Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
2v

Amnesty varnar Fifa från att utöka VM i Qatar - SvFF kan se både positiva och negativa saker: ”Förväntar mig att vi diskuterar detta"

Foto: Bildbyrån

DOHA. Amnesty varnar Fifa för att utöka antalet VM-nationer från 32 till 48.
Nu kan länder som anklagar Qatar för att stödja terrorism få vara med och arrangera mästerskapet.
- Jag förväntar mig att vi diskuterar detta på ett Fifa-möte nu i januari, säger Håkan Sjöstrand.

Om fyra år är det VM i Qatar och redan nu har det kommande mästerskapet blivit ett av tidernas mest kontroversiella idrottsevenemang. Landet får tung kritik för att inte följa mänskliga rättigheter och flera tusen gästarbetare har dött i samband med att de nya arenorna byggs.

De åtta VM-arenorna byggs av 1,6 miljoner gästarbetare och kommer, enligt BBC, att kosta 63 miljarder kronor.

Nu vill Fifa utöka mästerskapet från 32 till 48 länder, något som enligt Al Jazeera skulle innebära att det behövs fyra nya arenor, och nyligen sa ordföranden Gianni Infantino att flera fotbollsförbund är positiva till förslaget.

En utökning till 48 länder skulle också kunna innebära att Qatar behöver hjälp från något eller några andra länder i närheten. Problemet där är att Qatar är i bråk med grannarna Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain. Sedan 2017 har de här länderna brutit relationerna med Qatar eftersom de betraktar nationen som en finansiär och reträttplats för Muslimska brödraskapets många arabiska förgreningar och som en vän till Iran. De anklagar också Qatar för att understödja terrorism.

Men, trots detta uppgav Al Jazeera i tisdags att Saudiarabien gärna vill hjälpa Qatar med att arrangera VM 2022.

Nu varnar Amnesty Fifa för att utöka VM, dels på grund av ländernas situation med varandra, dels på grund av att ingen av nationerna följer mänskliga rättigheter.

Just nu befinner sig det svenska landslaget på träningsläger i Qatar och Fotbollskanalen passade på att fråga generalsekreteraren Håkan Sjöstrand om vad SvFF tycker om en utökning av VM 2022.

- Vi har inte haft uppe det själva. Jag kan väl se det positiva i att fler lag får möjligheten att spela i ett VM. Däremot om vi ser till Qatar så är tidsfönstret som VM kommer att spelas under, det kommer ju spelas november-december så det är ju en kort tid, och att då få in ännu fler matcher på den korta tiden, det kommer bli kortare förberedelser inför det VM:et också, säger han.

- Det finns ju så många olika aspekter att ta hänsyn till. Men jag kan utgå ifrån att vi kommer att ha ett möte i Marocko här i januari, på ett Fifa-möte där man samlas ett antal nationer, och då kan jag förvänta mig att frågan kommer upp på bordet där och kommer att diskuteras där.

Hur låter det rent spontant?
- När man ser på tiden som VM spelas och att då utöka, jag tänker om det går att genomföra. Men samtidigt får man lyfta upp saker och diskutera. Jag har inte all information om det.

Amnesty är kritiska till att utöka VM på grund av att Qatar då eventuellt måste ta hjälp av något eller några andra länder i närheten, och Saudiarabien, Förenade arabemiraten och andra länder bojkottar Qatar och anklagar nationen för att stödja terrorism - hur ser du på det?
- Ja när du säger det så finns det ju en mängd olika omständigheter. Så nu kan man bara använda sig av en mängd olika spekulationer. Jag behöver mer info om det. Men det låter ju… det finns en del olika omständigheter här som komplicerar det hela.

Publicerad 2019-01-05 kl 07:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons