Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: En kamp om att ta över efter Karl-Erik Nilsson

Lundhs Krönika

Fredrik Reinfeldt är en av fyra nominerade att ta över fotbollförbundet. Är han rätt? Oklart, och det enda som är klart är att det är en kamp om att bli ordförande.

Foto: Fotbollskanalen

Ett ödesval för svensk fotboll väntar 25 mars. Karl-Erik Nilsson slutar efter elva år som ordförande och tolv i styrelsen och ska ersättas på årsmötet. Under fredagen kommunicerade valberedningen vilka fyra som är nominerade, men aviserade att det kan tillkomma fler då nomineringstiden är öppen till 15 januari.

Det är ingen överdrift att påstå att svenska fotbollförbundet står och stampar. Sammanslagningen av distrikten körde i diket efter toppstyrning av Håkan Sjöstrand och inplockade konsulter. Arbetsmiljön upplevs av många på SvFF-kansliet som undermålig. Lägg där till de sorgliga turerna kring gruppchefen som fick gå efter att ha missbrukat sin position kring ”Alla är olika – olika är bra”.

Annons

Karl-Erik Nilsson har befunnit sig på slutrakan och har tydligt skyddat Håkan Sjöstrand. Inte ens när förbundsstyrelsen tvingade generalsekreteraren att mot sin vilja polisanmäla gruppchefen var Nilsson emot Sjöstrand. Den gamle kommunalpolitikern har skjutit på allt jobbigt.

Efterträdaren i mars ska försöka plocka upp resterna av ett havererat försök att modernisera distrikten. Lycka till! Klart att mindre distrikt jobbar emot att plötsligt ingå i större enheter och därmed tappa inflytande, förmåner och positioner. Och det oavsett om det finns en logik att ändra SvFF:s 24 distrikt.

Ovanpå det finns en oroande ekonomisk framtid där det ekonomiska lokomotivet i herrlandslaget rasslade ner en nivå i Nations League och knappast ser EM-mässigt ut. Visst, man kan hantera en VM-miss, men det är tufft efter pandemin och med en arena som årligen slukar en del av intäkterna.

Annons

Dessutom är man involverad i en infekterad konflikt med RF om bidragstaket och där Nilsson hotade att lämna RF. Ja, det är verkligen en bökig del av fotbollsrörelsens problem. Svensk fotboll i sig är också polariserad mellan stad och land och elit och bredd.

Lägg på det problematiken kring generalsekreteraren Håkan Sjöstrand som med åren bränt broar till höger och vänster. Ja, han har sina nära allierade på kansliet. Nej, han har inget stor förtroende varken i fotbollsrörelsen i stort eller bland landslagsspelarna och klubbarna.

Det är verkligen inget dukat bord som väntar. Om Sverige dessutom ska arrangera EM 2025 ihop med de nordiska länderna kommer det att slita rejält på organisationen. Nu trappar dessutom erfarne Göran Havik ner sitt jobb och det kommer att bli en rejäl utmaning.

Svensk fotboll går igenom en generationsväxling på ledarsidan. Resterna av de som kom fram i en annan tid och under ett annat ledarskap (lika mycket Lennart Johansson som Lars-Åke Lagrell) och som präglades av det, är på väg bort. Våren 2021 klev Lars-Christer Olsson av sina många stolar och nu kliver Nilsson av.

Annons

Det stora problemet är att det är ett vakuum efter de här kraftfulla och tongivande herrarna. Sef-valet våren 2021 efter Lars-Christer Olssons avsked slutade i lika antalet röster mellan valberedningens kandidat och utmanaren och där utmanaren Jens T Andersson vann efter lottdragning. Så väl krattat var det…

Likadant är det efter Karl-Erik Nilsson. Det är en oerhörd oro i fotbollen och bara det att valberedningen fick skjuta upp beskedet om vilka som är nominerade i knappt två månader speglar det. Först under fredagen var det dags att rulla ut de fyra som hittills är nominerade, vilket Expressen var först ut med.

Birger Jonsson är ordförande i Västmanlands distrikt som nominerat honom. Annika Grälls är ordförande i EFD och det är distriktet i Södermanland som nominerat henne. Jens T Andersson hoppade av som Sef-ordförande efter ett år och blev landslagschef på förbundet. Nu har BK Häcken nominerat honom.

Annons

Redan för tre veckor sedan skrev vi på Fotbollskanalen att förre statsministern Fredrik Reinfeldt var högaktuell. Då skrev vi också att två klubbar nominerat honom som Sef-bas (ska ha varit BP och AIK) men att han kom för sent in i processen. Nu har BP nominerat honom till ordförandevalet, men själv har han inte sagt mycket.

Få av dem jag talar med verkar ge varken Annika Grälls eller Birger Jonsson större möjligheter. Jens T Andersson är en outsider men där många tror att han får svårt att samla distrikten som trots allt har makten i svensk fotboll. Reinfeldt är någon som givetvis ger respekt sett till sin karriär och att han gillar fotboll.

Ändå är det många i rörelsen som vill se en kvinna. Caroline Waldheim är ett namn som cirkulerat i snacket och den tidigare S-politikern var först politisk konsult till förbundet och fick sedan städa upp på CSR-avdelningen och är nu chef där. Vågar hon? Vill hon? Hon är ett verkligt långskott.

Annons

Vi måste förstå att en del är försiktiga och avvaktar intervjuerna som ska ske med kandidaterna och om det inte framstår som om det finns starka kandidater kan det dyka upp nya namn. Inget är givet och det finns inga favoriter utan mest en stor oro inom svensk fotboll om vad som väntar i framtiden.

Klart att det är en otrolig möjlighet för svensk fotboll att ta ett kliv in i nutiden och bli en modern folkrörelse, men man ska ha respekt för att det inte är lätt att balansera det olika delarna som utgör svensk fotboll. Men vad är det arbetsgivarna säger nu för tiden? En utmaning! Återstår att se vem som får förtroendet och det vet vi inte ännu.

Publicerad 2022-11-12 kl 12:10

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Avfärd mot Qatar lördag.

Helgens avstå
Helg.

Veckans upp till Danmark att ta striden
Fifa är patetiskt. Det är ingen nyhet. Nu har organisationen förbjudit Danmark från att bära budskapet ”Human Rights for all” på sina träningskläder under VM. Det anses politiskt. Trots att det finns med i Fifas statuter. Paragraf 3 slår fast att Fifa är bundet att respektera mänskliga rättigheter och ska sträva efter att försvara dem. Jag vet att en del invänder mot att Fifas regler är tydliga, men man behöver bara gå tillbaka till 2020 då organisationen slog fast att man inte skulle gå efter de spelare som gick ner på knä och lyfte näven. President Infantino till och med hyllade det och talade om sunt förnuft. Jag hoppas att Danmark utmanar Fifa här och inte viker ner sig. Det kan inte ses som politik att bära budskap som är inskrivna i Fifas statuter.

Veckans tråkiga tapp
Hösten 2013 värvade TV4 in Tobias Rosvall för att han skulle ta ansvar för Fotbollskanalen och jag skulle kunna ägna mig enbart åt journalistik. En viktig rekrytering och Rosvall kom med visioner, drivkraft och ett sätt att kombinera journalistik med affärer. När han nu lämnar oss för att bli chef för Radiosporten är det ingen tvekan om att hans dryga nio år varit oerhört betydelsefulla för att Fotbollskanalen inte bara är stark ekonomiskt utan även publicistiskt. Ett tungt tapp, men grunden som är lagd gör att vi står hyfsat stadigt trots allt.

Veckans värvning
Jag är givetvis part i målet men det är ingen tvekan om att Radiosporten får en bra chef när Tobias Rosvall börjar där 1 mars 2023. Är övertygad om att han kan vässa verksamheten på Sveriges Radio.

Veckans dyra boll
Reportage i Arbetet om hur de som syr VM-bollarna inte ens på en månad tjänar vad en boll kostar. Den tillverkas i Pakistan.

Veckans läsarbrev I
Hej - i morgon börjar damernas deltävling på European Tour i golf. Tävlingen är döpt efter världens största oljebolag med säte i Saudi - Aramco. Tror tävlingen sänds på Discovery +. Detta tar aldrig slut. Snart har alla idrottande kvinnor och män olja på sina händer. Allt gott! Lennart 

Svar: Det är korrekt, men det är också korrekt att de många fler än idrottarna har olja på sina händer.

Veckans öppna fajt
Superligans representanter trodde att man skulle träffa Uefa-basen Alexander Ceferin, men när man kom till mötet var en massa andra representanter på plats. Både från ligor, klubbar men även supportrar. A22 som driver superligan har skickat pressmeddelande. Även Uefa har gett sin bild av mötet. Kampen går helt enkelt vidare och de flesta väntar på EU-domstolens tolkningar av om Uefa är ett monopol och om så är fallet, kan man få vara ett undantag.

Veckans kampanj som slog fel
Brew Dog körde en reklamkampanj på att Nordkorea kan vara nästa VM-värd efter Ryssland och Qatar. Något som gav ett rejält bakslag där många påpekade att Brew Dog säljer sina varor i Qatar och en del drog upp att företaget blivit hårt kritiserat av anställda för att arbetsmiljön inte var behaglig.

Veckans Twitter-tråd
Hur många migrantarbetare har dött i Qatar? Ja, det är osäkert men skicklige Nick Harris har gått igenom officiell statistik från Qatar och det är både lärorikt och sorgligt att läsa. Det är tydligt att Qatar skulle kunna göra mer, men vill inte ha ljuset på frågan.

Veckans försäljning
Liverpool FC är på marknaden, enligt The Athletic. Ingen superliga och då är det kanske lika bra att ta hem vinsten.

Veckans tryck på aktiekursen
Warner Discovery har det tungt på global nivå och förlorade närmare 25 miljarder kronor under kvartal 3. Det är alltså Warner Discovery som har allsvenskan och superettan i Sverige och mediajätten som bildades tidigare i år (Warner Bros och Discovery gick sammn genomgår en hel del hårda omstöpningar. Intäkterna minskade tredje kvartalet trots att antalet abonnenter ökade. Koncernchefen David Zaslav var trots det optimistisk och pekade på alla olika rättigheter koncernen sitter på, men aviserade att det kommer en del tuffa beslut.

Veckans reality check
Ynka tio av Fifas 211 medlemmar stöder Amnestys och Human Right Watchs krav att Fifa ska sätta av 440 miljoner dollar – lika mycket som finns i prispengar i VM – i en kompensationsfond till migrantarbetare. Sverige, England, Tyskland och andra nordiska länder finns med, men 201 av nationsförbunden stöttar det inte.

Veckans telekom-inhopp
Ett tag skulle telekomjättar likt AT&T, BT, Deutsche Telekom och Telia köpa sportinnehåll. Därefter gick trenden åt andra hållet och både AT&T samt BT har avvecklat eller sålt. Nu kliver nederländska Telekomföretaget Ziggo in och köper alla rättigheter kring herrarnas Europacuper. Det är en pendel som svänger fram och tillbaka.

Veckans journalistik
Inför VM i Qatar görs det oerhört mycket bra journalistik. Rolling Stone. Verdens Gang. Politiken. Netflix. Om man vill orientera sig kring alla kontroverser och ta del av människors öden är det inte svårt eller långt borta.

Veckans att ta seden dit man kommer
Franska fotbollsförbundets ordförande Noël Le Graët vill inte se det franska landslagets kapten bära regnbågsbindel under VM i Qatar. Han vill att laget visar respekt för Qatar.

Veckans humor
Erling Braut Haaland föreslog att han och Kalvin Phillips skulle sjunga Marching on Together tillsammans som debutantsång i Manchester City. De är ju bägge Leeds-supportrar.

Veckans läsning
Augustpris-nominerade Amat Levin skriver bra om bland annat NBA-stjärnan Kyle Irvings som länkat till en film med antisemitiska idéer och förintelseförnekelse. Levins krönikor är inte bara läsvärda och lärorika utan välskrivna.

Veckans omoderna medicin
Häxdoktorer ska involveras för att Sadio Mané ska bli frisk till VM. Att det är Fifas generalsekreterare, Fatma Samoura, som säger det gör inte saken bättre. Samoura är från Senegal, därav kopplingen.

Veckans vinnare
Oliver Silverholt tillhör Öster, men är klar för Varbergs Bois och slipper spela kvalet. Varberg har greppet efter 2-1 borta i första matchen.

Veckans jackpott
Erling Braut Haaland har spelat utan skosponsor i ett år för att vara helt fri att välja en ny sponsor. Nike hade annars rätt att matcha alla bud. Nu väntas norrmannen skriva det bästa avtalet en fotbollsspelare skrivit när slutstriden står mellan Adidas och Nike. Puma hoppade av när summorna drog i väg.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! Följer dina kommentarer ang Quatar och sportwashing. Mkt bra och nyanserat. En av dom värsta sportwashingarna (…) i Sverige anser jag är Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) så som så sent som 2021 deltog i ”Nord Stream Race”. Dvs marknadsföring av Putins gasledning och bolag Gazprom. KSSS ”styrs” ju inte direkt av några duvungar inom näringslivet. Det här tycker jag itne fått det uppmärksamhet ang sportwashing som det borde ha. Bästa häls!!! /A

Svar: Tack. Ja, man ska inte förvånas över att även seglingen varit ute på djupt vatten.

Veckans dokumentär
Netflix genomgång av Fifas historia som lett fram till VM i både Ryssland och Qatar samt mutkultur är välgjord och med många av huvudpersonerna intervjuade. Väl värd att se. Den tar avstamp i VM 1974 när Joao Havelange tar makten och behandlar Lennart Johanssons valförlust 1998. Förre Sef-basen Lars-Christer Olsson är en av många intervjuade. Bara att höra Johanssons tal om hur han inför valet inte velat lova något, men där Sepp Blatter lovat runt och brett. Som att han fick en del röster från länder i Afrika efter att ha lovat att ordna VM till Sydafrika. En skönhetsfläck i dokumentären är att dagens Fifa-president Gianni Infantino får sitta och lägga ut texten om hur den tidigare ledningen var skurkar. Vi är rätt få som känner att Fifa blivit bättre. Precis som att en av Qatars VM-generaler, Hassan Al-Thawadi, får en tår i ögat när han talar om mediabevakningen och kritiken, men inte får så många motfrågor.

Veckans spioneriuppföljning
Qatar anlitade gamla CIA-spioner för att skaffa sig koll på fotbollsvärlden. Det handlade bland annat om att påverka så att landet inte skulle förlora VM 2022. Nu har FBI börjat intressera sig för vad som skett. Kevin Chalker och hans bolag Global Risk Advisors har hjälpt Qatar och det kan strida mot USA:s lagar.

Veckans Qatar-rapport
Utebliven lön är vanligaste klagomålet från migrantarbetare i Qatar. I ett av världens rikaste länder.

Veckans låt
”Vissa nätter” – Jonas Lundqvist. 

Veckans Leeds United
Vändningen mot Bournemouth (från 1-3 till 4-3) kan jag leva på ett tag, men med det försvarsspelet får Leeds slåss för att hänga kvar. Tottenham i eftermiddag och den samlade svenska sportjournalistkåren följer sitt älskade Spurs.

Veckans poddgäst
Nyblivna landslagsmannen Emil Holm är gäst och talar om succén i Spezia, om varför vägen till Serie A gick via Danmark, om relationen med Wernbloom efter utskällningen och om målet att spela EM för Sverige. Sedan tidigare finns över 365 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto