Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Barcelonas gruppspel 2021 det sämsta sedan 1997

Statistikbloggen

Det blev ett katastrofalt CL-gruppspel för Barcelona denna höst. Sviten på 19 raka gruppspel där laget gått vidare – antingen till CL-slutspel eller nästa gruppspel – bröts denna höst. För att hitta ett ännu sämre facit för “Barca” får man gå tillbaks till hösten 1997.

Hösten 1997 slutade Barca sist i sin grupp med endast en seger, två kryss samt tre förluster samt målskillnaden –7. Det är fortfarande senaste gången som Barca lyckades vinna så lite som endast en match. Denna höst blev det två segrar och laget undvek att sluta sist i gruppen vilket gav en tröstpresent i form av en plats i Europa League-slutspelet. Därmed har Barca trots allt – chans – på en europacup-titel i vår, till skillnad från Zlatans Milan som likt hans före detta klubb Malmö FF slutade sist i sin grupp.

För att illustrera hur det gått för Barca i alla CL-gruppspel (eller det första gruppspelet för säsongerna med två gruppspel) är målskillnaden talande:

Annons

Här syns det tydligt att det endast hänt två gånger med negativ målskillnad: hösten 1997 (7–14) samt hösten 2021 (2–9). Samtliga gruppspel har bestått av 4 lag där varje lag möter sina konkurrenter både hemma och borta vilket innebär 6 matcher.

Beträffande gjorda mål är höstens ynka 2 en katastrofsiffra. Inför denna höst var tidigare bottenrekordet 7 gjorda mål (hösten 1997 samt hösten 2009). Nu är nya bottenrekordet 2. Hösten 2009 med 7 gjorda mål räddades av endast 3 insläppta mål.

***

Den stora frågan nu är förmodligen: kan Barcelona rycka upp sig till nästa säsong? Eller blir det flera säsonger framöver med ett medelmåttigt Barca som i bästa fall kan nå en Europa League-plats likt Milan senaste åren?

Publicerad 2021-12-09 09:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto