Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför kvalet till Allsvenskan 2022: statistiken för 2000–2020

Statistikbloggen

Det allsvenska Halmstad eller blir det Helsingborg från Superettan som kniper den sista allsvenska platsen för säsongen 2022? Omöjligt att veta på förhand. Men statistiken kan kanske ge en fingervisning för vilket lag som bör ha störst chans att vinna dubbelmötet som spelas den 11:e & 14:e december. Därför dags att kasta ett öga på alla kvalmöten 2000–2020!

Först ut – den kronologiska genomgången:

Alla matchresultat är i det allsvenska kvallagets favör. AS är Allsvenskan medan S1 är Superettan.

Vi ser att lagen från Allsvenskan aldrig har haft kortare sviter än 3 raka segrar inför den pågående sviten som är 2 raka segrar. Nu möts Halmstad och Helsingborg precis som i slutet av 2016 då Halmstad drog det längsta strået.

Ytterligare av intresse är att Halmstad har vunnit samtliga av sina 3 kval till Allsvenskan: 2 gånger som ett lag från Superettan och 1 gång som ett allsvenskt lag. Helsingborg har förlorat sin enda kvalmatch (2016) – då som allsvenskt lag.

Annons

Totalt har det spelats 20 kvalmöten 2000–2020. De allsvenska lagen var vunnit 13 gånger medan lagen från Superettan har vunnit 7 gånger. Det ger 65–35 i procent/sannolikhet i allsvensk favör.

***

Nästa genomgång – sorterat efter bästa resultat (för det allsvenska laget) i den första matchen i dubbelmötet och hur det inneburit för totalresultatet:

Här syns det tydligt att när laget från Superettan vunnit med 2 måls marginal eller mer har det inneburit stor fördel. Endast en gång har ett lag från Allsvenskan lyckats vända ett 2-målsunderläge efter första mötet (Djurgården 2009).

När det allsvenska laget har vunnit första mötet är det näst intill säkert att laget även kommer stå som segrare i dubbelmötet. Ett undantag finns: allsvenska BP 2018 som förlorade på grund av bortamål då man spelade 1–2 i hemmareturen mot AFC Eskilstuna.

Annons

***

Nästa genomgång – sorterat efter flest gjorda mål (för det allsvenska laget) i den första matchen i dubbelmötet och hur det inneburit för totalresultatet:

Här syns det ganska tydligt hur viktigt det är med antal gjorda mål i första mötet. När det allsvenska laget har gjort 2 eller fler mål i första mötet har det alltid slutat med seger i kvalet. Det syns även tydligt hur viktiga de gjorda målen från lagen från Superettan är.

***

Sista genomgången – sorterat efter bästa totalresultat (för det allsvenska laget) i dubbelmötet:

Det syns tydligt att de allsvenska lagen inte är så beroende av att vinna första mötet för att vinna dubbelmötet. Vad vi däremot kan se är hur viktigt det är att – göra mål – i första mötet där laget från Superettan spelar på sin hemmaplan.

Det andra mötet är desto mer intressant, då det allsvenska laget har hemmaplan. De allsvenska lagen har vunnit 13 dubbelmöten och det intressanta är att 10 av dessa gånger har laget vunnit mot laget från Superettan.

Annons

***

Så här spelas kvalet till Allsvenskan 2022…
Möte 1: Helsingborg – Halmstad (lör 11 dec kl 15:00)
Möte 2: Halmstad – Helsingborg (tis 14 dec kl 19:00)

Sändande TV-kanal för det allsvenska kvalet finns att hitta hos förslagsvis tvmatchen.

Publicerad 2021-12-10 14:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto