Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Grafiskt - Zlatan 0 till 300 mål i topp 5-ligona i Europa

Statistikbloggen 2021-12-12 18:00

Grattis Zlatan Ibrahimovic! Nu 300 gjorda mål i topp 5-ligorna. Detta tack vare ett det sena kvitteringsmålet (90+2) i går borta mot Udinese. Därmed läge att kasta ett öga på målutvecklingen från 0 till 300 i toppligorna! För att göra grafiken mer intressant blir det precis som vid tidigare genomgångar en jämförelse med Messi och Ronaldo.

Så här ser utvecklingen ut till och med den 11:e december, det vill säga innan PSG:s match mot Monaco ikväll där Messi troligen kommer att starta:

Vi ser här att Zlatan behövde några fler säsonger på sig än vad Messi och Ronaldo behövde. För Ronaldo är de 3 målen från Sporting-säsongen ej medräknad i diagrammet. Messi är den enda spelaren som aldrig spelat i en liga utanför topp 5.

När det gäller totalt antal ligamål ser det ut så här:

Ronaldo: 486 st (inkl 3 st för Sporting)
Messi: 475 st (474 för Barca & 1 för PSG)
Zlatan: 403 st (inkl alla 16 MFF-mål)
Zlatan: 391 st (exkl Superettan 2000)
Zlatan: 387 st (exkl alla 16 MFF-mål)

Annons

Nästa milstolpe för Zlatan är det 400:e ligamålet för matcher i högsta division. 9 mål återstår vilket är full realistiskt mot mitten/slutet av våren 2022 om han håller sig tillräckligt skadefri.

Zlatans facit hittills denna säsong i Serie A med Milan efter 17 av 38 omgångar är 7 mål och 1 assist på 10 matcher varav 7 starter & 3 inhopp. 6 av de 7 målen gjordes efter 40-årsdagen den 3:e oktober. Målsnittet är knappt 88 minuter speltid per mål samt 0,70 gjorda mål per match.

Carl-Johan Eelde

Inför kvalet till Allsvenskan 2022: statistiken för 2000–2020

Statistikbloggen 2021-12-10 14:27

Det allsvenska Halmstad eller blir det Helsingborg från Superettan som kniper den sista allsvenska platsen för säsongen 2022? Omöjligt att veta på förhand. Men statistiken kan kanske ge en fingervisning för vilket lag som bör ha störst chans att vinna dubbelmötet som spelas den 11:e & 14:e december. Därför dags att kasta ett öga på alla kvalmöten 2000–2020!

Först ut – den kronologiska genomgången:

Alla matchresultat är i det allsvenska kvallagets favör. AS är Allsvenskan medan S1 är Superettan.

Vi ser att lagen från Allsvenskan aldrig har haft kortare sviter än 3 raka segrar inför den pågående sviten som är 2 raka segrar. Nu möts Halmstad och Helsingborg precis som i slutet av 2016 då Halmstad drog det längsta strået.

Ytterligare av intresse är att Halmstad har vunnit samtliga av sina 3 kval till Allsvenskan: 2 gånger som ett lag från Superettan och 1 gång som ett allsvenskt lag. Helsingborg har förlorat sin enda kvalmatch (2016) – då som allsvenskt lag.

Annons

Totalt har det spelats 20 kvalmöten 2000–2020. De allsvenska lagen var vunnit 13 gånger medan lagen från Superettan har vunnit 7 gånger. Det ger 65–35 i procent/sannolikhet i allsvensk favör.

***

Nästa genomgång – sorterat efter bästa resultat (för det allsvenska laget) i den första matchen i dubbelmötet och hur det inneburit för totalresultatet:

Här syns det tydligt att när laget från Superettan vunnit med 2 måls marginal eller mer har det inneburit stor fördel. Endast en gång har ett lag från Allsvenskan lyckats vända ett 2-målsunderläge efter första mötet (Djurgården 2009).

När det allsvenska laget har vunnit första mötet är det näst intill säkert att laget även kommer stå som segrare i dubbelmötet. Ett undantag finns: allsvenska BP 2018 som förlorade på grund av bortamål då man spelade 1–2 i hemmareturen mot AFC Eskilstuna.

Annons

***

Nästa genomgång – sorterat efter flest gjorda mål (för det allsvenska laget) i den första matchen i dubbelmötet och hur det inneburit för totalresultatet:

Här syns det ganska tydligt hur viktigt det är med antal gjorda mål i första mötet. När det allsvenska laget har gjort 2 eller fler mål i första mötet har det alltid slutat med seger i kvalet. Det syns även tydligt hur viktiga de gjorda målen från lagen från Superettan är.

***

Sista genomgången – sorterat efter bästa totalresultat (för det allsvenska laget) i dubbelmötet:

Det syns tydligt att de allsvenska lagen inte är så beroende av att vinna första mötet för att vinna dubbelmötet. Vad vi däremot kan se är hur viktigt det är att – göra mål – i första mötet där laget från Superettan spelar på sin hemmaplan.

Det andra mötet är desto mer intressant, då det allsvenska laget har hemmaplan. De allsvenska lagen har vunnit 13 dubbelmöten och det intressanta är att 10 av dessa gånger har laget vunnit mot laget från Superettan.

Annons

***

Så här spelas kvalet till Allsvenskan 2022…
Möte 1: Helsingborg – Halmstad (lör 11 dec kl 15:00)
Möte 2: Halmstad – Helsingborg (tis 14 dec kl 19:00)

Sändande TV-kanal för det allsvenska kvalet finns att hitta hos förslagsvis tvmatchen.

Carl-Johan Eelde

Barcelonas gruppspel 2021 det sämsta sedan 1997

Statistikbloggen 2021-12-09 09:42

Det blev ett katastrofalt CL-gruppspel för Barcelona denna höst. Sviten på 19 raka gruppspel där laget gått vidare – antingen till CL-slutspel eller nästa gruppspel – bröts denna höst. För att hitta ett ännu sämre facit för “Barca” får man gå tillbaks till hösten 1997.

Hösten 1997 slutade Barca sist i sin grupp med endast en seger, två kryss samt tre förluster samt målskillnaden –7. Det är fortfarande senaste gången som Barca lyckades vinna så lite som endast en match. Denna höst blev det två segrar och laget undvek att sluta sist i gruppen vilket gav en tröstpresent i form av en plats i Europa League-slutspelet. Därmed har Barca trots allt – chans – på en europacup-titel i vår, till skillnad från Zlatans Milan som likt hans före detta klubb Malmö FF slutade sist i sin grupp.

För att illustrera hur det gått för Barca i alla CL-gruppspel (eller det första gruppspelet för säsongerna med två gruppspel) är målskillnaden talande:

Annons

Här syns det tydligt att det endast hänt två gånger med negativ målskillnad: hösten 1997 (7–14) samt hösten 2021 (2–9). Samtliga gruppspel har bestått av 4 lag där varje lag möter sina konkurrenter både hemma och borta vilket innebär 6 matcher.

Beträffande gjorda mål är höstens ynka 2 en katastrofsiffra. Inför denna höst var tidigare bottenrekordet 7 gjorda mål (hösten 1997 samt hösten 2009). Nu är nya bottenrekordet 2. Hösten 2009 med 7 gjorda mål räddades av endast 3 insläppta mål.

***

Den stora frågan nu är förmodligen: kan Barcelona rycka upp sig till nästa säsong? Eller blir det flera säsonger framöver med ett medelmåttigt Barca som i bästa fall kan nå en Europa League-plats likt Milan senaste åren?

Carl-Johan Eelde

Zlatan står på 299 mål i topp 5-ligorna

Statistikbloggen 2021-12-08 15:40

Nästa ligamål för Milan blir Zlatan Ibrahimovics 300:e mål i topp 5-ligorna. Men hur står sig detta facit med 299 ligamål på högsta nivå? En jämförelse med Messi och Ronaldo är därmed av intresse.

Den pågående säsongen i Milan är den 16:e för Zlatan i en topp 5-liga. Så här har utvecklingen sett ut för Zlatan, Messi och Ronaldo i topp 5-ligorna:

Messi gjorde sitt 300:e mål i en topp 5-liga en bit in på den 12:e säsongen. Samma sak för Ronaldo. Zlatan kommer med största sannolikhet att göra detta i den 16:e säsongen. Han ligger lite i lä sett till målen och det går såklart alltid att diskutera hur lätt eller svårt det är att uppnå ett visst målfacit beroende på vilken klubb spelaren tillhör.

***

När det gäller alla ligamål i större sammanhang än Allsvenskan ser det ut så här:

Det återstår alltså 14 mål till milstolpen 400 fullträffar (i större sammanhang än Allsvenskan) för Zlatan Ibrahimovic. För Messis och Ronaldos del är milstolpen 500 ligamål nära.

Annons

Zlatan gjorde 16 ligamål för Malmö FF: 4 i Allsvenskan (1999 & 2001) och 12 i Superettan (2000). Det innebär att om dessa mål inkluderas är Zlatans facit 390 ligamål på högsta division alternativt 402 ligamål på seniornivå.

Noterbart är att Zlatan har gjort 5 ligamål (och 1 assist) som 40-åring. Dessa 5 mål är utspridda på 8 spelade matcher: 6 från start samt 2 inhopp (med 13 respektive 3 minuter kvar av ordinarie tid). I praktiken innebär det 5 mål & 1 assist på 6 matcher.

Nästa ligamatch för Zlatan och hans Milan är nu på lördag den 11:e december borta mot Udinese (och kan ses på C More Fotboll). Senast Milan mötte Udinese borta i Serie A var drygt 1 år sedan, då svarade Zlatan för 1 mål och 1 assist i lagets 2–1-seger.

Kanske gör Zlatan sitt 300:e mål i en topp 5-liga på lördag kväll?

Annons
Carl-Johan Eelde

Efter omgång 30 av Allsvenskan 2021: så blev guldchanstabellen

Statistikbloggen 2021-12-04 22:09

Grattis Malmö FF till SM-guldet! Det blev en ovanligt oviss kamp om guldet denna säsong men mycket från guldchanstabellen skulle visa sig hålla ännu ett år. Därmed läge att ta en titt på detta.

Först ut, tabellen efter den 30:e och sista omgången:

Malmö FF vann alltså tack vare bättre målskillnad. Detta innebär att det är första gången i 16-lagsallsvenskans historia som ett SM-guld vinns tack vare målskillnad jämfört med närmast jagande lag, därmed dags för en återblick på alla mästarlag sedan 2008:

Det visade sig åter igen hålla att det serieledande laget efter 29 omgångar vinner SM-guld, denna återblick visar hur detta har sett ut:

2019 hade ledande Djurgården 1 färre plusmål än närmast jagande lag vilket innebar att vid en förlust skulle poängledningen inte räcka.

Nu 2021 motsvarade Malmö FF:s 10 fler plusmål ett slags “låtsaspoäng” i händelse av att MFF kryssar medan AIK vinner vilket blev utfallet.

Annons

Tabellen ovan i diagramform tydliggör siffrorna:

***

Åter igen grattis till Malmö FF som vann SM-guldet och får en ny chans att kvala till Champions League. Statistiken har även visat att det är ytterst få regerande mästare som försvarar sitt guld. Malmö FF har gjort det tidigare och har nu gjort det igen.

Sviten från 1993, efter att Mästerskapsserien skrotats, beträffande att alla mästarlag har tagit poäng i första allsvenska matchen höll i sig. Dessutom ser vi att 59 poäng eller mer för ett SM-guld har hållit i sig.

Vi har därmed god anledning att förlita oss på statistiken även för nästa säsong av Allsvenskan.

***

Nu närmast väntar det allsvenska kvalet: dubbelmötet mellan Halmstad och Helsingborg den 11:e och 14:e december. Brukar det allsvenska laget eller laget från Superettan vinna? Denna blogg kommer att kasta ett öga på detta inom kort och i god tid inför dessa två matcher.

Annons
Carl-Johan Eelde

Efter omgång 29 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Statistikbloggen 2021-11-30 07:23

Malmö FF & AIK tog chansen i den näst sista omgången medan Djurgården & Elfsborg sågades av. Malmö FF har nu en 2-poängsledning med 10 plusmål med endast 3 poäng kvar att spela om. Hur det än går i den sista omgången upprepar sig historiken: ett guldlag tar poäng i säsongspremiären. Troligen upprepar sig även minst 59 poäng för ett SM-guld. Dags nu för årets sista guldchanstabellen för Allsvenskan 2021!

Så här ser läget ut inför den sista omgången som spelas den 4:e december:

Nu återstår endast två lag med chansen kvar där Malmö FF minst sagt har allt i sina egna händer tack vare en 2-poängsledning samt 10 fler plusmål än det enda laget med teoretisk chans kvar att bli mästare: AIK.

Åter igen har statistiken haft många rätt denna säsong. Först och främst gäller det att ett blivande mästarlag tar poäng i den första matchen för säsongen. Därför som Elfsborg (förlorade premiärmatchen) aldrig kunde pekas ut som ett blivande mästarlag under sommaren/hösten.

Troligen kommer Malmö FF att runda av säsongen med 59 (vid kryss mot Halmstad) eller 61 poäng (vid seger mot Halmstad) vilket gör att 59-poängsnivån åter igen har hållit. Detta har tillåtit guldchanstabellen att räkna bort respektive lag som inte längre kan nå 59 poäng.

Annons

Åter igen visar Malmö FF att laget är näst intill unikt i svensk klubbfotboll att kunna försvara ett SM-guld, ifall SM-guldet kommer att försvaras på lördag eftermiddag. MFF försvarade sina SM-guld 2013 samt 2016 med att följa upp dessa 2014 samt 2017.

Senast ett allsvenskt lag vann SM-guld 3 eller fler år i rad var IFK Göteborg 1993–1996: 4 år i rad. Kommer Malmö FF att kunna utmana denna imponerande svit?

Något som dock inte var möjligt i år var att förutspå ett blivande mästarlag vid halvtid av säsongen. Djurgården var dock serieledare efter 15 omgångar men ni som hängt med i denna blogg minns att det aldrig spåddes en blivande mästare.

***

Nu över till hur det gått för alla serieledare vid 29 spelade omgångar sedan säsongen 2008:

Här ser vi att – ALLA – serieledande lag efter 29 omgångar sedan 2008, det vill säga samtliga säsonger i 16-lagsseriens historia, har vunnit SM-guld.

Annons

Vi kan iskallt räkna med att Malmö FF ordnar detta!

I slutomgången nu på lördag den 4:e december har vi dessa två matcher som har med den yttersta toppstriden och därmed SM-guldet att göra:

Malmö FF (28 plusmål) – Halmstad
AIK (18 plusmål) – Sirius

För att AIK skall vinna SM-guld krävs något av följande “mirakel”:

alt 1) Malmö FF förlorar (kvar på 58p) & AIK vinner (når 59p)
alt 2) Malmö FF kryssar (når 59p, 28 plusmål) & AIK vinner gigantiskt stort (når 59p, 29 plusmål eller mer)

För alternativ 2 måste AIK vinna med 11 måls marginal (11–0, 12–1, osv) eller bättre mot Sirius. En sådan storseger kan knappast vara möjlig.

Detta gör att Malmö FF i praktiken blir mästare 2021 vid ett kryss hemma mot Halmstad tack vare den ointagliga målskillnaden.

Carl-Johan Eelde

Efter omgång 28 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Statistikbloggen 2021-11-22 23:56

Ikväll spelades den 28:e omgången färdigt av Allsvenskan 2021 och nu återstår endast 6 poäng i potten för respektive lag. Det innebär att endast de fem högst placerade lagen har teoretisk guldchans kvar. Matematisk chans, bör understrykas. Men frågan är hur stor chans det är för respektive lag att vinna SM-guld. Dags för en ny koll på guldchanstabellen med mera.

Först ut, guldchanstabellen:

Det är minst sagt upp till var och en att avgöra själv. Men det ser ändå ut som att Malmö FF och Djurgården är de två lag som guldet står mellan.

***

Nu över till hur det gått för alla serieledare efter 28 spelade omgångar sedan 2008 då 16-lagsallsvenskan hade sin premiärsäsong:

Tabellen ovan visar att alla serieledare utan säkrat SM-guld med 1 poängs marginal eller bättre efter 28 omgångar har vunnit SM-guld.

Malmö FF är i en liknande situation som AIK 2009 med 1 poängs marginal till tvåan. Återstår naturligtvis att se om Malmö FF kommer att vinna Allsvenskan 2021.

***

Nu över till hur både Djurgården och Malmö FF har presterat efter 28 omgångar varje säsong på 2000-talet i Allsvenskan, med Djurgården först ut:

Annons

…och här kommer Malmö FF:

Diagrammet för Malmö FF gör att det inte känns “kassaskåpssäkert” att laget kommer att vinna SM-guld i år även om chansen är god.

***

Nästa omgång spelas 28–29:e november. Då har vi mötena Kalmar – MFF, Djurgården – Varberg samt ElfsborgAIK beträffande de fyra topplagens matcher. Halmstad som riskerar att hamna på kvalplats spelar hemma mot femman Hammarby.

Gällande Elfsborg – AIK betyder den mycket för en europacupplats. Kalmar är i praktiken borta från europacupplatserna vilket möjligen kan vara till MFF:s fördel. Varberg har snudd på säkrat det allsvenska kontraktet vilket kan vara till Djurgårdens fördel.

***

Sista omgången, den 30:e, spelas den 4:e december (gemensam avspark 15:00), med följande matcher för de lag som just nu är på topp 5:

Malmö FF – Halmstad
Häcken – Djurgården
AIK – Sirius
Örebro – Elfsborg
Hammarby – Kalmar

Annons
Carl-Johan Eelde

VM-kvalgruppernas facit jämfört med ländernas världsrankingar

Statistikbloggen 2021-11-18 16:09

De totalt 10 VM-kvalgrupperna i Europa spelades nyligen färdigt. Därmed har vi 10 länder som är VM-klara samt 10+2 länder som får en andra chans tack vare andraplatsen (bland annat Sverige) eller tack vare Nations League. Men blev gruppernas facit som förväntat baserat på den sista världsrankingen inför kvalspelet? Detta är vad som har granskats.

Nedan kommer tre stycken bilder för de 10 grupperna, där bilderna inkluderar kvalgrupperna A–D, E–G samt H–J:

***

Statistik för världsrankingen (februari 2021) jämfört med utfallet i kvalgrupperna…

Antal grupper som slutade precis som förväntat: 3 av 10
Antal sämst rankade lag som slutade sist: 9 av 10
Antal bäst rankade lag som vann sin grupp: 8 av 10
Antal näst bäst rankade lag som blev tvåa: 5 av 10

***

Den största floppen i hela kvalspelet får anses vara Österrike i grupp F. Även Island kan förmodligen dela den flopp-stämpeln med Österrike. Både Österrike och Island placerade sig 2 platser sämre än vad världsrankingarna skvallrade om.

Annons

Nordmakedonien i grupp J är den enda nationen som placerade sig mer än en plats bättre än vad världsrankingen skvallrade om med de 2 platserna bättre.

Estland var det enda på förhand jumbotippade laget (baserat på världrankingen i februari 2021) som lyckades prestera bättre.

***

Andra chansen (play-off) för de 12 nationerna spelas 24–29:e mars 2022 i form av ett cupspel med semifinal samt final för 3 olika grupper. Där och då avgörs det om Sverige når VM. Den 26:e november lottas “andra chansen” där vi har 6 seedade lag samt 6 oseedade. Sverige är i den seedade gruppen.

Notera att Sverige kommer kommer att behöva vinna både en semifinal (24:e mars) samt en finalmatch (29:e mars) för att nå VM. Det vi vet är att Sverige kommer i egenskap av seedat lag att spela semifinalen på hemmaplan. Om Sverige når final kommer lottning att avgöra om det blir hemma- eller bortamatch.

Annons
Carl-Johan Eelde

Inför VM-kvalmatchen Spanien–Sverige imorgon: inbördes statistik

Statistikbloggen 2021-11-13 15:53

Nu väntar en direkt avgörande match imorgon kväll om direktplatsen till VM: Spanien–Sverige. Eftersom Spanien leder gruppen räcker oavgjort för att gå till VM men för svensk del krävs seger. Hur sannolik kan en svensk seger vara? Dags för en koll på lagens inbördes möten!

Morgondagens möte blir det 18:e länderna emellan. Så här har det gått i de 17 första:

Med tanke på att Sverige möter Spanien på spansk mark är det givetvis intressant med dessa matcher särredovisat:

Här syns det tydligt hur svårt Sverige har haft borta mot Spanien, speciellt när det handlar om tävlingsmatcher.

Sverige mötte Spanien i Spanien i somras, vilket inte finns med bland bortamatcherna ovan då mästerskapsmatcher klassas som både bortamark samt neutral mark. Den matchen slutade 0–0. Sverige har därmed aldrig gjort mål mot Spanien i en tävlingsmatch i Spanien. Kanske kan det bli ändring på detta på söndag kväll.

Annons

Så här har det gått för Sverige mot Spanien i samtliga tävlingsmatcher:

För de tre senaste mötena är det Sverige som är “storebror”.

***

Nu över till bägge ländernas världsrankingar (sista rankingtabellen för respektive år) sedan början av 90-talet då detta introducerades av Fifa:

2008–2013 hade Spanien sin bästa period då nationen var världsetta. Därefter har landet mer eller mindre befunnit sig i intervallet 5–10. I den senaste rankingtabellen (oktober 2021) är Spanien nummer 7 medan Sverige är nummer 17.

***

Den stora frågan är naturligtvis: kan Sverige pressa fram en ny bragd genom att bortaslå Spanien i morgon kväll?

Matchen startar 20:45 svensk tid imorgon söndag. TV4 är sändande kanal i Sverige med försnack som startar 20:30. Även C More Fotboll kommer att sända matchen.

Carl-Johan Eelde

Inför VM-kvalmatchen Georgien–Sverige imorgon: bägges världsrankingar sedan 90-talet

Statistikbloggen 2021-11-10 14:01

De kommande dagarna avgörs det om Sverige tar en direktplats till VM, får kvala vidare eller i värsta fall att det inte blir VM 2022 för svensk del. Som de flesta har koll på är det två bortamatcher som Sverige skall spela. Georgien borta på torsdag kväll samt Spanien borta på söndag kväll. Inför morgondagens match mot Georgien finns inte mycket statistik att kasta ett öga på. Därför blir det fokus på världsrankingarna.

Först ut en koll på ländernas inbördes möten:

Så här lite inbördes statistik finns, delvis på grund av att Georgien är en ganska nybliven fotbollsnation. Georgien var en del av Sovjetunionen fram till 1992 för att därefter bli fullvärdig medlem i både Fifa och Uefa samma år. 1990 spelade Georgien sin första landskamp men den var inofficiell. Den första officiella landskampen spelades 1992.

***

Nu över till Sveriges och Georgiens världsrankingar:

Mellan tummen & pekfingret ser vi att Sveriges genomsnittliga ranking över tid är runt 20 medan Georgien ligger kring 100. Vid den senaste rankingen i oktober är Sverige på plats 17 medan Georgien är på 93.

Annons

***

Sändande TV-kanal är TV4 men även C More Fotboll. På grund av olika tidszoner startar matchen 18:00 svensk (centraleuropeisk) tid. TV4:s försnack startar 17:50.

Carl-Johan Eelde

Arkiv

ANNONS
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto