Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Schmeichel irriterad över Qatar-frågor - blir konfrontativ: "Varför är det fotbollen som får ansvaret?"

Fifa-VM

DOHA. Qatar får hård kritik för dåliga arbetsförhållanden.
Legendaren Peter Schmeichel, som är på plats i Qatar, vill inte blanda ihop fotboll och politik - och blir konfrontativ när ämnet tas upp. 
- Varför är det sporten som ska ta det ansvaret?, säger han till Fotbollskanalen. 

4:06
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun i spelaren ovan.

4:06
Schmeichel konfrontativ efter frågor om Qatar: "För mig handlar det om fotboll"
29:25
Stor intervju med Qatars VM-chef: "Du skapar falska tankar i folks huvuden"
3:18
Qatar-representant bemöter uppgifter om norskt tv-team
2:21
Lundh: "Det är skakande - helt obegripligt"

LÄS MER: Lundh: Rött kort till VM i Qatar men emiratet är så mycket mer i Europas fotboll


Nästa år hålls fotbolls-VM i Qatar. Ända sedan Qatar fick VM för elva år sedan har hård kritik riktats mot Fifa, samtidigt som flera rapporter kommit om Qatars brist på mänskliga rättigheter, samt dåliga arbetsförhållanden för migrantarbetare. 

Människorättsorganisationen Amnesty har tidigare släppt rapporter om att tusentals arbetare dött mellan 2010 och 2019, precis som att organisationen nyligen kom ut med en ny rapport om att arbetsförhållandena inte förbättrats trots flera reformer. Amnesty uppmanade därmed qatariska myndigheter att vidta brådskande åtgärder.

ANNONS

Tidigare Manchester United- och danske målvaktsstjärnan Peter Schmeichel befinner sig just nu i Qatar. Legendaren har, precis som flera andra tidigare spelare, blivit inbjuden till emiratet med ett år kvar till VM-slutspelet 2022. 

När Fotbollskanalen frågar Schmeichel om debatten i Skandinavien gällande Amnestys rapporter om hur migrantarbetare har det i Qatar, så vill han helst inte beröra ämnet. 

Schmeichel blir i stället irriterad och konfrontativ. 

- Jag trodde såklart att du ville fråga mig om situationen i Manchester United. Det är svårt nog. Det här vill jag inte beblanda mig med. Vi spelar fotboll och vi älskar fotboll. Vi har arrangerat fotbollsturneringar över hela världen, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det ska handla om fotboll. Det finns många, många, många olika nivåer i den här debatten som aldrig tas upp, men när det handlar om fotboll, så tas det alltid upp. Jag tycker att vi borde hålla oss borta från det. Det finns massa olika arrangemang över hela världen, som inte blir berörda. Jag satt nyligen i en intervju med Politiken (dansk tidning), där jag berättade att den danska regeringen bett mig att sitta med i ett danskt sällskap för samtal med de här länderna. Det är då okej. Jag blir helt förvirrad av att vi kan göra det, men inte åka dit och spela fotboll. För mig handlar det om fotboll. 

ANNONS

Du är ändå här som en representant på det här evenemanget.
- Återigen, det är fotboll. Det handlar om fotboll. Jag har inte tagit beslut om att VM ska hållas i USA, Kanada och Mexiko om fyra år, i Qatar nu, i Ryssland eller i Brasilien. Jag tar inte beslut om det. För mig handlar det om fotboll. Det här är fotbollsturneringar. All politik och andra ting får komma en annan gång. 

Det danska landslaget är sedan tidigare klart för spel i Qatar-VM och kommer inte att bära sponsorbudskap på sina träningskläder, utan i stället budskap om mänskliga rättigheter. 

Schmeichel menar att det inte är det danska förbundet som tagit beslut om det. 

- Nu är det inte DBU som har tagit det beslutet, säger han. 

De skulle ju ha det på träningskläder. 
- Det är inte DBU som beslutat det. Det är sponsorerna som sagt: "Det är vårt budskap". Det har inget med oss, DBU eller fotbollsspelarna att göra. Det är deras budskap och något som de har betalat för. 

ANNONS

Det är ju spelarna som bär dräkterna. 
- Det tycker jag också är fel. Varför ska vi ha det ansvaret? Varför är det varje gång fotbollsspelarna som får det ansvaret?

Upplever du att det bara är fotbollsspelare som får ta det här ansvaret?
-
Har du några andra exempel?

OS till exempel. Där pratas det om det. Man flyttade även ett hockey-VM från Belarus, dit Danmark inte ville åka. Där kan vi prata om politik och sport. 
- Gjorde man det?

Det danska förbundet sa att de inte ville åka till Belarus och spela hockey-VM. Sedan flyttade man hockey-VM. 
- Det vet jag inte något om.

Jag vet. 
- Min fråga till dig är, varför är det sporten som ska ta det ansvaret? Varför inte politikerna? De är ju valda att göra det. Men om Sverige kvalificerar sig, kommer du då att fortsätta ställa de här frågorna? 

ANNONS

Jag kommer fortsätta fråga - även om Sverige inte kvalificerar sig.
- För mig handlar det om fotboll. Jag måste hålla mig till fotboll. Jag har ingen vetskap om annat och känner inget ansvar för annat. Jag vill bara förhålla mig till fotboll och bara fotboll, avslutar han. 

I samband med VM 2018 gjorde även Schmeichel ett kontroversiellt val, då han gjorde ett uppdrag för den ryska statliga tv-kanalen Russia Today. 

 


 

LÄS MER: Lundh: Rött kort till VM i Qatar men emiratet är så mycket mer i Europas fotboll

Publicerad 2021-11-21 kl 21:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto