djurgården och deras guldchans? Samt vilka lag har en realistisk chans att bli mästare i år? Dags för en ny koll på guldchanstabellen!

ANNONS

Så här ser guldchanstabellen ut inför den femte omgången:

Rent spontant efter 4 omgångar, baserat på tabellen ovan, ser det ut som att det allsvenska guldet 2021 står mellan följande tre lag: Djurgården, Malmö FF och IFK Norrköping.

Nu över till de lag som varit ensamma serieledare efter 4 omgångar åren 2008–2020 (16-lagsallsvenskans historia) eftersom nuvarande serieledare – Djurgården – är en ensam serieledare:

Vi ser här ovan att 6 gånger för säsongerna 2008–2020 har vi haft en ensam serieledare – baserat på poäng – och det är 50/50 för guld och sämre placering (3–7). Endast en gång tidigare har en ensam serieledare med full pott efter 4 omgångar vunnit guld.

Normalt sett brukar det vara kring den 15:e omgången då något lag kan börja kallas för “blivande mästarlaget”. Just nu är det för tidigt att säga något om Djurgården men laget är i alla fall med i den klungan (Malmö FF och IFK Norrköping) som kan anses, baserat på statistiken, ha den bästa chansen – som det ser ut just nu.

ANNONS

Övriga lag kan inte inte räknas bort fullständigt men chanserna för dessa lag är allt mellan små och mycket små. En del lag kan räknas bort helt eller nästan helt från guldchanserna. Vi vet att i modern tid har det aldrig inträffat att en nykomling vunnit guld – i år är nykomlingarna Degerfors och Halmstad. Vi vet också hur sällsynt det är att ett guldlag hade en allsvensk placering 8–9 eller sämre föregående år – se detta diagram:

År 2014 slutade Norrköping på 12:e plats (se diagrammet ovan) för att 2015 vinna Allsvenskan. Norrköping är ett av lagen med en större ekonomisk kostym och därmed får man alltid vara öppen för att ett lag med sämre sportslig placering men med större ekonomisk kostym från föregående säsong kan vinna i år – men vilket? IFK Göteborg? AIK? Något annat?

Avslutningsvis när det gäller att försvara ett SM-guld så är det Malmö FF som har varit bäst på detta i modern tid. Malmö FF är som bekant det regerande mästarlaget och i normala fall bör ett regerande mästarlag räknas bort från guldchansen men Malmö FF har av någon eller några anledningar lyckats försvara ett antal SM-guld på senare år. Malmö FF är i högsta grad en av guldfavoriterna i år, trots förlusten mot Djurgården senast.

ANNONS
Carl-Johan Eelde

Vägen till alla CL-guld sedan 1992-93: City favorit i år?

Som förhoppningsvis alla känner till är det inte enbart ligamästare som tävlar i Champions League utan även övriga topplag i de bättre ligorna. Hur ofta är det egentligen som ligamästare vinner CL? Eller rättare sagt – hur såg den långa resan till CL-gulden ut? Kan detta ge ena laget i kommande CL-finalen ett favoritskap?

ANNONS

Så här har den långa vägen till alla CL-guld sett ut:

Vi ser tydligt i sammanställningen ovan när en ligamästare har vunnit CL respektive ett topplag i någon liga som senare gått och vunnit CL.

Två gånger tidigare har en ligafyra vunnit CL: Milan 2003 och Liverpool 2005. Annars handlar det i princip uteslutande om ligatvåor som senare gått och vunnit CL. Förra säsongen (2019–20) blev Man City tvåa och Chelsea blev fyra i Premier League – nu skall dessa två lag mötas i CL-finalen den 29:e maj.

Med tanke på den dominans som ligamästare och ligatvåor har bland CL-gulden ser det ut som att Manchester City får bära ett favoritskap.

Carl-Johan Eelde

Nytt 2000-talsrekord för Djurgården efter 4 omgångar

Djurgården vann den senaste allsvenska matchen som var en tidig så kallad “seriefinal” mot Malmö FF. Det innebär inte enbart fortsatt serieledning utan även 4 raka segrar och ingen poängförlust. Det blårandiga huvudstadslaget är 100-procentigt så här långt denna säsong och det har aldrig hänt tidigare – åtminstone på 2000-talet.

ANNONS

Så här har Djurgårdens samtliga säsonger på 2000-talet sett ut baserat på poäng efter varje spelad match:

Återstår att se hur länge till Djurgården kan vinna och åter vinna denna säsong. Nästa allsvenska match är borta mot “Degen” (Degerfors) nu på söndag den 9:e maj 2021. Bägge lag är för övrigt “DIF” (Degerfors IF & Djurgårdens IF) vilket innebär att vissa medier kan tänkas göra någon slags ordlek i nyhetsrappoteringen.

***

Om man lägger ihop Djurgårdens inledande fyra segrar denna säsong med den avslutande segermatchen förra året innebär det en svit som är 5 raka allsvenska segrar. Senast Djurgården hade en lika lång – eller längre – svit var de 6 omgångarna 16–21 under guldåret 2019. Under guldåret 2019 hade Djurgården även en 5 matcher lång svit omgångarna 9–13.

ANNONS

Övriga sviter (5 raka allsvenska segrar) som Djurgården haft på 2000-talet:

2015-29 till 2016-3 (5 matcher)
2015-4 till 2015-9 (6 matcher)
2005-18 till 2005-22 (5 matcher)
2003-14 till 2003-20 (7 matcher)
2002-23 till 2003-3 (7 matcher)
2002-17 till 2002-21 (5 matcher)

Summeringen innebär denna typ av sviter 9 gånger de senaste 20–21 säsongerna. Med andra ord att Djurgården i genomsnitt har en svit med 5 raka segrar en gång vartannat år (lätt avrundat).

Den stora frågan är just nu hur lång den pågående sviten kommer att bli. För att en ny rekordlång segersvit skall nås krävs tre segrar i rad varav Degerfors borta är nästa match.

Carl-Johan Eelde

Inter ligamästare idag - ny koll på topp 7-ligorna

Juventus imponerande svit på nio raka ligaguld i Italien bröts idag (2:a maj 2021) när Inter blev mästare med fyra återstående omgångar. Därmed ett passande läge att kasta ett nytt öga på alla ligaguld samt nuvarande serieledare och klara mästare i topp 7-ligorna efter sommaren 2004.

ANNONS

Så här ser läget ut just nu:

Inters säkrade guld i den 34:e omgången kan jämföras med förra säsongen då Juventus säkrade guldet i den 36:e omgången. Därmed två omgångar tidigare.

I England och Tyskland är ligagulden i praktiken säkrade och bara en fråga om i vilken omgång det kommer ske. I Ryssland är det relativt god chans att Zenit vinner. I Spanien och Frankrike finns det flera olika lag som fortfarande har god chans att vinna guld.

Spanien (4 omgångar & 12 poäng kvar att spela om):

1 A Madrid 34m 76p
2 R Madrid 34m 74p
3 Barcelona 34m 74p
4 Sevilla 34m 70p
(Alla sämre placerade lag är 100% avhängda från guldchansen)

Frankrike (3 omgångar & 9 poäng kvar att spela om):

1 Lille 35m 76p
2 PSG 35m 75p
3 Monaco 35m 71p
4 Lyon 35m 70p
(Alla sämre placerade lag är 100% avhängda från guldchansen)

I praktiken är det de tre bäst placerade i Spanien guldet står mellan och i Frankrike är det de två bäst placerade lagen.

ANNONS

***

Återstår att se kommande veckorna hur många (eller få?) lag i topp 7-ligorna som visade sig ha lyckats försvara sina guld.

Carl-Johan Eelde

Milans facit 34 omgångar: med & utan Zlatan

Efter gårdagens Milan-seger mot Benevento har Zlatans lag spelat 34 av de 38 matcherna i Serie A denna säsong. Intressant är Zlatan har spelat 17 matcher från start, 1 match med ett sent inhopp samt missat 17 matcher. Detta ger oss en bra situation att jämföra hur Milan har presterat med och utan Zlatan.

ANNONS

Milan i Serie A 2020–21 efter 34 av 38 omgångar…

Speltid: 3060 minuter (+ stopptid)
– Zlatan från start: ca 1427 av 1530 min (84 min/match)
– Zlatan inhoppare: ca 5 av 1530 min

Notering: Zlatans inhopp med cirka 5 återstående minuter mot Torino den 9:e januari kommer att klassas som “utan Zlatan” i jämförelserna nedan.

Milans tabellrad just nu: 34m 21 6 7 62–41 69p (2,03p/match)

Vinster: 21 stycken
– med Zlatan: 11
– utan Zlatan: 10

(Inhoppsmatchen mot Torino var en Milan-seger, 2–0, och räknas in i de 10 segrarna där Zlatan inte varit med från start.)

Kryss: 6 stycken
– med Zlatan: 3
– utan Zlatan: 3

Förluster: 6 stycken
– med Zlatan: 3
– utan Zlatan: 4

Vunna poäng: 69
– med Zlatan: 36 (2,12 i snitt)
– utan Zlatan: 33 (1,94 i snitt)

ANNONS

Gjorda mål: 62
– med Zlatan: 33 (1,94 i snitt)
– utan Zlatan: 29 (1,71 i snitt)

(Zlatan har svarat för 15 mål, varav 3 på straff, och 2 assist – 17 poäng – i de matcher där Milan gjort sammanlagt 33 mål. Det motsvarar en Zlatan-andel på nästan 52 procent. Då skall man komma ihåg att detta är trots Zlatan gått mållös i 8 av de senaste 10 ligamatcherna från start. Det som lyfter denna statistik är den imponerande starten på säsongen.)

Insläppta mål: 41
– med Zlatan: 22 (1,29 i snitt)
– utan Zlatan: 19 (1,12 i snitt)

(Här är den enda statistiken där det varit sämre med Zlatan i laget.)

***

Zlatans senaste gjorda Serie A-mål kom den 21:a mars borta mot Fiorentina. Därefter tre spelade matcher i rad utan att ha gjort mål – men i dessa tre matcher har Milan trots allt vunnit och Zlatan har noterats för 1 assist.

ANNONS

***

Slutsatser får var och en dra, här ovan är det fokus på statistiken. Det som dock kan konstateras är att Milan har presterat åtminstone bättre med Zlatan över hela säsongen.

Just nu har Milan ett en fin förlustfri svit – med Zlatan i laget – där det är 4 vinster och 1 kryss. Detta kan jämföras med Milan utan Zlatan där det är två raka förluster och för den som vill se det på detta sätt: senaste sju Milan-matcherna utan Zlatan i laget har inneburit 4 förluster + 1 kryss + endast 2 segrar.

***

Milans nästa Serie A-match kan vara av stor betydelse i jakten på en så bra europacupplats som möjligt: borta mot Juventus den 9:e maj, alltså nästa söndag.

Denna helg blev Milan till slut avhängt från den sista lilla guldchansen eftersom ledande Inter också vann. Inter har nu 82 poäng och Milan kan bara nå 81 poäng som absolut bäst. Endast Atalanta har den teoretiska guldchansen kvar bland lagen bakom ledande Inter: 83 poäng vid full pott – men Inter kommer knappast att missa guldet. Klungan med lag bakom Inter har siktet inställt på Champions League-platserna just nu.

ANNONS
Carl-Johan Eelde

Arkiv

ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto