Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ovärdigt för det mest framgångsrika laget i EM:s historia

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Ni som har följt min blogg under de senaste åren vet om att jag har varit väldigt kritisk gentemot Jogi Löw. Hans experiment och val av formation/taktik sedan VM 2018 har gjort mig oerhört frustrerad. I förra veckans träningsmatch mot Danmark (1:1) fick vi återigen se den missgynnsamma uppställningen 3-4-3. Detta är en uppställning som är anpassad efter motståndet och inte för att främja Tysklands egna spel, pinsamt.

FEGT SPEL

Ingen har nog missat att Tyskland är i ”dödens grupp” eller som jag kallar den ”mästarnas grupp”:

 • Frankrike (VM-mästarna från 2018)
 • Portugal (EM-mästarna från 2016)
 • Tyskland (VM-mästarna från 2014)
 • Ungern
Annons

Detta är en oerhört tuff grupp, men jag tror att den passar Tyskland bättre i grunden än en ”enkel grupp”. Förstå mig rätt. Att möta stornationer som Frankrike och Portugal är såklart väldigt svårt, men under de senaste åren har Tysklands (främsta) problematik varit att de upplevts vara passionslösa och fjuttiga. Nu när de bokstavligen ställs mot de bästa på hemmaplan med supportar i ett mästerskap MÅSTE de leverera. Bara det faktum att nästan hälften av laget spelar på ”hemmaplan” i München (Bayern München-spelare) bör ju ge en extra kick.

Under pågående landslagsläger inför EM har Löw kört med både en 3-4-3 och en 4-2-3-1 formation. Det är väldigt tydligt varför han använder den förstnämnda formationen; han vill ha en ”stabil grund” när Tyskland möter motstånd såsom Frankrike och Portugal. Jag förstår tanken MEN INTE om man är Tyskland. Det är en skam att den mest framgångsrika nationen i EM-sammanhang ska börja anpassa sig efter motståndaren på det sättet. Att de dessutom anpassar sig till den grad att de använder sig av en formation som inte ens gynnar spelarmaterialet är bedrövligt. Löw bör istället lita på sitt manskap då det ju ändå rätt bra spelare han har till förfogande. Han borde spela med en formation och taktik som framhäver tyskarnas styrka, speciellt nu när han har plockat tillbaka världens bästa ”Raumdeuter” Thomas Müller.

Annons

Alla vet om att Müller trivs som bäst när han får ligga bakom lagets spets. Under bara de senaste säsongerna har han gjort hela 42 (!!) assist och över 20 ligamål från denna position. Tillsammans med resterande Bayern-block skulle Löw kunna efterlikna en stor del av det framgångsrika Bayern München-bygget.

 • Neuer
 • Süle
 • Kimmich
 • Goretzka
 • Sané
 • Gnabry
 • Müller
 • Musiala
Annons

Även om man spelar med den klassiska formationen 4-2-3-1 så betyder inte det att man nödvändigtvis behöver spela alla Bayern München-spelare från start. Tyskland har en historik av att dominera i det centrala mittfältet, men med en 3-4-3 är de alltid en spelare för lite, samtidigt som kantspringarna hittills inte har hittat rätt. Både Klostermann och Gosens var väldigt bleka i matchen mot Danmark. Med tanke på den enorma kvalité som Tyskland har i mittfältet så borde laget inte ställa upp med en extra mittback som inte håller världsklassnivå.

ÅTERKOMSTEN

Med det sagt är jag ändå väldigt glad och nöjd över att se Thomas Müller och Mats Hummels i landslagsdressen igen. Detta är en duo som har varit väldigt saknad i det tyska landslaget.

Jag tvivlar inte en sekund på att de två spelarna kommer höja nivån avsevärt. Det tyska landslaget har bland annat fått kritik för att de har varit alldeles för tysta. Ingen har egentligen tagit kommandot på planen verbalt förutom Kimmich, förrän nu. Med ”Radio Müller” och Hummels på planen i matchen mot Danmark fick vi genast se (men framförallt höra) mer liv på planen igen. Ett viktigt steg framåt.

Annons

INFÖR LÄGRET

Under landslagslägret har Löw framförallt satsat på det defensiva spelet, fysiken och fasta situationer. Laget har brustit gällande samtliga tre punkter under de senaste åren. Lyssna bara på det här – Tyskland har haft 171 hörnor sedan VM 2018 och enbart gjort 2 (!!!) mål på dem. Ett otroligt underbetyg. Rent försvarsmässigt har tyskarna sett ut som en schweizerost vilket Hummels förhoppningsvis kommer kunna hjälpa till att ändra på.

100-KLUBBEN

Ikväll spelar kaptenen Manuel Neuer sin 100:e landskamp för Tyskland. Neuer blir därmed den 16:e spelaren som når denna milstolpe (den första målvakten). Högst upp hittar vi legenden Lothar Matthäus.

Ja, nu börjar verkligen EM-pulsen komma. Ikväll väntar den sista träningsmatchen mot Lettland innan Tyskland spelar sin premiärmatch mot Frankrike. LOS GEHT’S!

Annons
Publicerad 2021-06-07 12:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto