Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter omgång 28 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Statistikbloggen

Ikväll spelades den 28:e omgången färdigt av Allsvenskan 2021 och nu återstår endast 6 poäng i potten för respektive lag. Det innebär att endast de fem högst placerade lagen har teoretisk guldchans kvar. Matematisk chans, bör understrykas. Men frågan är hur stor chans det är för respektive lag att vinna SM-guld. Dags för en ny koll på guldchanstabellen med mera.

Först ut, guldchanstabellen:

Det är minst sagt upp till var och en att avgöra själv. Men det ser ändå ut som att Malmö FF och Djurgården är de två lag som guldet står mellan.

***

Nu över till hur det gått för alla serieledare efter 28 spelade omgångar sedan 2008 då 16-lagsallsvenskan hade sin premiärsäsong:

Tabellen ovan visar att alla serieledare utan säkrat SM-guld med 1 poängs marginal eller bättre efter 28 omgångar har vunnit SM-guld.

Malmö FF är i en liknande situation som AIK 2009 med 1 poängs marginal till tvåan. Återstår naturligtvis att se om Malmö FF kommer att vinna Allsvenskan 2021.

***

Nu över till hur både Djurgården och Malmö FF har presterat efter 28 omgångar varje säsong på 2000-talet i Allsvenskan, med Djurgården först ut:

Annons

…och här kommer Malmö FF:

Diagrammet för Malmö FF gör att det inte känns “kassaskåpssäkert” att laget kommer att vinna SM-guld i år även om chansen är god.

***

Nästa omgång spelas 28–29:e november. Då har vi mötena Kalmar – MFF, Djurgården – Varberg samt ElfsborgAIK beträffande de fyra topplagens matcher. Halmstad som riskerar att hamna på kvalplats spelar hemma mot femman Hammarby.

Gällande Elfsborg – AIK betyder den mycket för en europacupplats. Kalmar är i praktiken borta från europacupplatserna vilket möjligen kan vara till MFF:s fördel. Varberg har snudd på säkrat det allsvenska kontraktet vilket kan vara till Djurgårdens fördel.

***

Sista omgången, den 30:e, spelas den 4:e december (gemensam avspark 15:00), med följande matcher för de lag som just nu är på topp 5:

Malmö FF – Halmstad
Häcken – Djurgården
AIK – Sirius
Örebro – Elfsborg
Hammarby – Kalmar

Annons
Publicerad 2021-11-22 23:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto