Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
2v

Qatar-frågan är känslig, men fler och fler reagerar

Trist för Janne Andersson att Alexander Isak tvingades att lämna återbud på grund av att Borussia Dortmund ville ha med honom på träningslägret i spanska Marbella där man bland annat möter Fortuna Düsseldorf och Feyenoord. Skälet ska vara att en skada ska ha gjort att klubben behövde Isak men den enda uppgift om skada är att Jadon Sancho ansluter först efter helgen.

Förhoppningen är att det kan öppna en dörr för Isak i klubblaget där tränaren Lucien Favre inte verkat det minsta intresserad av den svenska talangen. Det är lätt att glömma bort att Isak bara är 19 år (fyllde i september) och att det finns gott om tid, men det är klart att han måste spela regelbunden fotboll. Så lån borde vara givet under våren om inte Favre ändrar sig helt.

***

Sverige spelar mot Finland 8 januari och mot Island 11 januari. Båda matcherna i Doha har avsparkstid 17.45 (svensk tid, 19.45 lokal) och sänds på TV12 och CMore. Arenorna som gäller för matcherna är Al Sadd för den första och Khalifa Stadium för den andra och den sistnämnda är tänkt för VM 2022 och tar närmare 50 000 åskådare.

***

Dagens läsarmejl:

Hej
Saknade i din artikel att mff saknar spelare på turnén
Pga Chelsea matchen
Mvh, Sven
Svar: Alldeles riktigt att en del MFF-spelare som hade varit möjliga här (Lewicki, Brorsson, Strandberg, Antonsson) saknas, apropå mitt blogginlägg om att vinterturnén blivit viktigare nu när träningsmatcherna blivit färre.
***

Ett träningspass har landslaget hunnit med och det var av enklare slag där det inte direkt gick att utläsa något. Däremot har Janne Andersson utlovat speltid åt alla 22 spelare och där det lär bli en startelva mot det finska landslaget och en startelva mot Erik Hamréns nya lag.

Efter fredagens träning väntade mixed zone för fyra spelare: Jonathan Levi, Simon Thern, Robin Jansson och Jacob Rinne. Som så ofta är det mer lättjobbat på vinterturnén som journalist vilket är ganska naturligt. Så här ser schemat ut den kommande veckan:

January 5

 • 11.00 – training session, Aspire
 • 12.30 – mixed zone, Aspire

January 6

 • 11.00 – training session, Aspire
 • 12.30 – mixed zone, Aspire

January 7

 • 11.30 – training session, Aspire
 • 12.30 – mixed zone, Aspire

January 8

 • 19.45 – Sweden-Finland, place tbc

January 9

 • 12.00 – training session, Aspire
 • 13.45 – mixed zone, Aspire

January 10

 • 11.30 – training session, Aspire
 • 12.30 – mixed zone, Aspire

January 11

 • time tbc – Sweden-Iceland, place tbc

January 12

 • 12.00 – training session, Aspire
 • 13.45 – mixed zone, Aspire

January 13

 • Departure for Sweden

***

Jonathan Levi har gjort en oerhörd resa från genombrottet i Landskrona Bois 2016 till landslaget 2019. Ett halvår i Öster ledde till en mångmiljonflytt till Rosenborg där han vunnit titlar och visat klass. Lite förvånande att inga allsvenska klubbar vaknade.

***

Förre landslagschefen Lasse Richt, som tackades av på förbundet före jul, syntes på landslagets hotell i Doha. Även en del förbundshöjdare är på plats med familjemedlemmar.

***

Robin Jansson hade ett magiskt 2018 som började i Oddevold och nu är han med B-landslaget i Qatar. Inte konstigt att AIK-backen förhandlar med klubben om ett bättre och längre kontrakt med tanke på att avtalet löper ut 2019. Han har ett bra förhandlingsläge.

***

En del Bayern München-fans på vårt hotell. Den tyska storklubben sponsras av Qatar Airways och har sedan 2011 haft täta kontakter med emiratet och har sedan dess förlagt träningsläger på Aspire Academy i Doha varje år i januari. Just relationerna mellan Bayern München och Qatar var uppe på den medlemsägda klubbens årsmöte och där de styrande fick kritik.

Men Bayern München är här och får sällskap av Paris SG, PSV Eindhoven, Club Brugge, KAS Eupen (ägs av Aspire Academy), Persepolis, Zenit St Petersburg, Spartak Moskva, Lokomotiv Moskva och FC Rostov. Lägg till Sverige, Finland, Island och Estland till listan.

Sverige anlitar agenturen One Tow Play som hjälper landslag med läger och träningsmatcher. Christina Flügge leder företaget och hon var på Kanarieöarna för ett par år sedan och bedömde att planerna inte var bra nog för ett landslagsläger. I Turkiet snöade det häromåret vid den här tiden. Det finns få andra ställen som kan jämföra sig med Qatar och Förenade Arabemiraten, enligt Flügge.

På samma sätt som SvFF försvarar sitt träningsläger i Qatar med att man tror sig kunna påverka skeendet så får nog förbundet acceptera att det ställs frågor om valet att åka till Qatar. För om det inte finns några incitament förutom väder, träningsplaner, restid och tidsskillnad så är det klart att det provocerar en del att man åker till regionen. Sedan är det givet att det blir obekvämt för Håkan Sjöstrand o Co.

Landslagets sportchef Stefan Pettersson var tydlig med att Sverige inte tjänar något på att åka till Qatar, utan att det kostar ungefär som tidigare i Abu Dhabi. Men man kan inte blunda för att här investerats enorma summor, och delvis för att just klubbar och landslag ska komma hit och det är en del av ländernas PR-plan och användande av “soft power” för att få inflytande.

Överlag växer ifrågasättandet av att klubbar och landslag åker till länder kring Persiska viken. Redan har Malmö FF och IFK Göteborgs supportrar agerat mot sina klubbar så att man inte åker hit längre. Även norska Rosenborg lyssnade på fansen och bokade av ett läger i Dubai. I Danmark har Bröndbys fans i år vänt sig mot sin klubb och i Tipsbladet skriver Troels Thögersen en krönika om att danska lag bör välja en annan väg.

I ett färskt Fotbollskanalen on Tour dryftar vi den första dagen i Qatar och då just frågan om att vara på träningsläger i emiratet och varför vi som journalister är här.

 

 

Publicerad 2019-01-04 kl 17:09

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons