Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blågult påverkades av covid-fallen i EM: "Inte varit samma trygghet"

Sverige (dam)

SHEFFIELD. Blågult drabbades av flera covid-fall under EM.
Peter Gerhardsson menar nu att det störde landslaget i turneringen.
- Det har varit skadesaker och sjukdomsdelar som påverkat, vilket gjort att det inte varit samma trygghet i hela gruppen, säger förbundskaptenen. 
- Vi har inte varit ensamma i detta, menar läkaren Mats Börjesson.

3:35
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Peter Gerhardsson i spelaren.

Sverige åkte under tisdagen ut mot England i semifinal i EM. Under EM har Blågult haft problem med både skador och covid-19 i truppen, då fotbollspsykologiske rådgivaren Rasmus Liljeblad och spelarna Emma Kullberg, Hanna Glas, Jonna Andersson och Olivia Schough testat positivt för viruset, medan andra spelare även haft sjukdomssymptom. 

Dagen efter uttåget menar Peter Gerhardsson att skade- och covid-situationen stört.

- En framgångsfaktor 2019 var att vi var friska och knappt hade några skador. Vi hade Nathalie Björn som blev sjuk precis innan matchstart i någon match, vilket var lite stökigt, och i OS var det ännu bättre, även om "Magda" (Magdalena Eriksson) hade lite problem innan. Så har det inte varit nu, säger förbundskaptenen och fortsätter:

ANNONS

- Det har varit skadesaker och sjukdomsdelar som påverkat, vilket gjort att det inte varit samma trygghet i hela gruppen, som när alla är friska och krya. Sedan hamnar spelarna, som inte kunnat vara med oavsett om det är Caroline Seger på grund av skada eller någon covid-sjuk, i en emotionell del att kunna klara av det, och även som grupp.

- Sedan tycker jag att vi samlat ihop oss bra och spelat för de som inte kunnat vara med, men det påverkar såklart laguttagningar och sådär, och ibland har man fått fatta väldigt sena beslut i hur man behöver ställa upp.  

Landslagsläkaren Mats Börjesson om covid-fallen i svenska truppen under EM:

- Vi har haft några fall, men jag vill också säga att andra lag haft det, som England, Tyskland, Nederländerna och så vidare. Vi har inte varit ensamma i detta, säger Börjesson.

ANNONS

Han fortsätter:

- Vi har haft smitta i laget och har försökt begränsa den så gott det går med alla medel som man kan göra. Vi pratade häromdagen om vad som är rimligt och vad man kan göra, speciellt eftersom samhället ser ut på ett helt annorlunda sätt, där det är en stor spridning och där man i stort sett inte väljer att göra några åtgärder. Vi har försökt minimera det på alla sätt som vi kan påverka. 

- Sedan är det situationer, som vi inte kan påverka. Skulle vi göra det skulle vi sitta i våra rum hela tiden eller åka hem och inte spela. Noll risk finns inte då, och då har vi ändå inte fått någon galopperande spridning. Vi har haft enstaka fall.  

Vad gjorde att ni stramade åt först efter att Nederländerna hade fått ett covid-fall?
- Vi gjorde det tillsammans med Uefa. När vi gick in i turneringen hade Uefa-protokollet skruvats ner lite, och man hade det inte lika rigoröst som tidigare. Vi har också haft det ännu mer rigoröst med en bubbla, och det hade vi inte när vi gick in i den här turneringen. Det kan man diskutera, men det är Uefa, som har ett protokoll som vi följer, och sedan har både vi och Uefa skruvat till det här. Man kan spekulera efteråt i hur man skulle gjort, men man har försökt agera och skruva åt efterhand. 

ANNONS

Börjesson menar vidare att Blågults åtgärder varit bra.

- Vi har försökt skruva åt efterhand och man kan alltid säga vad Uefa, vi och alla länder skulle gjort från början, men vad jag vill betona är att de här åtgärderna, som vi gjort för att skruva åt, har lett till att det inte blivit galopperande. Det har ändå kunnat hållas begränsat. Det vill jag ändå påstå, säger läkaren. 

På frågan om Blågult kunde gjort något annorlunda i covid-hanteringen är svaret:

- Vi har inte analyserat det än, men det är klart att det finns det. Det finns så många möjligheter för smittan, och det var som någon uttryckte det att det i princip är omöjligt att skydda sig. Jag vet inte om siffran stämmer, men om det nu är tio-femton procent av Manchesters befolkning som är positiv, så visar det lite grann hur det ser ut i samhället, säger Börjesson och fortsätter:

ANNONS

- Vi har folk som jobbar med oss, alltifrån när vi lyfter från Arlanda till att vi äter och transporteras och bor på hotell. Det finns inga restriktioner på människor som jobbar, så vi utsätts för det, både av oss själva och av andra hela tiden.

Börjesson vill vidare inte gå in på om landslaget redovisat alla covid- och sjukdomsfall i truppen under sommarens Europamästerskap.

- Det har vi aldrig gjort. Det är alltid en diskussion. Om någon så bryter benet diskuterar jag med spelaren vad den tillåter att vi säger till pressen innan vi säger någonting. Så har det varit i alla år, säger Börjesson. 

Publicerad 2022-07-27 kl 16:41

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto