Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter omgång 30 av Allsvenskan 2021: så blev guldchanstabellen

Statistikbloggen

Grattis Malmö FF till SM-guldet! Det blev en ovanligt oviss kamp om guldet denna säsong men mycket från guldchanstabellen skulle visa sig hålla ännu ett år. Därmed läge att ta en titt på detta.

Först ut, tabellen efter den 30:e och sista omgången:

Malmö FF vann alltså tack vare bättre målskillnad. Detta innebär att det är första gången i 16-lagsallsvenskans historia som ett SM-guld vinns tack vare målskillnad jämfört med närmast jagande lag, därmed dags för en återblick på alla mästarlag sedan 2008:

Det visade sig åter igen hålla att det serieledande laget efter 29 omgångar vinner SM-guld, denna återblick visar hur detta har sett ut:

2019 hade ledande Djurgården 1 färre plusmål än närmast jagande lag vilket innebar att vid en förlust skulle poängledningen inte räcka.

Nu 2021 motsvarade Malmö FF:s 10 fler plusmål ett slags “låtsaspoäng” i händelse av att MFF kryssar medan AIK vinner vilket blev utfallet.

Annons

Tabellen ovan i diagramform tydliggör siffrorna:

***

Åter igen grattis till Malmö FF som vann SM-guldet och får en ny chans att kvala till Champions League. Statistiken har även visat att det är ytterst få regerande mästare som försvarar sitt guld. Malmö FF har gjort det tidigare och har nu gjort det igen.

Sviten från 1993, efter att Mästerskapsserien skrotats, beträffande att alla mästarlag har tagit poäng i första allsvenska matchen höll i sig. Dessutom ser vi att 59 poäng eller mer för ett SM-guld har hållit i sig.

Vi har därmed god anledning att förlita oss på statistiken även för nästa säsong av Allsvenskan.

***

Nu närmast väntar det allsvenska kvalet: dubbelmötet mellan Halmstad och Helsingborg den 11:e och 14:e december. Brukar det allsvenska laget eller laget från Superettan vinna? Denna blogg kommer att kasta ett öga på detta inom kort och i god tid inför dessa två matcher.

Annons
Publicerad 2021-12-04 22:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto