Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

England tog vara på de svenska EM-bristerna

Lundhs blogg

SHEFFIELD. Målet att bärga en svensk mästerskapstitel får vänta. Ineffektiviteten och det svajiga försvarsspelet satte stopp i en sprakande semifinal mot England.

Segersångerna om att fotbollen kommer hem och om ljuva Caroline ekade från läktarna på ett pulserande Bramall Lane. Vitklädda engelska spelare jublade ute på gräset över att ha tagit sig till en final på Wembley och med en möjlighet att ta en historisk EM-titel på söndag.

Runt om dem fanns deppiga svenska spelare. När slutsignalen gick var drömmen om att vinna en EM-titel över. De får åka hem till Sverige istället för att spela finalen på klassiska Wembley. Utslagna efter att Beth Mead skickat in 1-0 före pausen och Lucy Bronze nickat in 2-0 tätt efter pausen. Alessia Russo klackade sedan in 3-0 och Fran Kirby lyfte in 4-0. Och det kunde blivit fler mål.

Annons

Sveriges målsättning inför och under EM har hela tiden varit tydlig, det var en titel efter VM-bronset och OS-silvret. Nu blir det inte så utan man får ta sikte på VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Tungt, naturligtvis. Ändå är det uppenbart att Sverige inte varit formtoppat under EM och då räcker man inte till mot de bästa.

Visst, man kan hävda att mästarlag ofta spelar knackigt i gruppspelet och det handlar om att ta sig vidare vilket Sverige gjorde. Men det har varit uppenbart att effektiviteten framåt brustit under mästerskapet och bakåt har det gjorts missar och varit darrigt. För många av de viktiga spelarna har varit ur form.

Det finns givetvis förklaringar till det. Allt från lite speltid i klubblagen till bara en träningsmatch inför EM. Lägg till att covid tog sig in på EM-basen och inget lag har drabbats av lika många fall som det svenska landslaget. Klart att det skakat om, oroat och tagit tid och energi oavsett vad man sagt från det svenska lägret.

Annons

Sverige är ett av Europas fyra bästa landslag efter att ha vunnit gruppen. Klart att det är godkänt, men man räckte inte till mot England. Inte ens nära, men att Sverige lämnade semifinalen mållöst var förvånande sett till alla lägen man skapade och det redan från start. Inte ens en minut var spelad när Fridolina Rolfö vann bollen, spelade Stina Blackstenius som friställde Sofia Jakobsson men skottet räddade Mary Earps.

Blackstenius kom sedan fri efter en bra passning från Kosovare Asllani men Earps var med. Tätt därefter nickade Blackstenius en hörna från Asllani i ribban. Det var som förgjort sett till att den svenska matchplanen fungerade och man skapade målchanser och halvchanser efter varandra i en rafflande inledning.

Hemmapubliken som varit oerhört livlig och hörts rejält inför avsparken tystnade och ett svenskt mål där hade skapat ett tryck på England. Istället ryckte man upp sig spelmässigt och det var en böljande inledning med målchanser åt bägge håll och ju längre det gick av första halvlek svängde pendeln i Englands favör.

Annons

Efter en dryg halvtimme kom England fram brutalt snabbt på vänsterkanten och Lauren Hemp skickade in ett inlägg till Ellen White som dock missade bollen. Lucy Bronze fångade upp den på högerkanten och piskade in den omedelbart. Beth Mead fick ta emot, vända och skjuta. EM:s skyttedrottning ordnade 1-0.

Det är klart att ett svenskt försvar inte kan ge en anfallare den ytan och den tiden. Det straffar sig. Vi har sett liknande missar under EM från svenska backar, men då mot sämre motstånd och det har inte blivit mål. Nu hamnade man i brygga efter 1-0. Lägg till det att Hedvig Lindahl hade en ren mardrömsmatch därefter.

Tyvärr fick England initiativet, kraften och stödet från en eldig hemmapublik efter ledningsmålet och sedan handlade det mer om hur stor hemmasegern skulle bli. Sarina Wiegman har förvandlat England och just hur man fortsätter att jaga mål trots att matchen är avgjord är imponerande.

Annons

Om det räcker till engelskt EM-guld? Inte omöjligt sett till den potenta offensiven, ett ramstarkt försvar och en bredd på bänken som ger extra dimensioner. Med 90 000 på läktarna får man rejält stöd och kan skriva historia.

****

Klart att vi kan klaga på VAR-granskningen, men det var inte den som avgjorde semifinalen.

****

England vill nog hellre möta Frankrike än Tyskland i finalen på söndag. Där finns inte heller någon erfarenhet av att vinna titlar. Om tyskorna tar sig dit blir det betydligt tuffare för England.

****

Dryga 28 000 åskådare. Lite förvånande att flera tusen uteblir från utsålda matcher.

****

Gillar att både Victor Nilsson Lindelöf och Harry Maguire var på plats och kollade in kampen.

****

Sverige kämpar ihop med Danmark, Norge och Finland om att få EM 2025. Hoppas verkligen att man tar hem det och sätter tryck på Uefa att investera på allvar och få till ett mästerskap som andas EM. Fyra huvudstäder som möjliga spelplatser. Det hela avgörs i december.

Annons
Publicerad 2022-07-26 22:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto