Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Krisen i det spanska landslaget - detta har hänt

Spanien

CORDOBA. Det spanska fotbollförbundet är i konflikt med 15 spelare - som vägrar spela under nuvarande förbundskapten, Jorge Vilda.
Detta har hänt.   

Foto: TT.

Den spanska konflikten mellan landslagsspelarna och förbundet började redan i slutet av augusti. Enligt spanska rapporter ska Alexia Putellas, Patri Guijarro, Jenni Hermoso och Irene Paredes ha samtalat med spanska förbundspresidenten, Luis Rubiales för att få Jorge Vilda avskedad.   

Något som splittrade det spanska landslaget och som enligt rapporter ställde spelarna i två läger - de som stöttar Vilda och de som inte gör det. Det ledde till en presskonferens där de spanska spelarna, Guijarro, Hermoso och Paredes tillsammans med Vilda skulle adressera problematiken. Paredes ska då ha sagt att man aldrig begärt förbundskaptenens avgång men att man försökt förmedla sin syn på hur man kan förbättra landslaget.   

ANNONS

- Vi har en spelartrupp som kan uppnå väldigt stora saker. Efter att EM ville vi dela med oss av våra tankar till förbundet. Vi är en ambitions trupp och tror på att en del kan förändras internt. Det handlar om att vara modig. Ibland behöver man ta konversationer man inte vill ta för att göra skillnad, sade Guijarro.   

Snabbt fick man ett svar från Vilda.   

- Jag är otroligt sårad över hur spelarna har uppfört sig. De har gått långt över linjen när det kommer till omklädningsrumskodexen. Det som händer i ett omklädningsrum ska stanna där och lösas där, sade han.   

Sagt och gjort skickade 15 landslagsspelare ett öppet brev till den spanska landslagsledningen i ett försök om att sköta konflikten internt.   

"De senaste händelserna har påverkat vår mentala hälsa. På grund av allt detta är vi för närvarande inte uttagningsbara till landslaget. Och därmed begär vi att inte bli uppkallade förrän situationen är förändrad. Vi kommer alltid att vara för lagets bästa och vi om någon vill uppnå sportsliga framgångar med landslaget", ska det ha stått i det öppna brevet enligt Marca.   

ANNONS

När förbundet fick brevet gick man ut med en kommuniké på din hemsida, strax innan midnatt den 22 september.  

"RFEF kommer inte tillåta spelare att ifrågasätta fortsättningen av förbundskaptenen och ledarstaben eftersom det inte faller inom deras kompetens att fatta det beslutet. Förbundet kommer inte tillåta någon form av påtryckningar från spelare. Och vill man återvända till landslaget måste man erkänna sitt misstag och be ursäkt", stod det i förbundets uttalande.   

I samband med konflikten intervjuade undertecknad den spanska journalisten, Maria Tikas, som menade på att det finns en enda anledning till att Vilda har den uppbackningen som han har av förbundet.  

- Han har jobbet för att han har starka kopplingar till presidenten, Luis Rubiales. Man kan prestera dåligt men har du kontakter så har du ett jobb. Personligen tror jag inte heller att Rubiales bryr sig om damfotbollen när han gör på det gör på det här viset, sade hon.   

ANNONS

Kommunikén som förbundet gick ut med fick de spanska landslagsspelarna att gå med sitt svar till förbundet via sina sociala medier.  

"Vi beklagar att förbundet offentliggjort privat kommunikation som påverkar vår mentala hälsa - som vi dessutom skickade till förbundet i ett svar om vilka som inte ville vara uttagningsbara, något som dessutom inte besvarats. För det andra har vi aldrig sagt att vi inte ställer upp för landslaget, det är därför vi nu ber förbundet att inte kalla oss till kommande landskamper då det påverkar vår mentala hälsa negativt. Vilket i sin tur skulle resultera i sämre prestationer personligen och för landslaget men också fler skador. Sist men inte minst kommer vi inte tolerera att RFEF behandlar oss som barn. Det är beklagligt att vi, i damidrotts-sammanhang, måste ta till sådana extrema metoder för att uppnå förändring", skrev man då.   

ANNONS

Irene Paredes, Jenni Hermoso och Alexia Putellas skrev inte under det första brevet till förbundet - men Putellas var med på svaret till förbundet samtidigt som Hermoso publicerade sin egen version av konflikten.   

Och när Vilda den 30 september tog ut sin trupp till landskamperna mot Sverige och USA fanns ingen av de 15 spelarna med på listan. Jenni Hermoso - var inte med på listan och inte heller Irene Paredes. Alexia Putellas är skadad och därmed inte uttagningsbar.   

Spelarna har ersatts med 15 andra och på presskonferensen, i samband med truppsläppet, ska han enligt spansk media ha sagt att de "nya" spelarna är den enda lösningen på konflikten.   

"Om man inte uppskattar värdet av att vara med i landslaget, att dra på sig den spanska tröjan och representera sitt land så förtjänar man inte att vara med oss", ska han även ha sagt.   

ANNONS

När Fridolina Rolfö mötte pressen två dagar innan matchen mot Spanien berättade hon bland annat om att hon inte förstod förbundets perspektiv alls - och att hon backar sina lagkamrater till hundra procent.   

- Jag förstår det inte alls. Det är många frågetecken kring agerandet och varför man gör som man gör. Det är några av de bästa spelarna i Spanien och Europa generellt som ställs utanför på grund av att man inte hittar lösningar. Så det är otroligt tråkigt för dem framför allt, men också alla som inte får se dem spela. Att utesluta dessa spelare och ta in andra i stället är inte den långsiktiga lösningen för att ta fram det bästa laget, sade hon då.   

- Jag stöttar dem till 100 procent. Och hade jag varit i deras situation hade jag gjort samma sak, så jag hoppas att de kommer fram till något.   

ANNONS

Under eftermiddagen tar Spanien emot Blågult på Estadio Nuevo Arcángel. En match som sänds på Cmore och TV4 med avsparkstid klockan 20:30. 

Fakta

Viktiga datumen

31 augusti: Tre spanska spelare möter pressen efter att händelsen om ett privat samtal med presidenten, Luis Rubiales, läckt ut. Där har man begärt Jorge Vildas avgång - uppgifter som sedan tillbakavisas av spelarna på presskonferensen.  

22 september: Förbundet släpper en kommuniké om att 15 spelare strejkar och att man inte kommer att tillåta påtryckningar från spelarna, samt att samtliga måste be om ursäkt om dem vill återvända till landslaget.  

23 september: Det öppna brevet från spelarna läcker ut och senare under kvällen släpper spelarna ett svar till förbundet genom sina sociala medier.  

30 september: Jorge Vilda tar ut sin landslagstrupp - samtliga 15 spelare är utanför truppen mot Sverige. Förbundskaptenen uttalar sig även om att 15 nya spelare är den enda lösningen på konflikten då han inte kommer att avgå.  

Publicerad 2022-10-07 kl 15:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto