POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ELITETTAN
1v

Pekas ut för fusk - nu går klubben ut och säger att man ska sluta värva turistspelare: "Gäller från och med nu"

Foto: Bildbyrån/Asarum/Elitettan.

Asarum pekas ut för att fuska med reglerna genom att värva spelare med turistvisum för att spetsa sin trupp.
Nu går klubben ut och säger att man ska sluta arbeta på det sättet.
- Det börjar gälla från och med nu, säger ordförande Thomas Lilja till P4 Blekinge.

LÄS MER: Tvingades resa 276 mil för att sitta på bänken – trots korsbandsskada: ”Jag blev förvånad"


I torsdags publicerade Fotbollskanalen flera artiklar om att klubbar i Elitettan pekas ut som fuskare. Orsaken är att en del föreningar värvar icke EU-spelare på turistvisum - men att spelarna själva säger att de är i Sverige som proffs.

En av klubbarna som pekas ut är Asarum som jobbat aktivt med att värva icke EU-spelare och sedan hävda att de är i Sverige som turister - medan spelarna själva säger att de är proffs.

Efter torsdagens publicering går nu Asarums ordförande Thomas Lilja ut och säger att klubben kommer att sluta värva icke EU-spelare på turistvisum.

- Vi ska inte längre ha spelare som har turistvisum. Vi vill undvika onödiga diskussioner om regeltolkningar, säger han till P4 Blekinge.

När börjar det gälla?
- Det börjar gälla från och med nu.

Fotbollskanalen kunde visa flera exempel på att Asarums så kallade turister själva säger att de inte alls är det. På sociala medier och i intervjuer med amerikansk media har några av deras spelare sagt att de får pengar och allt betalt av Asarum.

Som amatör eller så kallad turistspelare får man i första hand inte vara i Sverige för fotbollen utan man ska besöka bekanta eller studera, och får vara i landet i max 90 dagar. Och man har inte rätt till lön eller annan skattepliktig förmån (som mat eller boende). Föreningar får alltså inte värva icke EU-spelare som sedan får turistvisum.

FAKTA

Varför värvar klubbar spelare på Turistvisum?

Om en klubb ska värva en spelare från ett land utanför EU måste man betala minst 14 300 kronor i månaden plus sociala avgifter för att spelaren ska få arbetstillstånd. Om man däremot tar hit en spelare som turist, så kan de få visum på 90 dagar och utan att man behöver garantera någon skattepliktig ersättning.

Men om man betalar spelare som är i Sverige på turistvisum eller ger dem mat och husrum, så bryter det mot Svenska Fotbollförbundets regelverk, och riskerar att bryta mot skattelagstiftningen om man inte rapporterar förmåner och inkomster till Skatteverket. 

Publicerad 2019-09-06 kl 16:54
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå