FEM SPANINGAR: "Hur kommer Bahoui se ut när han når toppformen?"

SOLNA. AIK spelade 1-1 mot FC Sheriff i Europa League-kvalet och är vidare till play off.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Ingen Sheriff-anstormning
AIK hade med sig ett 2-1-resultat in i den här returmatchen, efter förra veckans batalj i Tiraspol. Därmed var det alltså ett Sheriff som var pressat att gå framåt som kom till Friends Arena. Om det blev en tidig anstormning från gästernas håll tack vare det? Nej, inte på något sätt. Det dröjde fram till den 18:e minuten innan Sheriff fick till ett volleyavslut som gick en bit utanför och då skapade sin första riktiga möjlighet. Innan pausvilan hade man också en nick i kryssribban men AIK lyckades hålla tätt och var heller inte ofarligt i sina attacker. Rikard Norlings mannar var vid flera tillfällen nära att spräcka nollan. Rasmus Lindkvist och Tarik Elyounoussi hade varsitt tungt skott som Sheriffs keeper räddade i den första halvleken.

AIK satsade inte på ”anfall är bästa försvar”
Inför matchen talade AIK:s tränare Rikard Norling om cynism, och det var långt ifrån någon vild offensiv taktik som hans lag använde sig av i den här matchen. De visste om läget och försökte så smidigt som möjligt ta sig vidare utan att riskera att Sheriff skulle få in ett mål och därmed få vittring om en vändning. Någon anfall är bästa försvar-tanke var det inte tal om för AIK:s del. Även om Norling på presskonferensen efter matchen var inne på att hans lag gärna hade fått vara mer offensivt och framför allt mer offensivt skickligt.

Bahouis dröminhopp blev spiken i kistan
Efter två mål i inhoppet mot AFC Eskilstuna senast fortsatte Nabil Bahoui att imponera under torsdagskvällen. AIK:s nyförvärv byttes in i den 59:e minuten och han behövde bara två minuter för att visa sin klass. Ett fint samspel med Henok Goitom och ett vasst avslut upp i nättaket var vad som behövdes för att han direkt skulle sätta 1-0 och döda det här dubbelmötet. Och det här gjorde han trots att både han och AIK med tydlighet hävdar att han inte är i 100-procentig form och behöver tid för att få allt att klaffa. Så hur kommer han då se ut när han når toppformen om det här är vad han kan bidra med redan nu? Han kan mycket väl bli en ruggig spelare för AIK i höst.

Onödig nerv i slutminuterna
Sheriff kvitterade till 1-1 i den 86:e minuten, lite från ingenstans. Det skapade helt plötsligt en onödig nerv i matchen, för i det läget var gästerna ett mål ifrån att ta mötet till förlängning. Bortalaget kom till något halvlurigt skottläge efter målet och skapade en hörna som Oscar Linnér med viss möda kunde stöta bort. AIK gjorde jobbet och är vidare, men totalt sett var det här ingen topprestation av ”Gnaget”. Både defensivt och offensivt finns saker att göra bättre, och som troligtvis måste vara bättre i kommande Europa-matcher om det ska bli något gruppspel i höst.

Celtic är tufft - men långt ifrån omöjligt
Nu väntar Celtic som sista hinder innan Europa League-gruppspelet för AIK. Det är så klart en otroligt tuff nöt att knäcka och även om Cluj lyckades slå ut skottarna hade kanske rumänerna i grunden varit en lättare motståndare för Rikard Norlings mannar. Men Celtic har precis avslutat sin försäsong och det är inte på något sätt en totalt övermäktig lott. Det säger ju också någonting att de släppte in fyra mål på hemmaplan mot Cluj. Här ska AIK helt enkelt ha hopp om fortsatt avancemang.

Publicerad 2019-08-15 kl 21:34