Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
4:48

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Olof Lundh ge sin syn på Superligan i spelaren ovan.

SvFF-basen bekräftar - Zlatan, Lindelöf och Kulusevski kan missa EM: "Spelarna är offer"

3v

Zlatan Ibrahimovic, Dejan Kulusevski och Victor Nilsson Lindelöf riskerar att missa EM - efter beskedet om superligan.
Beslut väntas klubbas igenom inom kort.
- Det kommer diskuteras den närmaste veckan, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF och vicepresident i Uefa, till Fotbollskanalen.

Under söndagen gick tolv europeiska storklubbar ut med beskedet att de ska starta en stängd superliga, tillsammans med ytterligare tre icke namngivna klubbar. Uefa tar kraftigt avstånd, och menar att de kommer ta till åtgärder mot klubbar och spelare som deltar i den nya turneringen.

ANNONS

- Super League är ett hemskt förslag. De få medlemsklubbarna drivs av girighet. Spelarna, som är inblandade i Super League, kommer inte att få spela VM eller EM. De kommer inte att kunna kallas till landslag. Det är en spottloska mot de som älskar fotboll. Vi låter inte dem ta bort det från oss. Det är ett oärligt och själviskt förslag, säger ordförande Alexander Ceferin enligt den italienska tidningen Gazzetta dello Sport.

Planen uppges vara att ”Super league” ska dra igång 2022. Däremot kan det få konsekvenser för spelarna redan nu.

- Vi kommer att ta till alla sanktioner vi kan och vi kommer att informera er så fort vi har klara svar. Min åsikt är att spelarna så snart som möjligt måste bli stoppade från alla turneringar, säger Ceferin.

Frågan alla ställer sig är - kommer spelarna uteslutas från spel redan till sommarens EM?

ANNONS

Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF och vicepresident i Uefa svarar:

- Det skulle kunna bli aktuellt. Det här är frågor som kommer diskuteras den närmaste veckan. Vi har möte med exekutivkommittén på fredag, och då ska vi ta reda på förutsättningarna. Och det är klart att det här kan få en väldigt stor påverkan, och huruvida det ska gälla från sommarens EM eller från höstens VM-kval eller nästa år. Det är ännu inte beslutat. Men det är klart att konsekvensen av att delta i en klubb som är med i en utbrytarliga innebär att du inte kan vara med i övriga Uefa- och Fifa-turneringar. Där är regelverket tydligt, säger han till Fotbollskanalen.

När måste ni ha ett beslut klart gällande sommarens EM?
- Ska det gälla redan till sommarens EM måste det tas ett beslut väldigt snabbt. Analyser kommer ske och vi har som sagt möte på fredag och då får vi en uppdatering.

ANNONS

Hur stor är risken att de aktuella spelarna missar sommarens EM, på grund av Super League-beslutet?
- Jag kan inte taxera de riskerna, men att det är uppenbart att man inte kan delta i en utbrytarliga, och samtidigt delta i andra tävlingar som arrangeras av Fifa och Uefa, och kanske inte heller i de inhemska ligorna. Men när en sån sak ska implementeras - det behövs lite mer tid för att fatta beslut om.

Om beslutet klubbas igenom - att spelare som representerar klubbar i Superligan inte får delta i sommarens EM, berörs Sverige genom att Zlatan Ibrahimovic, Dejan Kulusevski och Victor Nilsson Lindelöf inte får delta. Ett enormt bakslag för landslagets chanser att ta sig långt.

- Det är tre världsspelare och det skulle naturligtvis betyda mycket för det svenska landslaget och för spelarna själva. Att få komma hem och spela för sitt landslag är väl en av de finaste upplevelserna man har, och att få delta i ett EM-slutspel. Så det är klart att det får en väldigt negativ påverkan, men det är också konsekvenserna av beslutet de här klubbarna tagit. Man är givetvis medvetna om de här riskerna, och spelarna är i det här fallet offer för olyckliga omständigheter och kan inte påverka detta.

ANNONS

Han fortsätter:

- Vi hoppas naturligtvis det finns möjlighet att stoppa den här idéen och då är det fritt fram att vara med som vanligt. Men när detta ska införas, om detta blir verklighet, det är inte klarlagt än.

Beskedet om superligan har bemötts av enorm kritik från supportrar, spelare och andra aktörer inom fotbollen. Men skulle allt stoppas – då är de mer än välkomna tillbaka in i de nuvarande turneringarna som de risker att uteslutas från.

- Det är oerhört positivt att det finns en sån samsyn kring hur man vill att tävlingar ska genomföras. Det ska inte vara stängda tävlingar utanman ska tävla på de meriter man uppnått i de nationella mästerskapen, så jag är glad över den skarpa reaktionen. Men självklart, väljer man att inte starta den här ligan, då är det klart att vi välkomnar klubbarna tillbaka in. Vi har ju ännu inte sett något match spelas i den här Superligan, och jag hoppas att vi slipper se det.

ANNONS

FAKTA

Så såg det initiala formatet ut för Super League

✓ Super League ska spelas mitt i veckorna, precis som Champions League och Europa League

✓ Tolv klubbar är "grundare" och det rör sig om Milan, Juventus, Inter (Italien), Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona (Spanien), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham (England).

✓ Ligan ska bestå av 20 lag. De 15 "grundarna" (enligt pressmeddelandet förväntas ytterligare tre klubbar ansluta till den gruppen innan första säsongen) plus fem klubbar som årligen kvalar sig in kopplat till hur de presterat säsongen innan.

✓ Superligans första matcher är tänkta att spelas i augusti och lagen ska först delas upp i två grupper bestående av tio lag. I gruppspelet ska lagen möta varandra både hemma och borta, och de tre bästa lagen i vardera grupp går vidare till kvartsfinal. Fyrorna och femmorna gör upp i ett play off (dubbelmöte) om de två sista kvartsfinalplatserna. Kvartsfinalerna och semifinalerna kommer vara dubbelmöten. Finalen, som ska spelas i maj, blir ett enkelmöte på neutral mark.

✓ Klubbarna har som plan att skapa en liknande superliga på damsidan.

Publicerad 2021-04-19 kl 19:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto