Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

VM-kvalgruppernas facit jämfört med ländernas världsrankingar

Statistikbloggen

De totalt 10 VM-kvalgrupperna i Europa spelades nyligen färdigt. Därmed har vi 10 länder som är VM-klara samt 10+2 länder som får en andra chans tack vare andraplatsen (bland annat Sverige) eller tack vare Nations League. Men blev gruppernas facit som förväntat baserat på den sista världsrankingen inför kvalspelet? Detta är vad som har granskats.

Nedan kommer tre stycken bilder för de 10 grupperna, där bilderna inkluderar kvalgrupperna A–D, E–G samt H–J:

***

Statistik för världsrankingen (februari 2021) jämfört med utfallet i kvalgrupperna…

Antal grupper som slutade precis som förväntat: 3 av 10
Antal sämst rankade lag som slutade sist: 9 av 10
Antal bäst rankade lag som vann sin grupp: 8 av 10
Antal näst bäst rankade lag som blev tvåa: 5 av 10

***

Den största floppen i hela kvalspelet får anses vara Österrike i grupp F. Även Island kan förmodligen dela den flopp-stämpeln med Österrike. Både Österrike och Island placerade sig 2 platser sämre än vad världsrankingarna skvallrade om.

Annons

Nordmakedonien i grupp J är den enda nationen som placerade sig mer än en plats bättre än vad världsrankingen skvallrade om med de 2 platserna bättre.

Estland var det enda på förhand jumbotippade laget (baserat på världrankingen i februari 2021) som lyckades prestera bättre.

***

Andra chansen (play-off) för de 12 nationerna spelas 24–29:e mars 2022 i form av ett cupspel med semifinal samt final för 3 olika grupper. Där och då avgörs det om Sverige når VM. Den 26:e november lottas “andra chansen” där vi har 6 seedade lag samt 6 oseedade. Sverige är i den seedade gruppen.

Notera att Sverige kommer kommer att behöva vinna både en semifinal (24:e mars) samt en finalmatch (29:e mars) för att nå VM. Det vi vet är att Sverige kommer i egenskap av seedat lag att spela semifinalen på hemmaplan. Om Sverige når final kommer lottning att avgöra om det blir hemma- eller bortamatch.

Annons
Publicerad 2021-11-18 16:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto