Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Efter Allsvenskan omgång 18: Östersunds långa svit sprack & ny guldchanstabell

Hammarby hakar på AIK i den absoluta tabelltoppen och IFK Göteborg såg till att det tätkännande Östersunds långa förlustfria svit stannade vid 10 matcher. Ungefär så kan måndagens allsvenska matcher sammanfattas och därmed dags för en ny guldchanstabell.

Det är fyra lag som just nu har presterat minst lika bra som tidigare guldlag i 16-lagsallsvenskan har presterat som sämst efter 18 omgångar – dock faller Östersund bort på grund av premiärförlusten. Därefter ligger Malmö FF och snokar precis under dessa fyra topplag. Malmö FF har dock fler poäng än vad vad guldlagen i 14-lagsallsvenskan 1993–2007 hade som sämst, vilket ändå gör att guldchansen får anses finnas kvar men att den är väldigt liten.

Sedan tidigare nämnt i bloggen sågade Kalmar med stor hjälp av en viss Erton Fejzullahu av Djurgården från guldchansen med att strö mer salt i såren i helgen efter 0–5-misären mot Häcken matchen innan. Djurgården har 7 poäng upp till sista europaplatsen. Eventuellt kan en fjärdeplats – som är 5 poäng bort – ge EL-kval men då krävs rätt resultat i Svenska Cupen om Djurgården inte vinner den tävlingen.

Så här ser läget ut just nu efter 18 omgångar:

20180820-allsvenskan-guldchanstabellen

(Egentligen är Trelleborg sist och Dalkurd näst sist via total målskillnad.)

När det gäller sviter tog Östersunds fina svit på 10 raka utan förlust (8–2–0) slut efter 1–2 mot IFK Göteborg. Örebros svit med 7 raka allsvenska matcher utan seger förlängdes till 8 stycken (0–2–6) efter stryk mot Hammarby.

Värt också att notera är att både Elfsborg och Trelleborg står på 5 raka förluster.

***

Så här har topp 6-klubbarnas poängkonton utvecklats hittills denna säsong:

20180820-allsvenskan-topp-6-klubbarna-2018

På delad 6:e-plats finns både Djurgården och Häcken. Häcken har kommit starkt på sistone med ett kryss följt av tre raka segrar: fyra raka utan förlust med ett väldigt bra poängsnitt.

***

Så här många poäng är lagen efter ledande AIK med 12 omgångar kvar av säsongen, vilket ger 36 poäng/lag i potten:

1 AIK, 42p, CL-kval
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
2 Hammarby, –2p (2 poäng efter), EL-kval
3 Norrköping, –7p, EL-kval
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
4 Östersund, –9p
5 Malmö FF, –11p
6 Häcken, –14p
7 Djurgården, –14p
8 Sundsvall, –16p
9 Kalmar FF, –16p
10 Göteborg, –20p
11 Örebro, –22p
12 Sirius, –25p
13 Elfsborg, –26p
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
14 BP, –26p, allsvensk kvalplats
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
15 & 16 Trelleborg & Dalkurd, –30p, nedflyttning

***

Någon som tror att något annat lag än AIK och Hammarby kan vinna guld i år?

Carl-Johan Eelde

AIK har nu 30 raka utan förlust & Kalmar sågade av Djurgården från guldchansen

Skilda världar för de så kallade “tvillingklubbarna” AIK och Djurgården just nu. Medan AIK ångar på i guldstriden och förlängt sin redan imponerande förlustfria svit i Allsvenskan till 30 (!) matcher har Djurgården förnedrats rent sportsligt senaste två matcherna och statistiken visar att laget numera är i princip helt borta från allt vad guldchans heter.

0–5 mot Häcken och 0–2 mot Kalmar. 0–7 över de två senaste matcherna för Djurgården. Snacka om resultatmässig förnedring. Djurgården är statistiskt sett helt borta från guldchansen samt hela 14 poäng bakom serieledande AIK som nu har 30 raka allsvenska matcher utan förlust.

Djurgårdens europadrömmar blir därmed något av följande då CL-kvalplatsen via SM-guld bedöms som helt osannolik:

Sluta på plats 2–3 i Allsvenskan och garanteras en EL-kvalplats
Sluta på plats 4 och hoppas på rätt resultat i Svenska Cupen
Vinna Svenska Cupen 2018–19 (och därmed försvara cupguldet)

Så här ser den så kallade Guldchanstabellen ut just nu efter helgens matcher…

20180819-allsvenskan-guldchanstabellen

Noterbart är hur detta Elfsborg fortsätter att förlora. Nu är det fem (!) raka förluster och innan dess en oavgjord match. En poäng på sex senaste matcherna. Det börjar verkligen bli dags att räkna med att Elfsborg mycket väl k-a-n hamna på kvalplatsen likt Helsingborg för någon säsong sedan.

***

Ikväll fullbordas den 18:e omgången med följande matcher:

Göteborg – Östersund (19:00 C More Sport)
Hammarby – Örebro SK (19:00 Sportkanalen & C More Fotboll)

Värt att ha i åtanke inför dessa matcher är att Östersund har 10 raka utan förlust (8–2–0) och Hammarby har 5 raka utan förlust (3–2–0). Göteborg har två raka förluster och Örebro har 7 raka utan seger (0–2–5) samt en enda seger på 10 senaste matcherna (1–2–7).

Carl-Johan Eelde

Inför helgens allsvenska omgång: AIK har 29 raka utan förlust – men vem är tvåa nu?

Ikväll startar en ny omgång – den 18:e – av årets Allsvenskan med matchen Sirius–Dalkurd. Precis som inför tidigare omgångar är det stora intresset AIK:s – i modern tid för Allsvenskan – extremt långa förlustfria svit. Den är inför den kommande omgången 29 matcher lång. Ska den bli 30? Och vilket lag är egentligen tvåa just nu?

Längsta förlustfria sviterna just nu…

AIK – 29 matcher (12 st 2017, 17 st 2018)
Östersund – 10 (8 segrar)
Malmö FF – 7 (5 segrar)
Hammarby – 5 (3 segrar)
Sirius – 4 (4 segrar)
Sundsvall – 4 (2 segrar)
Häcken – 3 (2 segrar)
BP – 2 (2 segrar)
Norrköping – 2 (0 segrar, 2 kryss)

Tvåa bakom AIK:s 29 raka utan förlust är alltså Östersund med sina fina tio inklusive åtta segrar. Starkt jobbat!

Djurgårdens 8 raka förlustfria allsvenska matcher fick ett smärtsamt slut i söndags då laget förnedrades av Häcken med hela 5–0. Nu får Blåränderna börja om från noll igen.

***

För BP:s del är deras 2 matcher långa segersvit extra intressant. Innan denna svit spelade laget hela 49 allsvenska matcher utan två segrar i rad. Senast BP vann åtminstone 2 allsvenska matcher i rad var de 3 matcherna i omgångarna 24–26 år 2013. Nästan fem år sedan.

Kommer BP att ordna sin tredje raka seger i denna omgång? Det är lättare sagt än gjort då serieledande AIK med sina 29 förlustfria allsvenska matcher i rad kommer på besök till Grimsta i Stockholms västra utkant på söndag.

Carl-Johan Eelde

Efter FIFA-rankinglistan för augusti 2018: Sveriges ranking grafiskt sedan 1993

Idag presenterade FIFA augusti månads världsrankinglista för herrfotbollen och detta är inte vilken rankinglista som helst då räknesystemet har gjorts om totalt. Bort med det gamla och in med en – variant – av den alternativa världsrankingen ELO.

För er som undrar över ELO-rankingen så finns den här att beskåda. Sverige befinner sig på 18:e plats på augustilistan för ELO-rankingen. Men på varianten av ELO-rankingen som FIFA har konstruerat ligger Sverige på 13:e plats på augustilistan. Med bakgrund av denna differens (plats 13 och 18 för Sveriges del) kommer bli intressant att jämföra ELO-rankingen och den ELO-baserade FIFA-rankingen framöver.

Hur man än vrider och vänder på det så är det FIFA-rankingen och inte ELO-rankingen som gäller när fotbollsnationerna ska lottas mot varandra. Därför är det FIFA-rankingen som är mest relevant. Återstår att se om 5–20 år om matematiken bakom FIFA-rankingen behöver göras om ytterligare en gång.

Så här har Sverige placerat sig över samtliga rankinglistor från FIFA sedan lanseringen av världsrankingen 1993:

20180816-fifa-ranking-aug-2018-sverige

Senast Sverige hade en bättre rankingposition än nuvarande 13 var septemberlistan 2005 med rankingen 10. 155 månader eller nästan 13 år har det gått sedan den där 10:e-platsen. Alternativt uttryckt: Sverige har just nu den bästa rankingen på nästan 13 år.

***

Stora frågan: någon av er läsare som tror att Sverige kan nå plats 10 eller bättre innan EM 2020?

***

PS. Ikväll med avsparkstid 19:00 avgörs det om Malmö FF ska få möta Midtjylland eller The New Saints (“TNS”) i sista kvalomgången till Europa League. Midtjylland spelar hemma och har med sig en 2–0-ledning från bortamötet i Wales förra veckan.

Carl-Johan Eelde

Lägger in Liverpool och Atlético Madrid i topplistan över flest titlar 2018–19

Från och med nu kommer både Liverpool och Atlético Madrid att finnas med i topplistan över flest titlar bland storklubbarna denna säsong. Detta som respons på kommentarerna till förra blogginlägget.

Därmed är det läge för en uppdaterad tabell. Så här ser den ut:

20180816-storklubbarna-titeljakten-status

Den stora frågan nu är såklart: saknas det någon mer storklubb/tungvikare? Inter? Roma? Lyon? Marseille? Benfica? Porto? Någon annan? Eller känns sammanställningen komplett?

Carl-Johan Eelde

Efter Reals förlust i UEFA-supercupen: ny koll på storklubbarnas titelkamp

Det blev Europa League-vinnaren Atlético Madrid som drog längsta stickan i UEFA-supercupen ikväll via seger i förlängning efter 2–2 vid full tid. Det ville sig helt enkelt inte för Real Madrid som därmed bommade sin första av fem chanser denna säsong för en nya titlar.

Därmed dags att summera läget för de europeiska storklubbarna:

20180815-storklubbarna-titeljakten-status

Nästa titelchans för klubbarna i tabellen ovan är i december i det så kallade “klubblags-VM” där Real Madrid kliver in i semifinalen den 19:e december. Finalen spelas 22:a december. Därefter väntar den italienska supercupfinalen en bit in i januari.

Nu är det bara två lag kvar bland storklubbarna som har chans på hela fem titlar den här säsongen: Paris SG och Manchester City.

***

Fråga till er läsare: vill ni se fler klubbar i sammanställningen över storklubbar? Vill ni ha med exempelvis Liverpool och Atlético Madrid? Några fler? Kommentera i så fall och motivera gärna.

Carl-Johan Eelde

MFF utslaget från CL – uppdaterad grafik över 20 senaste svenska CL-kval

Inte ens ett enda mål lyckades Malmö FF göra borta mot det gamla Videoton (numera Vidi) på ungersk mark ikväll. 0–0 slutade matchen och därmed summeras dubbelmötet till 1–1 där Videoton drog längsta stickan tack vare 1–0 i bortamålsräkningen. Videoton går nu vidare till nästa kvalrunda medan Malmö FF tröstas av UEFA med en plats i sista kvalomgången till Europa Leagues gruppspel.

Nu blir det kvalspel mot antingen walesiska The New Saints eller danska Midtjylland för att nå Europa League. Midtjylland har en 2–0-ledning efter första mötet. Returen spelas på torsdag och ett nordiskt derby vore väl häftigare än Malmö FF mot ett lag från Wales?

Noterbart för The New Saints är att laget har vunnit den inhemska ligan senaste sex säsongerna samt sju gånger senaste åtta säsongerna.

Ett Europa League-gruppspel med gynnsam lottning där Malmö FF presterar i linje med Östersunds insats förra hösten är vad Allsvenskan skulle behöva just nu – med tanke på att AIK, Djurgården och Häcken snabbare än kvickt blev utslagna i EL-kvalet.

Nu över till den uppdaterade grafiken över svenska lagens facit i CL-kvalen senaste åren…

20180814-cl-kvalfacit-senaste-20-kvalen-inkl-2018-19

***

Den stora frågan: varför gick det så snett även denna sommar för Malmö FF i kvalet med de resurser som skapats efter två CL-höstar och en läropeng från förra årets dunderfiasko mot Vardar? Vad har ni för magkänsla, läsare?

***

Till sist, det där med Anders Svensson och hans skor och hyllorna. Förhoppningsvis har Svensson haft fler än ett enda par under hela sin långa karriär, samt minst en enda hylla hemma att välja var skorna skall ställas 🙂

 

Carl-Johan Eelde

Inför MFF:s CL-kvalretur ikväll: senaste 20 årens kval för allsvenska lag

Ikväll med avsparkstid 20:00 spelar Malmö FF returmatch borta mot ungerska MOL Vidi FC (tidigare Videoton) med ett 1–1-resultat i bagaget från hemmamatchen förra veckan. Det hela handlar om den tredje kvalomgången av totalt fyra till Champions League. Malmö startade detta kval i första omgången och prestationen hittills är nyttig att jämföra med senaste årens resultat för de allsvenska lagen.

Så här har det sett ut de senaste 20 åren för de svenska lagen i kvalet till Champions League:

20180814-cl-kvalfacit-senaste-20-kvalen

Resultatet 1–1 hemma mot MOL Vidi FC (tidigare Videoton) från förra veckan innebär att Malmö FF måste göra minst ett mål på ungersk mark – och inte släppa in för många – för att gå vidare till nästa kvalomgång som populärt kallas “Play-off”. Om Malmö FF tar sig dit väntar vinnaren mellan AEK Aten och Celtic (1–1 inför returen).

För de 19 senaste kvalen (1999–2017) har vi sett allsvenska lag gå hela vägen till Champions League 4 gånger, vilket motsvarar cirka 21 procent. Löst räknat når ett svenskt lag Champions League vart femte år i snitt.

Om Malmö FF skickas ut från CL-kvalet ikväll väntar ett tröstpris i fort av fortsatt europacupspel i form av Play-off (kvalrunda 4) för Europa League, vilket innebär antingen walesiska The New Saints eller danska Midtjylland (2–0-ledning för danska laget inför returen).

Oavsett sportslig utgång ikväll för Malmö FF väntar Celtic, AEK Aten, The New Saints eller Midtjylland under veckorna 34–35, och det är vecka 33 just nu för er som inte är kalenderbitare.

Kanalpropagandan hittar ni som vanligt på tvmatchen.

***

Uppdaterat kl 22:50: ni har så rätt kära läsare – undertecknad förväxlade kvalrutterna. Inlägget uppdaterat med korrekt info nu i efterhand. Ber om ursäkt för missen, och tacksam för påpekandena.

Carl-Johan Eelde

Grafiskt: Elfsborg i fritt fall sedan Anders Svensson lade skorna på hyllorna

Elfsborg, Elfsborg… vad gör laget DÄR nere i tabellen just nu? För inte länge sedan vann laget 2 SM-guld och prenumererade på europacupplatser och laget tippades ofta på förhand som ett allsvenskt topplag inför varje säsong. Med en viss Anders Svensson i laget, bör tilläggas.

Men då var då, och nu är nu. Efter att Anders Svensson pensionerade sig från elitfotbollen har Elfsborg fått klara sig utan sin mittfältsjuvel från och med år 2016. Det började skapligt med en femteplats, vilket var ett hack sämre än året innan. Därefter har det fortsatt att gått utför.

Nu i helgen kunde Elfsborg notera sin 9:e – upprepar: NIONDE – förlust på de 17 matcherna som hittills avverkats. 53% av matcherna denna säsong har alltså varit förluster. Laget är nu nere på en 13:e-plats (!) i den allsvenska tabellen.

Så här har det sett ut grafiskt under epoken med Anders Svensson i laget samt efter att han slutade:

20180814-elfsborg-anders-svensson-epoken

Elfsborgs facit med Anders Svensson i laget under hela säsonger sedan 2006:

2006: 1 ––> GULD
2007: 4
2008: 2
2009: 3
2010: 4
2011: 3
2012: 1 ––> GULD
2013: 6
2014: 4
2015: 4

Under dessa 10 hela säsonger placerade sig Elfsborg som sämst fyra under hela 9 säsonger. Det stora bottennappet 2013 blev en 6:e-plats, vilket på den tiden kanske kunde tyckas vara en större missräkning, men klart bättre än fiaskoplaceringen 13 som laget innehar just nu med 13 omgångar kvar av säsongen.

***

Diagrammet ovan visar dock bara Elfsborg på 2000-talet och det framgår att Anders Svensson spelade i Allsvenskan med laget sedan 1997 vilket var lagets comeback-år efter att ha vunnit Division 1 Södra 1996. Ett diagram för Elfsborg i Allsvenskan sedan 1997 ser ut så här:

20180814-elfsborg-anders-svensson-epoken-sedan-1997

Det är slående hur Elfsborg presterat i Allsvenskan med och utan Anders Svensson. Det var en ung Anders Svensson i första epoken 1997–2001 där laget kom femma år 2000. Frågan vi aldrig kommer få svar på är hur Elfsborg hade presterat 2001 om Svensson ej hade lämnat för Southampton tidigt under sommaren. Nu blev det en 10:e-plats 2001 som följdes upp av platserna 10, 10 och 9.

Blev en viss uppryckning 2005 när Anders Svensson kom hem under sommaren. Därefter var laget en allsvensk tungviktare 10 år i rad. För att därefter tappa fäste sakta men säkert. Nu efter 17 omgångar säsongen 2018 är Elfsborg som sagt nere på en 13:e-plats vilket är den sämsta placeringen efter att laget flyttades upp från “dåtidens Superettan”.

Inte nog med att Elfsborg är på en 13:e-plats. Laget under, BP på plats 14 (kvalplatsen), har lika många poäng men sämre målskillnad. Risken finns att Elfsborg kan glida ner till den ovissa kvalplatsen den närmsta tiden. För att Elfsborg ska glida ner till direktnedflyttning krävs att Trelleborg och/eller Dalkurd gör enorma uppryckningar – samt att BP ska prestera någorlunda bra.

***

Den stora frågan just nu är såklart: blir det Allsvenskan eller Superettan för Elfsborg nästa år? Och om det blir Allsvenskan – blir det via ett allsvenskt kval? Vad tror ni läsare?

Carl-Johan Eelde

Storklubbarnas titeljakt 2018/19 – läget inför dagens två supercupfinaler

Ikväll spelas inhemska supercupfinalerna nummer 3 och 4 (Tyskland och Spanien) för de 5 bäst rankade ligorna i Europa. Förra helgen spelades de två första (Frankrike och England). Den italienska dröjer dock till en bit in i januari 2019. Vi kan redan här och nu konstatera att de två första titlarna har vunnits.

Inför kvällens två supercupfinaler är det därför av intresse att ta en titt på läget just nu beträffande antal vunna titlar per klubb och hur bästa utfall ser ut samt en genomgång kring vilka tävlingar respektive klubb är med i under den nyligen inledda säsongen 2018–19:

20180812-storklubbarna-titeljakten-status

 

I de två supercupfinalerna hittills har vi kunnat se att Paris SG slog Monaco med 4–0 och Man City slog Chelsea med 2–0.

Kvällens supercupfinalerna är följande…

Avsparkstid 20:30 Eintracht Frankfurt – Bayern München (Tyskland)
Avsparkstid 22:00 Barcelona – Sevilla (Spanien)

Den europeiska supercupfinalen nu på onsdag kväll 15:e augusti blir en uppgörelse mellan vinnarna av CL och EL vilket är Real Madrid mot Atlético Madrid.

Den så kallade “kanalpropagandan” hittar ni som vanligt på tvmatchen.

***

Inför denna säsong har tre lag från tre olika ligor chans på 5 titlar vilket är lättare sagt än gjort att vinna. Även om man heter Real Madrid eller PSG.

Förra säsongen var det Real Madrid och Paris SG som vann flest titlar bland de europeiska storklubbarna med fyra vardera. PSG fixade den inhemska “kvadruppeln”: supercupen, ligan, ligacupen och cupen. Real Madrid vann den inhemska och europeiska supercupen samt klubblags-VM och Champions League.

Förrförra säsongen (2016–17) var Real Madrid ensam med att vinna flest antal titlar, även den gången fyra stycken (europeiska supercupen, klubblags-VM, ligan och Champions League).

***

Stora frågan: någon som tror att vi får se en storklubb vinna hela fem titlar denna säsong? Eller blir det “bara” fyra stycken som mest?

Lilla frågan: vad tycker ni om dessa ligacuper som inte finns i samtliga länder? Borde denna tävlingsform skrotas helt eller borde de länder som inte har tävlingen införa den?

Carl-Johan Eelde